Επιστήμη

Θα πληρώνατε 200.000 ευρώ για να ξεγελάσετε… τον θάνατο;

Θα πληρώνατε 200.000 ευρώ για να ξεγελάσετε… τον θάνατο; Φωτογραφία: Jan Kopřiva on Unsplash
Η πρώτη start-up κρυοσυντήρησης στην Ευρώπη θα παγώσει τους πελάτες της σε υγρό άζωτο με την ελπίδα ότι μια μέρα να τους «αναστήσει». Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 2020, ισχυρίζεται ότι έχει ήδη παγώσει 6 άτομα και 5 κατοικίδια, ενώ περίπου 650 πελάτες έχουν ήδη εγγραφεί.

Ο θάνατος μπορεί να είναι μια ανατριχιαστική προοπτική, αλλά η ψυχρή αγκαλιά του, για μια γερμανική νεοσύστατη εταιρεία, δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε. Η Tomorrow Bio δίνει στους πελάτες της την ευκαιρία να παγώσουν μετά το θάνατο, ώστε να μπορέσουν να «αναστηθούν» στο μέλλον όταν η τεχνολογία θα είναι αρκετά προηγμένη, και ήδη η προσφορά της αποδεικνύεται πολύ δημοφιλής.

«Προσωπικά, πιστεύω ότι στη διάρκεια της ζωής μου - αυτή τη στιγμή είμαι 40 ετών - μπορεί να γίνουμε μάρτυρες της ασφαλούς κρυοσυντήρησης και αναζωογόνησης πολύπλοκων οργανισμών», είπε στη MailOnline ο Fernando Azevedo Pinheiro, ο συνιδρυτής της εταιρείας.

Η κρυογονική συντήρηση περιλαμβάνει την κατάψυξη κάποιου που έχει πεθάνει πρόσφατα με τρόπο που να τον διατηρεί στο μέλλον. Ψύχοντας το νεκρό άτομο στους -198°C, οι υποστηρικτές της κρυογονικής στοχεύουν να «κλειδώσουν» το σώμα στη στάση που ήταν ακριβώς τη στιγμή του θανάτου. Στο μέλλον, ο νεκρός ασθενής μπορεί να «αναστηθεί» με ασφάλεια και να θεραπευτεί από την οποιαδήποτε πάθηση τον οδήγησε στο θάνατό του.

Αυτό που ουσιαστικά «πουλάει» η εταιρεία στους υποψήφιους πελάτες είναι το πόσο γρήγορα μπορούν να διατηρηθούν μετά θάνατον. Ο κ. Pinheiro λέει πως είναι η πρώτη και επί του παρόντος μοναδική εταιρεία που ξεκινά την διαδικασία κρυοσυντήρησης αμέσως μετά τον νόμιμο θάνατο ενός ατόμου, χρησιμοποιώντας τις ειδικές ομάδες και τα ειδικά μετασκευασμένα ασθενοφόρα της, τα οποία λειτουργούν ως κινητές αίθουσες χειρουργείου.

Τέτοιες ομάδες αναμονής βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Βερολίνο, το Άμστερνταμ και τη Ζυρίχη. Μόλις το άτομο πεθάνει, αυτές οι ομάδες επιστρατεύονται για να παραλάβουν τον νεκρό τη στιγμή που θα τους επιτραπεί νόμιμα από τους γιατρούς.

Το πλήρωμα του ασθενοφόρου τοποθετεί το σώμα σε πάγο ενώ κάνει μασάζ στην καρδιά και παρέχει οξυγόνο για να επιβραδύνει την αποσύνθεση. Ακόμη πριν φτάσουν στις εγκαταστάσεις μακροχρόνιας αποθήκευσης, τα συνεργεία της εταιρείας προσπαθούν να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματος στους - 80°C. Στη συνέχεια εφαρμόζεται μια διαδικασία που ονομάζεται κρυοπροστασία, η οποία περιλαμβάνει μια χειρουργική αντικατάσταση των υγρών του σώματος με κρυογονικούς παράγοντες - ουσιαστικά αντιψυκτικά ιατρικής ποιότητας - ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η θερμοκρασία του σώματος.

Έχοντας συντηρηθεί με ασφάλεια στη διαδρομή, ο πελάτης μεταφέρεται στη συνέχεια σε μια εγκατάσταση μακροχρόνιας αποθήκευσης στην Ελβετία που ανήκει στον ‘αδελφό’ οργανισμό της εταιρείας, το European Biostasis Foundation. Εκεί ψύχεται σταδιακά στους - 196°C σε διάστημα 10 ημερών προτού κατέβει στο νέο του σπίτι - ένα κοντέινερ με μόνωση κενού από χάλυβα ύψους 3,20 μέτρων, γεμάτο με υγρό άζωτο. Δεδομένου ότι αυτά τα κοντέινερς δεν χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια για να παραμείνουν κρύα, η εταιρεία λέει ότι μπορούν να διατηρηθούν επ' αόριστον στο μέλλον εφόσον το υγρό άζωτο συμπληρώνεται περιστασιακά. Θεωρητικά, οι νεκροί πελάτες θα μπορούν να παραμένουν με ασφάλεια για εκατοντάδες χρόνια στη φροντίδα της εταιρείας μέχρι να είναι έτοιμη η τεχνολογία για αυτούς.

Σε περίπτωση που η εταιρεία χρεοκοπήσει ή εξαφανιστεί, τα λείψανα παραδίδονται στη φροντίδα μιας άλλης αδελφής εταιρείας που ονομάζεται Tomorrow Patient Care Foundation. Η εταιρεία λέει επίσης, πως αν υπάρχει κάποιο υπόλοιπο από τα 120.000 € που προορίζονται για αποθήκευση και θεραπεία, ο πελάτης μπορεί να το πάρει πίσω μόλις ξαναζωντανέψει.

Από τα περίπου 650 άτομα που έχουν ήδη εγγραφεί, τα 149 ζουν στη Γερμανία, 30 στη Γαλλία και 30 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρεία έχει τώρα σχέδια να επεκταθεί περαιτέρω και να καλύψει τις ΗΠΑ μέχρι το 2025.

Η ιδέα της παράτασης της ζωής για την επίτευξη προσωπικών στόχων και ονείρων είναι απίστευτα ελκυστική. Ίσως μια από τις πιο ασυνήθιστες υπηρεσίες της εταιρείας είναι η πρόσθετη επιλογή του πελάτη να φέρει και ένα κατοικίδιο μαζί του στο μέλλον. Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 2020, ισχυρίζεται ότι έχει ήδη παγώσει 6 άτομα και 5 κατοικίδια.

Αν και η Tomorrow Bio είναι η πρώτη εταιρεία του είδους της στην ΕΕ, η κρυογονική συντήρηση δεν είναι σε καμία περίπτωση μια νέα τεχνολογία. Ένας αριθμός διασημοτήτων φέρεται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να παγώσουν μετά τον θάνατό τους, όπως ο DJ Steve Aoki και ο δημιουργός του Family Guy, Seth McFarlane. Μάλιστα, ο Walt Disney, πιστεύεται ότι είχε παγώσει μετά τον θάνατό του, αλλά αυτή η φήμη έχει αποδειχθεί αναληθής. Η κρυογονική έχει γίνει γνωστή και μέσω ταινιών όπως η Demolition Man και τηλεοπτικών εκπομπών όπως η Futurama.