Διεθνή

Μετά τη Γερμανία και η Ολλανδία: Μέτρα για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, «κρίση ασύλου»

Μετά τη Γερμανία και η Ολλανδία: Μέτρα για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, «κρίση ασύλου» Φωτογραφία: Η κυβέρνηση υπό το κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς θα κηρύξει εθνική κρίση ασύλου (EPA/ REMKO DE WAAL)
Η Ολλανδία θα ζητήσει να εξαιρεθεί από το σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση, η αντίδραση των Βρυξελλών.

Την ώρα που δεν έχουν κοπάσει οι αντιδράσεις για τους αυστηρότερους ελέγχους που υιοθετεί η Γερμανία για τα σύνορά της, η ολλανδική κυβέρνηση επίσης ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει μέτρα για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης.

Ανάμεσα στα μέτρα που υιοθετεί η Ολλανδία είναι μορατόριουμ για όλες τις νέες αιτήσεις ασύλου. Επίσης, η κυβέρνηση θα κηρύξει εθνική κρίση ασύλου, κάτι που θα της επιτρέψει να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης δίχως τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου.

Η αντιπολίτευση αμφισβήτησε αν αυτή η κίνηση είναι απαραίτητη ή ακόμα και νόμιμη. Από την πλευρά της η υπουργός Μετανάστευσης, Μαργιολέιν Φάμπερ, δήλωσε ότι ενεργεί με βάση τις δυνατότητες που δίνουν οι σχετικοί νόμοι της χώρας.

«Παίρνουμε μέτρα για να κάνουμε την Ολλανδία όσο πιο μη ελκυστική γίνεται για τους αιτούντες άσυλο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Ολλανδία θα ζητήσει εξαίρεση από το σύμφωνο για τη μετανάστευση

Η νέα κυβέρνηση, της οποίας ηγείται το αντι-ισλαμικού κόμμα PVV του εθνικιστή Γκέερτ Βίλντερς, σκοπεύει να ζητήσει εξαίρεση από τους κανονισμούς ασύλου της ΕΕ.

Κάτι στο οποίο πιθανότατα οι Βρυξέλλες θα αντισταθούν, καθώς ήδη οι χώρες μέλη έχουν ήδη συμφωνήσει για το μεταναστευτικό και οι εξαιρέσεις συνήθως συζητιούνται στη φάση των διαπραγματεύσεων, γράφει το Reuters.

«Έχουμε υιοθετήσει έναν νόμο. Δεν εξαιρείσαι από έναν υιοθετημένο νόμο στην ΕΕ, αυτή είναι μια γενική αρχή», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Έρικ Μάμερ, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να εξαιρεθεί η Ολλανδία.

Τα μέτρα της Ολλανδίας

Από τις πρώτες κινήσεις που θα κάνει η ολλανδική κυβέρνηση είναι να βάλει τέλος στη χορήγηση αδειών ασύλου αορίστου χρόνου. Επιπλέον, θα μειώσει σημαντικά τις επιλογές για εκείνους στους οποίους έχει χορηγηθεί άσυλο για να επανενωθούν με την οικογένειά τους.

Επίσης, θα αρχίσει να επεξεργάζεται έναν νόμο για την κρίση, που θα αναστέλλει όλες τις αποφάσεις επί των νέων αιτήσεων για άσυλο για έως και δύο χρόνια. Ο ίδιος νόμος θα περιορίζει τις διευκολύνσεις που προσφέρονται στους αιτούντες άσυλο.

Παράλληλα, η Ολλανδία- ακολουθώντας τα βήματα της Γερμανίας- θα επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα, για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

Ο Βίλντερς κέρδισε τις εκλογές πέρυσι, με την υπόσχεση ότι θα επιβληθούν αυστηρότεροι κανονισμοί για το μεταναστευτικό στην ΕΕ. Κατάφερε να συγκροτήσει έναν κυβερνητικό σχηματισμό τον Μάιο, αλλά μόνο αφού εγκατέλειψε τη φιλοδοξία του να γίνει πρωθυπουργός. Επικεφαλής της κυβέρνησης είναι ο Ντικ Σουφ, ένας γραφειοκράτης που δεν προέρχεται από κανένα κόμμα.