Πολιτική

Ντομπρόβσκις: Ναι σε εναλλακτικά μέτρα για το Ασφαλιστικό - Ανοικτό και νέο μνημόνιο

Ντομπρόβσκις: Ναι σε εναλλακτικά μέτρα για το Ασφαλιστικό - Ανοικτό και νέο μνημόνιο Ντομπρόβσκις: Ναι σε εναλλακτικά μέτρα για το Ασφαλιστικό - Ανοικτό και νέο μνημόνιο
Ντομπρόβσκις: Ναι σε εναλλακτικά μέτρα για το Ασφαλιστικό - Ανοικτό και νέο μνημόνιο Στόχος των θεσμών είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση στα μέσα Φεβρουαρίου δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. Επιπλέον, δηλώνει ανοικτός σε εναλλακτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό ενώ δεν αποκλείει την πιθανότητα ενός συμπληρωματικού μνημονίου (MoU)στο μέλλον καθώς το πρόγραμμα είναι τριετές.

«Αυτή τη στιγμή στοχεύουμε στα μέσα Φεβρουαρίου. Αλλά δεν θα έβαζα συγκεκριμένη ημερομηνία στην αξιολόγηση, γιατί αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι να συμφωνήσουμε στην ουσία και στους όρους του προγράμματος,» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξη του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι θεσμοί είναι έτοιμοι να συζητήσουν εναλλακτικά μέτρα που έχουν τον ίδιο δημοσιονομικό αντίκτυπο για το ασφαλιστικό.

Ερωτηθείς αν μια νέα συμφωνία για το χρέος θα συνοδευόταν από ένα νέο μνημόνιο, ο κ.Ντομπβρόσκις απάντησε: «Mε βάση την τρέχουσα συμφωνία, δεν υπάρχει ανάγκη για ειδικό MoU όσον αφορά στα μέτρα για το χρέος. Αν οι ελληνικές αρχές τηρήσουν τις δεσμεύσεις και ολοκληρώσουν με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση, τότε οι πιστωτές είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στους όρους για το χρέος.»

Ομως, ο ίδιος παρατήρησε ότι το τωρινό πρόγραμμα είναι τριετές και «δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς την πιθανότητα ενός συμπληρωματικού MoU κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτό έγινε και σε άλλα προγράμματα. Αλλά δεν θα το συνέδεα άμεσα με τους όρους για το χρέος, που συνδέονται με τη σειρά τους με την πρώτη αξιολόγηση.»

Αναφορικά με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, o αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως περιμένει ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει αλλά αρμόδιο να αποφασίσει είναι το ίδιο, προσθέτοντας: «Η Συνθήκη του ESM ορίζει ότι αν ένα κράτος-μέλος λάβει ένα πρόγραμμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, πρέπει να ζητήσει και ένα πρόγραμμα από το ΔΝΤ, όποτε αυτό είναι δυνατό. Αυτό πέρασε και στα συμπεράσματα του Eurogroup και είναι και μια δέσμευση που συμφωνήθηκε με τις ελληνικές αρχές.»