Υγεία

Κορονοϊός Ελλάδα: 352 κρούσματα, 9 διασωληνωμένοι, χωριά σε καραντίνα

Κορονοϊός Ελλάδα: 352 κρούσματα, 9 διασωληνωμένοι, χωριά σε καραντίνα
Συνεχίζεται παγκοσμίως η διασπορά του κορονοϊού, ενώ όπως ανακοίνωσε χθες ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 21, φθάνονοντας τα 352. Από αυτούς 9 άτομα βρίσκονται διασωληνωμένα στην ΜΕΘ. Σε καραντίνα δύο χωριά με κατοίκους που εξμφάνισαν συμπτώματα.

Στην Ελλάδα τα κρούσματα έφτασαν τα 352 συνολικά.

Εξ’΄αυτών τα 51 κρούσματα είναι απροσδιορίστου πηγής μόλυνσης, οι 65 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας και εννέα είναι διασωληνωμένοι.

Δέκα ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο. Μέχρι στιγμής, συνολικά έχουν ελεγχθεί για κορονοϊό 4.320 δείγματα.

Το 51% των κρουσμάτων είναι άνδρες και τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα εκκρεμούν περίπου 200 δείγματα τα αποτελέσματα των οποίων θα είναι έτοιμα την Τρίτη.

Σχετικά με τις ΜΕΘ, είπε ότι η κατανομή των ηλικιών είναι κοντά στα 70, "η μέση ηλικία αυτών των ανθρώπων και είναι όλοι άντρες, είναι χαρακτηριστική αυτή η υπεροχή των αντρών στα σοβαρά περιστατικά". "Νομίζω είναι νωρίς να πούμε κάτι ακόμα όσον αφορά θνητότητα και ΜΕΘ στην πατρίδα μας όταν δεν έχουμε τον ακριβή παρονομαστή της εξάπλωσης της νόσου στη χώρα. Θεωρώ ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς, βλέπουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη της επιδημίας, παρακολουθούμε, είμαστε από κοντά και είμαστε έτοιμοι να σας δώσουμε αυτές τις πληροφορίες περισσότερο αναλυτικά όταν θα τις έχουμε" τόνισε ο καθηγητής.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τις 175 χιλιάδες και οι θάνατοι είναι 6.700.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι ήδη το υπουργείο Υγείας ενισχύθηκε με 15 εκατ. ευρώ για την αγορά υγειονομικού υλικού, ενώ επιπλέον 75 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τις προσλήψεις 2.000 επαγγελματιών υγείας σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και υπηρεσίες του ΕΚΑΒ που ήδη έχουν ξεκινήσει. Σημείωσε πως ήδη έχουν γίνει 950 προσλήψεις. Υπογράμμισε, επίσης, πως πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε την “επιστράτευση” του ΝΙΜΤΣ το οποίο διατίθεται επιχειρησιακά στο ΕΣΥ για νοσοκομειακή κάλυψη περιπτώσεων της νόσου του κορονοϊού. Πρόσθεσε ότι το νοσοκομείο Παμμακάριστος ήδη λειτούργησε σήμερα και μια πτέρυγα του Νοσοκομείου Αγία Βαρβάρα θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό. Επιπλέον, ανακοίνωσε πως εκμισθώνεται το ιδιωτικό κέντρο Άττικα στην Ελευσίνα για τις έκτακτες ανάγκες της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Σε καραντίνα δύο χωριά της Κοζάνης

Σε καραντίνα τέθηκαν και επίσημα τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγάσια στον Δήμο Βοϊου Κοζάνης, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η είσοδος στα δύο χωριά έχει αποκλειστεί, ενώ σε αυτά θα μπορούν να εισέλθουν αποκλειστικά και μόνον υπηρεσίες υγείας και τροφοδοσίας.

Οι περισσότεροι από τους νοσούντες προέρχονται από εκείνους που παραβρέθηκαν στην κηδεία σε καφενείο της Δαμασκηνιάς, όπου δυστυχώς είχε ως συνέπεια τον θάνατο του 93χρονου πατέρα του ιδιοκτήτη του καταστήματος.

Τα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών προβαίνουν σε μία ιχνηλάτηση των πολιτών που βρέθηκαν σε αυτή την κοινωνική εκδήλωση και κυρίως εκείνων που προέρχονταν από την Θεσσαλονίκη, οι οποίοι φέρεται να ήταν οι μεταφορείς του ιού.

Η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου αποφασίζεται:

- Η κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των ορεινών χωριών Δαμασκηνιά και Δραγασιά του Δήμου Βόιου της Π.Ε. Κοζάνης.
- Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων των ως άνω χωριών και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησης τους εκτός των ορίων της γεωγραφικής ενότητας των τοπικών κοινοτήτων των δήμων τους.
- Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Δήμο Βόϊου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων των ως άνω χωριών και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
- Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Δυτικής Μακεδονίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
- Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Δυτικής Μακεδονίας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων των ως άνω χωριών.
- Η ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Γ.Ε.Σ.) για την ενίσχυση του πλησιέστερου, στις ως άνω πληττόμενες περιοχές, Κέντρου Υγείας Τσοτυλίου, με έναν (1) στρατιωτικό ιατρό και έναν (1) νοσηλευτή.
- Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας όπως ως άνω εξειδικεύτηκε, ισχύει από σήμερα Δευτέρα στις 17:00 μ.μ. και για δύο (2) εβδομάδες, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η συνέχιση της.