Πολιτική

Αναταραχή από τις καταγγελίες για την «λίστα Μπόργιανς»

Αναταραχή από τις καταγγελίες για την «λίστα Μπόργιανς» Αναταραχή από τις καταγγελίες για την «λίστα Μπόργιανς»
Με γραπτή δήλωση του ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, αναφερόμενος στη γραπτή απάντηση του υπουργού Εξωτερικών στη Βουλή και τα συνοδευτικά έγγραφα που διαβίβασε σε ερώτηση βουλευτών σχετικά με την «λίστα Μπόργιανς», τονίζει ότι σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το 2012 δεν υπήρχαν πληροφορίες με βάση τις οποίες θα μπορούσε να εφαρμοσθεί η Οδηγία της ΕΕ για αυθόρμητη ανταλλαγή πληροφοριών.

Παραπέμποντας σε συνημμένα της γραπτής δήλωσης του έγγραφα, ο κ. Μαυραγάνης, αναφέρει ότι η επιστολή του Προξένου της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ κ. Πλεξίδα απεστάλη από τη Γερμανία στις 19 Νοεμβρίου 2012 και στην επιστολή επισυνάπτεται επιστολή του Υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας κ. Walter-Borjans, με την οποία προσκαλεί Έλληνες αξιωματούχους για επίσκεψη στο κρατίδιό του.

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών παραπέμπει επίσης, μέσω άλλου συνημμένου, σε συνέντευξη του Μπόργιανς στο ΣΚΑΪ που προβλήθηκε στις 26.1.2016 και στην οποία δηλώνει: «Δεν υπήρχε κάποια λίστα. Του είπα [του Έλληνα Προξένου] ότι μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας με την εμπειρία που είχαμε». Στην ίδια συνέντευξη, αναφέρει ο κ. Μαυραγάνης, ο Μπόργιανς δηλώνει ακόμη: «Δεν είχε να κάνει με κάποια λίστα. Η γνώση μας για τη λίστα είναι από την περασμένη άνοιξη»

«Άρα, σύμφωνα με τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το 2012 δεν υπήρχαν πληροφορίες με βάση τις οποίες θα μπορούσε να εφαρμοσθεί η Οδηγία της ΕΕ 16/2011 (άρθρο 9 παρ. 11), η οποία προβλέπει την αυθόρμητη ανταλλαγή πληροφοριών. Σύμφωνα με την Οδηγία, η αρμόδια αρχή ενός κράτους μέλους υποχρεωτικά κοινοποιεί στην αρμόδια αρχή του άλλου κράτους μέλους πληροφορίες όταν έχει λόγους να υποθέτει ότι στο δεύτερο κράτος μέλος υφίσταται διαφυγή φόρων με την οποία μπορεί να σχετίζονται αυτές οι πληροφορίες. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη», επισημαίνει ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.

«Στη διαδρομή μου στην πολιτική υπηρέτησα σταθερά τη νομιμότητα και υπερασπίστηκα απαρέγκλιτα το δημόσιο συμφέρον όπως προκύπτει και από τα συνημμένα», καταλήγει ο Γ. Μαυραγάνης.

Να ζητήσουν συγγνώμη αξίωσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι η αρνητική απάντηση να παραληφθεί η λίστα Μπόργιανς τον Νοέμβριο του 2012 έγινε επί υπουργίας Ευ. Βενιζέλου στο υπουργείο Εξωτερικών με υφυπουργό τον Δ. Κούρκουλα, διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Ανδρέα Λοβέρδου, δεδομένου ότι ούτε ο Ευ. Βενιζέλος ήταν υπουργός, ούτε ο Δ. Κούρκουλας είχε οποιαδήποτε σχέση και ουδεμία επικοινωνία για τέτοιο θέμα.

Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Κούρκουλα στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος αναφερόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε: «Αφού η αρχική λάσπη δεν απέδωσε γιατί μπέρδεψαν τις ημερομηνίες και ξέχασαν ότι στο τέλος του 2012 και στις αρχές του 2013 ο Βενιζέλος δεν ήταν Υπουργός Εξωτερικών (ούτε Υπουργός Οικονομικών) και κατά συνέπεια δεν είχε αρμοδιότητα να απορρίψει την παραλαβή της λίστας Μπόργιανς, συνεχίζουν την γκαιμπελικής/σταλινικής έμπνευσης εκστρατεία ψεύδους συγχέοντας σκόπιμα την προσφορά τεχνικής βοήθειας με την παράδοση λίστας Ελλήνων καταθετών». Χαρακτηρίζει δε «ερασιτέχνες» τους καταγγέλλοντες «ακόμα και στην προσπάθεια "γκαιμπελικής" ή "σταλινικής" προπαγάνδας», αφού - όπως λέει ο κ. Κούρκουλας - ο ίδιος ο Μπόργιανς δήλωσε ότι δεν υπήρχε πριν από την 'Ανοιξη του 2015.

Απαντώντας εκ μέρους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφουν τόσο την ερώτηση προς τον κ. Κοτζιά όσο και την καταγγελία, ο Χρήστος Καραγιαννίδης, αφενός αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη, αφετέρου επέμεινε ότι σύμφωνα με τα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κούρκουλας γνώριζε. Ο κ. Καραγιαννίδης επίσης είπε ότι «η συγκυβέρνηση είχε ενιαίο χαρακτήρα και αν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θεωρούν ότι ο κ. Κούρκουλας δεν γνώριζε τι έκανε ο υπουργός κ. Αβραμόπουλος, φανταστείτε τι εξωτερική πολιτική είχαμε».