Επιστήμη

Η φυσική αλλάζει τον τρόπο που πλένουμε με ασφάλεια το κοτόπουλο στη κουζίνα

Η φυσική αλλάζει τον τρόπο που πλένουμε με ασφάλεια το κοτόπουλο στη κουζίνα
Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας δε συνιστούν το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου κάτω από τρεχούμενο νερό της βρύσης πριν το μαγείρεμα, γιατί μπορεί να μεταδοθούν επιβλαβή βακτήρια.

Αλλά αν κάποιος ανήκει στο 70% περίπου αυτών που το κάνουν, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), καλό θα είναι να το κάνουν με ασφάλεια. Και υπάρχει τρόπος που συμφωνεί και με την επιστήμη.

Στο πλαίσιο μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο March Physics of Fluids αμερικανοί ερευνητές τοποθέτησαν ωμό κοτόπουλο κάτω από βρύσες και παρακολούθησαν την εξάπλωση των σταγονιδίων του νερού και μαζί των βακτηρίων σε κοντινές επιφάνειες. Τα αποτελέσματα άλλαζαν δραματικά ανάλογα με ορισμένους παράγοντες. Για παράδειγμα, το ύψος της βρύσης πάνω από το κοτόπουλο προκαλεί μεγαλύτερη διασπορά νερού. Εάν το νερό πέφτει πάνω στο στήθος ή στο μπούτι του κοτόπουλου από 40 εκατοστά ύψος, τα μικρόβια εξαπλώνονται μακρύτερα από ό,τι συμβαίνει σε κοντές βρύσες ύψους 15 εκατοστών πάνω από το κοτόπουλο.

Στις δοκιμές με τις ψηλότερες βρύσες τα σταγονίδια νερού εκτοξεύτηκαν πάνω από 22 εκατοστά στον αέρα επιμολύνοντας μεγάλο μέρος της γύρω περιοχής. Στις χαμηλότερες βρύσες η διασπορά του νερού ήταν μόνο περίπου 5 εκατοστά σε ύψος και τα σημάδια επιμόλυνσης κοντινών επιφανειών σχετικά λίγα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης, ότι αν το κοτόπουλο χτυπήσει κατά το πλύσιμο πάνω στη βρύση, τότε εκτοξεύεται στον αέρα ένα σπρέι με μολυσμένο νερό.

Το πόσο μαλακό είναι το κοτόπουλο είναι επίσης σημαντικό. Το νερό που χτυπά ένα μαλακό κοτόπουλο δημιουργεί μικρά βαθουλώματα στην επιφάνεια του δέρματος, τα οποία εκτοξεύουν σταγονίδια πιο μακριά από ό,τι θα συνέβαινε αν το δέρμα του κοτόπουλου δεν παραμορφωνόταν. Η διατήρηση της πίεσης του νερού σε χαμηλά επίπεδα μειώνει το βαθουλώματα στο δέρμα του κοτόπουλου και την επακόλουθη εξάπλωση μικροβίων.

Το ωμό κοτόπουλο μπορεί να μολυνθεί από τη σαλμονέλα και από άλλα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες. Ακόμη και ένα μικρό πιτσίλισμα με νερό κατά την πλύση του μολύνει τους νεροχύτες με μικρόβια που μπορούν να εξαπλωθούν μέσω της επαφής με άλλα τρόφιμα και με τα χέρια.

Η μείωση του πιτσιλίσματος ωστόσο, μπορεί ακόμα να είναι μέρος αυτού που περιγράφουν οι ερευνητές ως μια πολύπλευρη προσέγγιση για τη διατήρηση των μικροβίων υπό έλεγχο στην κουζίνα, καθώς πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα πλένουν πάντα. «Αντί να προτρέπουμε τους ανθρώπους να μην πλένουν το κοτόπουλο», λέει ο μαθηματικός Scott McCalla από το Πανεπιστήμιο της Μοντάνα και συν-συγγραφέας της μελέτης, «μπορούμε να τους συμβουλέψουμε να το κάνουν με ασφάλεια και πιο προσεκτικά».

Οι συμβουλές λοιπόν, που δίνουν οι ειδικοί για τη μείωση της επιμόλυνσης από το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου είναι η ελαχιστοποίηση της απόστασης μεταξύ της βρύσης και του κοτόπουλου, το άνοιγμα του νερού σιγά και σταδιακά για να αποφεύγεται το πιτσίλισμα των πάγκων, ο σύντομος χρόνος πλύσης και η τακτική απολύμανση των πάγκων της κουζίνας.

Πηγή: Sciencenews.org