Επιστήμη

Ελπίδες για όσες και όσους υποφέρουν από ημικρανίες

Ελπίδες για όσες και όσους υποφέρουν από ημικρανίες Φωτογραφία: unsplash
Το Ubrogepant μπορεί να αποτρέψει τις ημικρανίες εάν ληφθεί με τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια, δείχνει νέα μελέτη.

Η λήψη του φαρμάκου ubrogepant (που κυκλοφορεί στην αγορά με την επωνυμία Ubrelvy) με τα πρώτα σημάδια ημικρανίας, πριν ξεκινήσει ο πονοκέφαλος, μπορεί να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη των ημικρανιών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neurology, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

«Η ημικρανία είναι μια από τις πιο διαδεδομένες παθήσεις παγκοσμίως, ωστόσο πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν δεν λαμβάνουν θεραπεία ή αναφέρουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με τη θεραπεία τους», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Richard B. Lipton, στο Albert Einstein College of Medicine στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης και Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σε δελτίο τύπου. «Η φροντίδα κατά το στάδιο της αύρας, δηλαδή πριν ακόμη ξεκινήσει ο πονοκέφαλος, μπορεί να είναι το ‘κλειδί’ για βελτιωμένα αποτελέσματα».

Το Ubrogepant είναι επί του παρόντος εγκεκριμένο για τη θεραπεία της οξείας ημικρανίας, με ή χωρίς προειδοποιητικά σημάδια (αύρα) και χρησιμοποιείται για την ανακούφισή της, όταν άλλα σκευάσματα όπως παρακεταμόλη, ασπιρίνη ή άλλα αναλγητικά αποτυγχάνουν. Η αύρα είναι ένα περίεργο συναίσθημα ή μια οπτική διαταραχή που προειδοποιεί για μια επίθεση ημικρανίας. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, το φάρμακο δεν χρησιμοποιείται για την πρόληψη των ημικρανιών και πρέπει να λαμβάνεται μόνο όταν ξεκινά ο πονοκέφαλος και όχι κατά τη διάρκεια των προειδοποιητικών σημαδιών της ημικρανίας.

Ωστόσο, αυτή η νέα μελέτη ανατρέπει αυτή την άποψη, υποδεικνύοντας ότι η λήψη ubrogepant κατά την εμφάνιση της αύρας στην πραγματικότητα είναι πιο χρήσιμη.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη με 518 άτομα που υπέφεραν από ημικρανία για περισσότερο από έναν χρόνο και που εκδήλωναν από 2 έως 8 κρίσεις ημικρανίας το μήνα, τουλάχιστον τους 3 τελευταίους μήνες πριν από τη μελέτη. Όλοι οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες είχαν προειδοποιητικά σημάδια ημικρανίας, όπως αύρα, ευαισθησία στο φως και τον ήχο, κόπωση, πόνο στον αυχένα, δυσκαμψία ή ναυτία. Η ομάδα ζήτησε από τους συμμετέχοντες να αντιμετωπίσουν δύο κρίσεις κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δύο μηνών, στοχεύοντας να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του ubrogepant, ενός ανταγωνιστή του πεπτιδικού υποδοχέα που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης ή αναστολέα CGPR, κατά το πρώιμο στάδιο εμφάνισής τους.

Να σημειωθεί ότι το ubrogepant είναι το πρώτο φάρμακο αυτής της κατηγορίας που εγκρίθηκε από τον FDA για τη θεραπεία της οξείας ημικρανίας το 2019.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε 2 ομάδες και η μια ομάδα έλαβε εικονικό φάρμακο κατά το στάδιο της αύρας, πριν από τον πονοκέφαλο και στη συνέχεια πήρε 100mg ubrogepant. Η άλλη ομάδα έλαβε ubrogepant στην αρχή και εικονικό φάρμακο μετά. Από όλους και όλες ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα ημερολόγιο για να παρακολουθούν πώς οι θεραπείες τους επηρέασαν τη δραστηριότητά τους, σε μια κλίμακα 0 – 5, με το 0 να σημαίνει «κανένας περιορισμός – μπορούσα να κάνω τα πάντα», το 1 «μικρός περιορισμός, το 2 να σημαίνει «κάπως περιορισμένη δραστηριότητα», το 3 «πολύ περιορισμένη» και το 4 «εξαιρετικά περιορισμένη».

Είκοσι τέσσερις ώρες μετά τη δόση της θεραπείας, το 65% των ατόμων που έλαβαν ubrogepant ανέφεραν ότι «μπορούσαν να κάνουν τα πάντα» ή είχαν «ελάχιστα περιορισμένη δραστηριότητα» σε σύγκριση με το 48% των συμμετεχόντων που λάμβαναν εικονικό φάρμακο. Ήδη 2 ώρες μετά τη φαρμακευτική αγωγή, τα άτομα που λάμβαναν ubrogepant είχαν 73% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι «δεν είχαν ‘αναπηρία’ και μπορούσαν να λειτουργήσουν κανονικά», σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτά τα ευρήματα ισχύουν μόνο για άτομα με αξιόπιστα προειδοποιητικά συμπτώματα ημικρανίας. Ένας περιορισμός που τονίστηκε από τους ερευνητές ήταν ότι οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες κατέγραφαν μόνοι/νες τους τα συμπτώματά τους και τη χρήση φαρμάκων σε ηλεκτρονικά ημερολόγια, επομένως υπάρχει περιθώριο για ανακρίβειες.

«Με βάση τα ευρήματά μας, η θεραπεία με ubrogepant μπορεί να επιτρέψει σε άτομα με ημικρανία που εμφανίζουν προειδοποιητικά σημάδια να αντιμετωπίσουν γρήγορα τις κρίσεις ημικρανίας στα πρώτα τους στάδια και να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους με μικρή ενόχληση και αναστάτωση», είπε ο Lipton. «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιωμένη ποιότητα ζωής για όσους ζουν με ημικρανία».