Επιστήμη

Ένα εκατομμύριο δολάρια από την Apple σε όποιον καταφέρει να χακάρει την τεχνητή νοημοσύνη της

Ένα εκατομμύριο δολάρια από την Apple σε όποιον καταφέρει να χακάρει την τεχνητή νοημοσύνη της Φωτογραφία: EPA/ ETIENNE LAURENT
Η Apple προσφέρει έως και 1$ εκατομμύριο σε όποιον βρει μια «τρύπα» στην ασφαλή πλατφόρμα Private Cloud Compute που υποστηρίζει τις πιο σύνθετες εργασίες AI του Apple Intelligence.

Η Apple στοιχηματίζει πολύ στην ασφάλεια του Apple Intelligence, τόσο πολύ που ο τεχνολογικός γίγαντας προσφέρει έως και 1 εκατομμύριο δολάρια σε όποιον μπορεί να το χακάρει.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι προσκαλεί «όλους τους ερευνητές ασφαλείας ή οποιονδήποτε έχει ενδιαφέρον και τεχνική περιέργεια» να επιχειρήσει «τη δική του ανεξάρτητη επαλήθευση των ισχυρισμών της».

Το κοινό έχει κληθεί να δοκιμάσει την ασφάλεια του «Private Cloud Compute», του νέου στόλου των διακομιστών που θα λαμβάνουν και θα επεξεργάζονται τα αιτήματα των χρηστών για το Apple Intelligence, όταν η εργασία AI είναι πολύ περίπλοκη για την επεξεργασία στη συσκευή ενός iPhone, iPad ή Mac.

Το Apple Intelligence είναι ένα ενσωματωμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που έρχεται στα iPhone 16, 15 Pro και 15 Pro Max την επόμενη εβδομάδα, περιλαμβάνοντας χαρακτηριστικά iPhone AI για πρώτη φορά, όπως βελτιώσεις στον φωνητικό βοηθό Siri.

Σε μεγάλο βαθμό το Apple Intelligence επικεντρώνεται στα λεγόμενα «γενετικά» μοντέλα AI, τα οποία επιτρέπουν στους χρήστες να δημιουργούν κείμενο ή εικόνες από μηνύματα.

Η Apple θεωρείται ότι προσφέρει την πιο ασφαλή και ιδιωτική επιλογή τεχνητής νοημοσύνης σε σύγκριση με άλλους κατασκευαστές smartphone στο οικοσύστημα Google Android. Αυτό συμβαίνει επειδή με το Apple Intelligence, ο κατασκευαστής iPhone επεξεργάζεται όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα στη συσκευή.

Για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα η Apple σχεδίασε τους διακομιστές Private Cloud Compute ώστε να διαγράφουν αμέσως το αίτημα ενός χρήστη μόλις ολοκληρωθεί η εργασία. Επιπλέον το σύστημα διαθέτει κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, πράγμα που σημαίνει ότι η Apple δεν μπορεί να αποκαλύψει τα αιτήματα των χρηστών που γίνονται μέσω του Apple Intelligence, παρόλο που ελέγχει το υλικό του διακομιστή.

Για πιο σύνθετα αιτήματα, το Private Cloud Compute της Apple εκτελείται στους διακομιστές πυριτίου της ίδιας της εταιρείας. Χτισμένο με προσαρμοσμένο πυρίτιο της Apple και ένα λειτουργικό σύστημα σχεδιασμένο για προστασία της ιδιωτικής ζωής, η Apple αποκαλεί το PCC «την πιο προηγμένη αρχιτεκτονική ασφαλείας που έχει αναπτυχθεί ποτέ για υπολογιστές cloud AI σε κλίμακα».

«Αφότου ανακοινώσαμε το Apple Intelligence και το PCC παρείχαμε σε ερευνητές ασφαλείας έγκαιρη πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα, συμπεριλαμβανομένου του PCC Virtual Research Environment», εξήγησε η Apple.

Η εταιρεία δημιούργησε ένα «εικονικό ερευνητικό περιβάλλον» για το macOS που μπορεί να τρέξει το λογισμικό Private Cloud Compute, αλλά και έναν οδηγό ασφαλείας που καλύπτει περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με το σύστημα διακομιστών της εταιρείας για το Apple Intelligence.

«Για να ενθαρρύνουμε περαιτέρω την έρευνά σας στο Private Cloud Compute, επεκτείνουμε το Apple Security Bounty για να συμπεριλάβουμε ανταμοιβές για ευπάθειες που καταδεικνύουν παραβίαση των θεμελιωδών εγγυήσεων ασφάλειας και ιδιωτικότητας του PCC», πρόσθεσε η εταιρεία.

Οι ανταμοιβές ξεκινούν από 250.000 $ για την ανακάλυψη ενός τρόπου απομακρυσμένης παραβίασης του Private Cloud Compute που εκθέτει το αίτημα δεδομένων ενός χρήστη και φτάνουν μέχρι τα 50.000 $ εάν κάποιος μπορεί να χακάρει το σύστημα για να εκθέσει κατά λάθος ή απροσδόκητα δεδομένα.

Η κυκλοφορία την επόμενη εβδομάδα είναι συμβατή μόνο με τα Αγγλικά των ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι οι χώρες εκτός των ΗΠΑ θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τον Δεκέμβριο για να μπορούν να χρησιμοποιούν το Apple Intelligence στις γλώσσες τους.