Επιστήμη

Το OPEN Cosmos κερδίζει το ελληνικό δημόσιο συμβόλαιο για δορυφόρους

Το OPEN Cosmos κερδίζει το ελληνικό δημόσιο συμβόλαιο για δορυφόρους
Το απόγευμα στο Λαγονήσι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπογράφει συμφωνία ύψους 60 εκατ. ευρώ με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό διαστήματος και με τον κορυφαίο πάροχο διαστημικών δεδομένων Open Cosmos για την κατασκευή 7 δορυφόρων.

Σήμερα το απόγευμα σε μια ιδιαίτερη τελετή σε μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα στο Λαγονήσι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) θα ανακοινώσει την επίσημη υπογραφή της σύμβασης με την ελληνική κυβέρνηση για την κατασκευή ενός σμήνους επτά δορυφόρων που θα παρέχουν σε καθημερινή βάση εικόνες υψηλής και πολύ υψηλής ανάλυσης. Οι δορυφόροι θα φέρουν οπτικές και υπερφασματικές κάμερες καθώς και δέκτες Internet of Things (IoT) και Automatic Identification System (AIS) για να παρακολουθούν τους ωκεανούς, τη Γη και το κλίμα.

Το έργο Greece’s High-Resolution Optical Constellation στοχεύει στην κατασκευή ενός προηγμένου δορυφορικού ‘αστερισμού’ παρατήρησης της Γης για την Ελληνική Κυβέρνηση, επιδεικνύοντας τη δέσμευσή της για την παροχή οικονομικών και περιβαλλοντικών οφελών για την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους πολίτες γενικότερα. Το σμήνος δορυφόρων θα παρέχει δεδομένα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας σε πολλαπλούς φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, όπως τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ναυτιλίας, κ.ά. Ειδικότερα, τα παρεχόμενα δορυφορικά δεδομένα και τα προϊόντα από την επεξεργασία τους θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας μας για συνεχή παρακολούθηση του περιβάλλοντος και καταγραφή των μεταβολών του, αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Η Ελλάδα κάνει σημαντικά βήματα στο Διάστημα. Επενδύοντας τόσο σε capacity-buying και capacity-building διαστημικών προγραμμάτων, στόχος μας είναι να τονώσουμε την τοπική high-tech διαστημική βιομηχανία, να ενθαρρύνουμε την δημιουργία θέσεων εργασίας και την παραμονή των εξειδικευμένων μηχανικών και τους ειδικών μας στο πεδίο, αλλά και να προσελκύσουμε επιπλέον ταλέντα. Η ανάπτυξη δορυφορικής τεχνολογίας αιχμής θα καλλιεργήσει ένα βιώσιμο οικονομικό πλαίσιο, ενσωματώνοντας προηγμένους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας και ενισχύοντας τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανθεκτικότητα της χώρας», είπε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.

Presentation2 fd994

Ανάδοχος του έργου ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ είναι ο ευρωπαϊκός κατασκευαστής μικρών δορυφόρων Open Cosmos με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και με γραφεία στη Γαλλία και την Ισπανία.

«Είναι τιμή μας που επιλεχθήκαμε σε ένα τόσο κρίσιμο πρόγραμμα για την Ελλάδα και απίστευτα περήφανοι για την εξασφάλιση αυτής της σύμβασης. Αντιμετωπίσαμε τον ανταγωνισμό με κάποιους από τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου στον κλάδο, και το να κερδίζεις είναι μια αληθινή απόδειξη της σκληρής δουλειάς όλων στην Open Cosmos και της δυναμικής της προηγμένης δορυφορικής μας τεχνολογίας. Αυτή η σύμβαση θα μας τοποθετήσει στην πρώτη γραμμή των παρόχων δορυφορικών δεδομένων, ανοίγοντας περαιτέρω συνεργασίες και αναπτύσσοντας το Open Constellation (μια κοινή διαστημική υποδομή που προσφέρει στους συνεργάτες πρόσβαση σε δορυφορικά δεδομένα)», δήλωσε ο Rafel Jorda Siquier, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Open Cosmos.

«Η ανάθεση της ανάπτυξης του Ελληνικού Αστερισμού στο Open Cosmos είναι απόδειξη της συνεχούς δέσμευσης του Οργανισμού για την υποστήριξη εθνικών πρωτοβουλιών από τα κράτη μέλη του ESA, σε στενό συντονισμό με τις εθνικές αρχές και μέσα σε συμπιεσμένα χρονοδιαγράμματα. Ο ESA έχει τη μοναδική ικανότητα να μεγιστοποιεί το πολλαπλό όφελος τέτοιων πρωτοβουλιών παρέχοντας ένα ενιαίο πλαίσιο για την ανταλλαγή παρατηρήσεων μεταξύ και προς όφελος των κρατών μελών», τόνισε η διευθύντρια των προγραμμάτων γεωσκόπησης στον ESA, Simonetta Cheli.

Η Open Cosmos υπέγραψε επίσης πρόσφατα σύμβαση με τον ESA για να εργαστεί στην αποστολή NanoMagSat που είναι ένας μικρός δορυφορικός αστερισμός για την παρακολούθηση του μαγνητικού πεδίου της Γης και της ιονόσφαιρας.

Σύμφωνα με την εταιρεία Open Cosmos οι ελληνικοί δορυφόροι θα είναι «πλήρως συμβατοί» με τον Atlantic Constellation (Αστερισμό του Ατλαντικού), που είναι ένα εμβληματικό, παγκόσμιο έργο στο οποίο ηγείται η Πορτογαλία και η Ισπανία για την ανάπτυξη ενός αστερισμού μικρών δορυφόρων που θα χρησιμοποιηθούν στην παρακολούθηση των ωκεανών, της γης και του κλίματος και που θα ενσωματωθούν επίσης στο Open Constellation.
Στο πλαίσιο της σύμβασης, η Open Cosmos θα ιδρύσει και ένα νέο γραφείο στην Ελλάδα για να ηγηθεί των εργασιών στους δορυφόρους. Η Open Cosmos Aegean, η ελληνική οντότητα της εταιρείας, θα δημιουργήσει ένα εργοστάσιο κοντά στην Αθήνα για τις ανάγκες του έργου. «Έχουμε δημιουργήσει ένα ζωντανό οικοσύστημα προμηθευτών και παρόχων υπηρεσιών γύρω μας, μέσα σε κάθε χώρα που είμαστε παρόντες και η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει εξαίρεση. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εταίρους για τη συμβολή τους στην εξασφάλιση της παρούσας σύμβασης και ειδικότερα τους κύριους συνεργάτες μας στην Ελλάδα, τους: Nova ICT, EMTECH-Space, Libre Space Foundation, Planetek Hellas, Adamant Composites and Priority consultants», δηλώνει με τη σειρά της η Διευθύντρια του Open Cosmos Aegean, Δρ Μαρία Καλαμά.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο Greece’s High-Resolution Optical Constellation είναι μέρος του Greek National Satellite Space Project, το οποίο περιλαμβάνει επίσης την προμήθεια ημερήσιων δεδομένων ραντάρ και την ανάπτυξη τουλάχιστον δύο ραντάρ (SAR- Synthetic Aperture Radar) Μικροδορυφόρων και θερμικών μικροδορυφόρων υψηλής ανάλυσης