Υγεία

Πόσο επικίνδυνος είναι ο καλοκαιρινός ήλιος για το δέρμα μας - Τι λένε τα ποσοστά

Πόσο επικίνδυνος είναι ο καλοκαιρινός ήλιος για το δέρμα μας - Τι λένε τα ποσοστά
Ο καρκίνος του δέρματος θεωρείται η πιο συχνή κακοήθης νόσος σε όλο τον κόσμο.

Ο περισσότερος κόσμος έχει άγνοια για το θέμα αυτό διότι οι συχνότερες μορφές του (το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα) συχνά δεν είναι επιθετικές.

Οι μη επιθετικές μορφές, δεν σημαίνει ότι είναι και αθώες, αφού το μεν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί να προκαλέσει παραμορφώσεις αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ενώ το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα προκαλεί μεταστάσεις στο περίπου 5% των περιπτώσεων, ιδίως όταν εμφανίζεται σε ειδικές θέσεις όπως η μύτη, τα αυτιά και τα χείλη.

Διαβάστε μερικές βασικές πληροφορίες για τον καρκίνο του δέρματος.

Γενικά

* Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) είναι γνωστό καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

* Τα τελευταία τριάντα χρόνια περισσότεροι άνθρωποι εκδήλωσαν καρκίνο του δέρματος απ’ ό,τι όλες τις άλλες μορφές καρκίνου μαζί.

* Ένας στους 5 ενήλικες εκδηλώνει καρκίνο του δέρματος κάποια στιγμή στη ζωή του.

* Οι τρεις πιο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου του δέρματος είναι κατά σειρά το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το μελάνωμα. Υπάρχουν όμως και άλλοι, πιο σπάνιοι τύποι, όπως το καρκίνωμα των κυττάρων Μέρκελ, τα δερματικά λεμφώματα, το σάρκωμα Καπόζι κ.λπ.

* Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι μακράν η πιο συχνή μορφή καρκίνου του δέρματος, με τα κρούσματά του είναι τετραπλάσια από αυτά του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος.

* Περίπου το 90% των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος σχετίζονται με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου.

Το μελάνωμα

* Το φαινόμενο των μελανωμάτων αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% όλων των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος, αλλά ευθύνονται για το τουλάχιστον 75% των θανάτων από καρκίνο του δέρματος.

* Στην πλειονότητα των περιπτώσεων (σύμφωνα με μία βρετανική μελέτη, στο 86%) τα μελανώματα του δέρματος οφείλονται στην υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου.

* Ο κίνδυνος εκδήλωσης μελανώματος διπλασιάζεται εάν κάποιος υποστεί περισσότερα από πέντε ηλιακά εγκαύματα στη ζωή του.

* Το 15% έως 20% των ασθενών με μελάνωμα έχουν μεταστάσεις κατά την εποχή της διάγνωσης.

* Αν και τα μελανώματα είναι σπάνια (αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 2% όλων των κρουσμάτων καρκίνου σε όλες τις ηλικίες), αποτελούν τον τρίτο πιο συχνό καρκίνο στα κορίτσια εφηβικής ηλικίας και τις νεαρές γυναίκες και τον δεύτερο συχνότερο στους εφήβους και τους νεαρούς άνδρες (ηλικίες 15-39 ετών).

* Τα μελανώματα είναι πολύ σπάνια στην παιδική ηλικία, όπου αντιπροσωπεύουν το σχεδόν 3% των κρουσμάτων καρκίνου.

* Η χρήση καθημερινά, χειμώνα-καλοκαίρι, αντηλιακού με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 15, μπορεί να μειώσει κατά 50% τον κίνδυνο αναπτύξεως μελανώματος και κατά 40% τον κίνδυνο ακανθοκυτταρικού καρκινώματος.