Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η συγκατοίκηση δύο στρατοπέδων στο ίδιο κόμμα συνεχίζεται... μέχρι νεωτέρας

ΣΥΡΙΖΑ: Η συγκατοίκηση δύο στρατοπέδων στο ίδιο κόμμα συνεχίζεται... μέχρι νεωτέρας
Κάτω από το χαλί αποφάσισαν, όπως όλα δείχνουν, να κρύψουν, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα, τα προβλήματα τους τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα που συγκατοικούν στην Κουμουνδούρου.

Μολονότι το χάσμα μεταξύ κασσελακικών και παλιάς προεδρικής φρουράς (του Αλέξη Τσίπρα) έχει καταστεί πλέον αγεφύρωτο, καμία από τις δύο πλευρές δεν αποφάσισε να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην τελική λύση του δράματος.

Δεν μπορεί να τους διώξει, αλλά απειλεί με διαγραφές και γκρεμίζει τα όργανα

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν τολμάει να εξωθήσει εκτός κόμματος τους αντιφρονούντες, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα χαθεί η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αυτό, παρά τις φωνές των κασσελακικών, όπως του Νίκου Μωραϊτη, που τον πιέζουν, σε υστερικό τόνο, να προχωρήσει σε ξεκαθάρισμα.

Προανήγγειλε, ωστόσο, την μετατροπή της Κουμουνδούρου σε απόλυτα προσωποπαγές σχήμα, με την κατάργηση όλων των οργάνων του κόμματος σε κάθε επίπεδο και την αντικατάσταση τους από νέα που είτε θα είναι διορισμένα από τον ίδιο είτε θα συνεδριάζουν σπάνια είτε θα έχουν περιορισμένο αντικείμενο διαβούλευσης. Παράλληλα, απειλεί με διαγραφές όσων το παρακάνουν με την κριτική, χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα πιθανό να πατήσει ένα κουμπί που δεν θα μπορεί να ελέγξει το αποτέλεσμα εξελίξεων που θα εκκινήσει.

Άλλωστε, η χθεσινή του ανάρτηση, με την οποία για πρώτη φορά «σύστησε» στο κοινό τα μέλη του πολιτικού του γραφείου, με το πολιτικό επίπεδο των προσώπων να μην στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, μοιάζει να αντικατοπτρίζει την απομόνωση του, αλλά και την ανασφάλεια του, έναντι του στελεχικού δυναμικού του κόμματος.

Μένουν ποντάροντας σε αβέβαιες εξελίξεις και συνεχίζοντας την κριτική

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η παλιά τσιπρική φρουρά φέρεται αποφασισμένη να μείνει το επόμενο διάστημα στην Κουμουνδούρου ποντάροντας σε δύο σενάρια. Είτε την επιτάχυνση της φθοράς του Στέφανου Κασσελάκη, με στόχο να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να γίνει δυνατή κάποια στιγμή η αμφισβήτηση του, αν και αυτό μοιάζει να είναι ένα εξαιρετικά ολιγοπίθανο σενάριο.

Είτε, μετά και την εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ, τον ερχομό εξελίξεων στην υπόθεση της ανασύνθεσης της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, που πρόκειται για ένα ενδεχόμενο με μεγαλύτερες πιθανότητες και μπορεί να προκαλέσει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ ή να δώσει μια καλή αφορμή για έξοδο από την Κουμουνδούρου.

Προ το παρόν, η συγκατοίκηση των μελών αυτής της πλευράς με τον Στέφανο Κασσελάκη δεν μοιάζει να τους δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς η συνεχής σκληρή κριτική την οποία του κάνουν, διαχωρίζει ξεκάθαρα τη θέσης του από αυτόν και η συνέχιση της συγκατοίκηση δεν τα «λερώνει». Ωστόσο, μετά τις αλλαγές του Εκτελεστικού Συνεδρίου στις 4-6 Οκτώβρη, ο ρόλος πολλών από αυτά τα στελέχη θα είναι εντελώς ψαλιδισμένος.

Το δηλητηριώδες κλίμα θα συνεχιστεί

Σε κάθε περίπτωση το κλίμα αντιπαλότητας είναι αδύνατο να αντιστραφεί και αυτό μοιραία θέτει ένα τέλος στην εν λόγω συγκατοίκηση, το οποίος πάντως είναι αυτή τη στιγμή δυσδιάκριτο. Άλλωστε, το κλίμα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο ήταν δηλητηριώδες, όπως φανερώθηκε από τις αντεγκλήσεις που καταγράφηκαν στο βίντεο της ομιλίας του Χρήστου Σπίρτζη που διέρρευσε στη δημοσιότητα και από αντίστοιχη διαρροή του ηχητικού της αντιπαράθεσης, μπροστά στους δημοσιογράφους, του Στέφανου Κασσελάκη με τον πρώην οικονομικό υπεύθυνο της Κουμουνδούρου, Θύμιο Γεωργόπουλο.

Επιπλέον, οι αιχμές του Χρήστου Σπίρτζη σε δήλωση στις κάμερες, αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης, εναντίον του προέδρου του κόμματος, ότι δηλαδή γύρισε την πλάτη στη βάση του κόμματος μη αποδεχόμενος την πρόταση για δημοψήφισμα για τις συγκλίσεις στην Κεντροαριστερά, μοιάζει να προεξοφλεί τη συνέχιση των διαρκών εσωκομματικών αντιπαραθέσεων. Το ίδιο και η ιδιαίτερα οξεία έναντι του Στέφανου Κασσελάκη χθεσινή ανάρτηση του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Χαλαζωνίτη, για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της Αυγής.