Επιστήμη

Η Ολλανδία δεσμεύει 200 εκατομμύρια ευρώ για την ίδρυση ενός Ινστιτούτου Ολομικροβιώματος -Τι σημαίνει αυτό

Η Ολλανδία δεσμεύει 200 εκατομμύρια ευρώ για την ίδρυση ενός Ινστιτούτου Ολομικροβιώματος -Τι σημαίνει αυτό
Στο Holomicrobiome Institute (Ινστιτούτο Ολομικροβιώματος), επιστήμονες από όλη την Ολλανδία θα συνεργαστούν για να χαρτογραφήσουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μικροοργανισμών σε μεγάλη κλίμακα, εστιάζοντας στο σύστημα τροφίμων.

Τα μικρόβια έχουν σημαντική επίδραση στο περιβάλλον μας, από το έδαφος και το νερό μέχρι το σώμα μας.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες είχαν επικεντρωθεί στη μελέτη μικροοργανισμών σε συγκεκριμένους τομείς και τώρα το ινστιτούτο έρχεται για να τους γεφυρώσει.

Αυτό θα επιτρέψει στους ερευνητές, για παράδειγμα, να διερευνήσουν πώς οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εδάφους επηρεάζουν την υγεία των ζώων εκτροφής.

Ο στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία νέων και βελτιωμένων προϊόντων και υπηρεσιών για τη γεωργία, την παραγωγή τροφίμων και την υγειονομική περίθαλψη.

Μόλις οριστικοποιηθεί η χρηματοδότηση από το Εθνικό Ταμείο Ανάπτυξης για το Holomicrobiome Institute, την οποία ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα η υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Κλίματος, Micky Adriaansens, η έρευνα θα μπορεί να ξεκινήσει.

Ο Hauke Smidt από το Wageningen University & Research, ένας από τους ηγέτες για τη συνεισφορά του στο πεδίο εξέφρασε ενθουσιασμό μετά τα νέα: «Αυτό είναι φανταστικό. Είμαστε ενθουσιασμένοι που σύντομα θα χαρτογραφήσουμε το μικροβίωμα ολόκληρης της τροφικής αλυσίδας για πρώτη φορά και θα μεταφράσουμε την αποκτηθείσα γνώση σε πρακτικές εφαρμογές.»

Ο συνάδελφός του Leo van Overbeek προσθέτει: «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό για τα κέντρα γνώσης και τις επιχειρήσεις να συνεργαστούν στην πρωτοβουλία Holomicrobiome. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι εκτιμάται και υπολογίζεται η γνώση σχετικά με τα μικροβιώματα στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων».

Η υπουργός ενέκρινε την πρωτοβουλία βάσει των συστάσεων μιας ανεξάρτητης επιτροπής αξιολόγησης, η οποία ενημέρωσε την κυβέρνηση για όλες τις υποβληθείσες προτάσεις. Από τις 39 προτάσεις στον τομέα της έρευνας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας, 12 έλαβαν οριστικές ή υπό όρους δεσμεύσεις από την κυβέρνηση.

Η κοινοπραξία του Ολομικροβιώματος υποχρεούται να παρέχει πρόσθετες πληροφορίες για αξιολόγηση στη Συμβουλευτική Επιτροπή του Εθνικού Ταμείου Ανάπτυξης προτού οριστικοποιηθεί η κατανομή των κεφαλαίων.

Οι πρόσθετες πληροφορίες που ζητά η επιτροπή από την κοινοπραξία για την οριστική χρηματοδότηση αφορούν, μεταξύ άλλων, τη στρατηγική αξιοποίησης του νέου ινστιτούτου και την εκπόνηση ολόκληρου του ερευνητικού προγράμματος. Η κοινοπραξία θα παράσχει αυτές τις συμπληρωματικές πληροφορίες στην επιτροπή σύντομα.

Η συμβουλευτική επιτροπή περιγράφει τη σύγκλιση διαφορετικών περιοχών εφαρμογής της έρευνας ως μοναδική. Πιστεύουν στη δύναμη των Ολλανδών ερευνητών στο πεδίο του μικροβιώματος και στη σημασία της πολυεπιστημονικότητας. Η επιτροπή έχει την άποψη ότι το έργο του ολομικροβιώματος γεφυρώνει διάφορους σημαντικούς ερευνητικούς τομείς, οδηγώντας σε επιταχυνόμενες εφαρμογές σε διάφορα πεδία.