Πολιτική

Βούτσης: Δε θα γίνουμε στρατόπεδο συγκέντρωσης - Εως 70.000 το όριο φιλοξενίας προσφύγων

Βούτσης: Δε θα γίνουμε στρατόπεδο συγκέντρωσης - Εως 70.000 το όριο φιλοξενίας προσφύγων Βούτσης: Δε θα γίνουμε στρατόπεδο συγκέντρωσης - Εως 70.000 το όριο φιλοξενίας προσφύγων
Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη και πρόθυμη να αναλάβει αυτό που της αναλογεί στην προσφυγική κρίση δηλαδή «αρκετές δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες» στέλνει ο πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης σε συνέντευξη του στο News247.gr θέτοντας, όμως, το όριο των δυνατοτήτων φιλοξενίας και ενσωμάτωσης σε περίπου 70.000 ανθρώπους.

Καλεί, ταυτόχρονα, την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα να διαχειριστούν τις τεράστιες προσφυγικές ροές με μέρισμα ευθύνης και με την ανάληψη από την κάθε χώρα ενός συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων διαμηνύοντας, ταυτόχρονα, ότι Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί τις λογικές Βίσεγκραντ που θέλουν να την καταστήσουν «ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης» και να την καταδικάσουν στην τύχη του Λιβάνου ή της Ιορδανίας.

Επισημαίνει, παράλληλα, ότι η λύση στο προσφυγικό δεν είναι «η Ευρώπη-Φρούριο, με τα κλειστά σύνορα που καθιστά την Ελλάδα χώρα-Ανθρωποφύλακα και χώρα - hot spot». Ταυτόχρονα, όμως, διατείνεται ότι το προσφυγικό δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί άμεσα στο βάθος του από καμιά άλλη πολιτική δύναμη στη χώρα πλην της σημερινής κυβέρνησης.

Ο κ.Βούτσης εκτιμά συγκεκριμένα ότι εάν η Ευρώπη συνεχίσει να θεωρεί ότι αυτή η συγκυρία μπορεί να κλείσει με ένα μήνυμα αποτροπής, τα προβλήματα θα μεγεθύνονται και αφήνει αιχμές κατά της Άγκυρας λέγοντας: “Και άλλοι διάδρομοι θα βρεθούν και άλλες πιέσεις θα υπάρξουν και άλλοι ανταγωνισμοί και συμψηφισμοί. Από την Τουρκία παραδείγματος χάριν η οποία βάζει σιγά-σιγά στο τραπέζι το Κυπριακό, το Κουρδικό, και την εισδοχή της στην ΕΕ για να ανοίγει και να κλείνει τη στρόφιγγα.”

Ο Πρόεδρος της Βουλής προβλέπει επίσης ότι θα ξεπεραστεί «αρκετά εύκολα» η κρίση που προκλήθηκε στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με αφορμή τις δηλώσεις Μουζάλα αφού όλοι στην κυβέρνηση έχουν πλήρη συνείδηση, όπως λέει, των μεγάλων θεμάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Με αυτό το δεδομένο εκτιμά, μάλιστα, ότι δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει η σταθερότητα της κυβέρνησης αλλά αντίθετα η συμπολίτευση θα εμφανιστεί αρραγής στα κρίσιμα νομοσχέδια το επόμενο διάστημα. «Η ιστορική ευθύνη κρίνεται αυτούς τους μήνες σε σχέση με την κυβέρνηση. Νομίζω ότι η κυβέρνηση θα είναι συμπαγής και όχι εκβιαζόμενη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

Επίσης, προβλέπει ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο και προαναγγέλλει ότι το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο πιθανότατα θα συζητηθούν σε ένα ενιαίο νομοσχέδιο στη Βουλή. Ταυτόχρονα, με αφορμή τις πολιτικές αιτιάσεις περί χειραγώγησης της Δικαιοσύνης καταλογίζει στην αντιπολίτευση ότι διαπνέεται από μια εσφαλμένη νοοτροπία που λέει ότι δεν θα πρέπει να αλλάξει τίποτα στο κράτος, τη Δικαιοσύνη, τα Μέσα Ενημέρωσης και τη διπλωματία.

Όσον αφορά δε τις αντιθεσμικές και ανοίκειες συμπεριφορές της Χρυσής Αυγής υπογραμμίζει ότι η Βουλή έχει τη διάθεση να λάβει σκληρά μέτρα εναντίον της αλλά προειδοποιεί ότι το φαινόμενο σχετίζεται και με την έκβαση της δίκης για την εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή». Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι το «απόστημα» στη Βουλή δεν περιορίζεται στην συμπεριφορά στελεχών της Χρυσής Αυγής αλλά περιλαμβάνει και κάποιους βουλευτές άλλων κομμάτων. «Δυστυχώς υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές και από άλλες πλευρές που δεν αρμόζουν σε καμία περίπτωση στο κοινοβούλιο. Όλο και περισσότερο αναζητούν την ατάκα ή έχουν μια δημοσιοσχεσίτικη αντίληψη σε σχέση με τα δελτία των 20:00, μια εντυπωσιοθηρεία δηλαδή που φτάνει στα όρια της εξύβρισης και της δημιουργίας εντυπώσεων» τονίζει σε αυστηρό τόνο.

NETWORK