Επιστήμη

Το πρώτο άτομο που έλαβε μόσχευμα νεφρού από χοίρο πέθανε σχεδόν 2 μήνες μετά

Το πρώτο άτομο που έλαβε μόσχευμα νεφρού από χοίρο πέθανε σχεδόν 2 μήνες μετά Φωτογραφία: National Cancer Institute on Unsplash
Ο πρώτος αποδέκτης γενετικά τροποποιημένου νεφρού χοίρου πέθανε σχεδόν δύο μήνες αφότου υποβλήθηκε στη διαδικασία, ανέφεραν το Σάββατο η οικογένειά του και το νοσοκομείο που πραγματοποίησε την επέμβαση.

Ο Richard «Rick» Slayman έκανε τη μεταμόσχευση στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης τον περασμένο Μάρτιο σε ηλικία 62 ετών. Οι χειρουργοί, όπως δήλωσαν στο associated press, πίστευαν ότι ο μεταμοσχευμένος γενετικά τροποποιημένος νεφρός του χοίρου θα είχε διάρκεια ζωής τουλάχιστον δύο χρόνια.

Η ομάδα μεταμοσχεύσεων στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι είναι βαθιά λυπημένη για τον θάνατο του Σλέιμαν και εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του. Ωστόσο, είπαν ότι δεν είχαν καμία ένδειξη ότι ο θάνατος τους Σλέιμαν επήλθε ως αποτέλεσμα της ξενομεταμόσχευσης.

Ο άνδρας ήταν ο πρώτος ζωντανός άνθρωπος που υποβλήθηκε στη διαδικασία. Προηγουμένως, νεφροί χοίρου είχαν μεταμοσχευθεί προσωρινά σε εγκεφαλικά νεκρούς δότες, ενώ δύο άνδρες που είχαν κάνει μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρους, πέθαναν και οι δύο μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο Slayman έκανε μεταμόσχευση νεφρού στο νοσοκομείο το 2018, αλλά χρειάστηκε να επιστρέψει σε αιμοκάθαρση πέρυσι, όταν εμφανίστηκαν επιπλοκές κατά την αιμοκάθαρση. Τότε οι γιατροί του πρότειναν τη ξενομεταμόσχευση νεφρού από χοίρο.

Σε μια δήλωση, η οικογένεια του Slayman ευχαρίστησε τους γιατρούς του: «Οι τεράστιες προσπάθειές τους που οδήγησαν την ξενομεταμόσχευση έδωσαν στην οικογένειά μας άλλες επτά εβδομάδες με τον Ρικ και οι αναμνήσεις μας που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα μείνουν στο μυαλό και στην καρδιά μας», ανέφερε η δήλωση.

Η οικογένεια είπε πως ο Slayman υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση εν μέρει για να δώσει ελπίδα στους χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση για να επιβιώσουν. «Ο Ρικ πέτυχε αυτόν τον στόχο και η ελπίδα και η αισιοδοξία του θα διαρκέσουν για πάντα», ανέφερε η δήλωση.

Η ξενομεταμόσχευση έρχεται να καλύψει την έλλειψη οργάνων με τη χρήση κυττάρων, ιστών ή οργάνων ζώων για μεταμόσχευση σε ανθρώπους. Τέτοιες προσπάθειες για πολύ καιρό αποτύγχαναν επειδή το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα κατέστρεφε αμέσως τον ξένο ζωικό ιστό. Πρόσφατες προσπάθειες αφορούν χοίρους που έχουν τροποποιηθεί γενετικά έτσι ώστε τα όργανά τους να είναι πιο ανθρώπινα.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι βρίσκονται στην εθνική λίστα αναμονής των ΗΠΑ για μεταμόσχευση, οι περισσότεροι από αυτούς είναι νεφροπαθείς, και χιλιάδες πεθαίνουν κάθε χρόνο πριν έρθει η σειρά τους.