Υγεία

Έξαλλος ο Τσιόδρας για την κλινική Ταξιάρχαι - Σημαντικό όλοι να τηρούν το πρωτόκολλο

Έξαλλος ο Τσιόδρας για την κλινική Ταξιάρχαι - Σημαντικό όλοι να τηρούν το πρωτόκολλο
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφερόμενος στα κρούσματα στις κλινικές «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι και «Κασταλία» στο Ελληνικό. Ανέφερε γενικότερα ότι δεν είναι το πρώτο παράδειγμα που δεν τηρείται το πρωτόκολλο. «Νοσηλευτικό προσωπικό είχε συμπτώματα λοίμωξης, εξετάστηκε από τον γιατρό και του επετράπη να δουλεύει ενώ δεν ελέγχθηκε ποτέ για τον κορονοϊό».

«Είναι σημαντικό σε αυτούς τους χώρους να υπάρχουν όλα τα μέτρα πρόληψης. Προέκυψαν δεδομένα με την τήρηση των κανόνων πρόληψης των λοιμώξεων τα οποία θα αναφερθούν σε σημείωμα του ΕΟΔΥ. Νοσηλευτικό προσωπικό είχε συμπτώματα λοίμωξης, εξετάστηκε από τον γιατρό και του επετράπη να δουλεύει ενώ δεν ελέγχθηκε ποτέ για τον κορονοϊό» αποκάλυψε ο κ. Τσιόδρας.

Αναλυτικά η απάντηση που έδωσε ο Σ.Τσιόδρας:

«Είναι πολύ σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις επιδημιών σε χώρους υγειονομικούς, να τηρούνται όλα τα μέτρα πρόληψης. Με την παραμικρή υποψία, άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, άτομα τα οποία έχουν συμπτωματολογία συμβατή με τη νέα λοίμωξη, πρέπει να ελέγχονται, να απομονώνονται και να μην συνεχίζεται η παροχή υπηρεσιών σε αυτούς σε έναν τέτοιο ευαίσθητο χώρο.

Προέκυψαν λοιπόν κάποια δεδομένα, που είχαν σχέση με την τήρηση των κανόνων και των πρωτοκόλλων πρόληψης των λοιμώξεων και εργαστηριακού ελέγχου, τα οποία βέβαια θα αναφερθούν σε συγκεκριμένο σημείωμα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Σε μια άλλη παρόμοια περίπτωση ήταν νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο είχε συμπτώματα και δεν είναι, πιστέψτε με, το πρώτο και υπάρχουν πολλά παραδείγματα και στην Πατρίδα μας και σε άλλες χώρες όπου δεν τηρείται το πρωτόκολλο. Το νοσηλευτικό προσωπικό είχε συμπτώματα λοίμωξης, εξετάστηκε από το γιατρό της μονάδας και ενώ είχε συμπτώματα, του επετράπη να δουλεύει και δεν ελέγχθηκε ποτέ για τον ιό.

Δε νομίζω ότι είναι σωστό να αναφερόμαστε ιδιαίτερα σε χώρους όπου παραβιάζεται το πρωτόκολλο και ακριβώς τι συνέβη. Δεν είναι να κυνηγήσουμε τη λεπτομέρεια για τη δημοσιογραφική μας περιέργεια. Είναι να κατανοήσουμε το μηχανισμό με τον οποίο συμβαίνει και είναι κατά κανόνα και πάντοτε ο ίδιος. Έχει αμελήσει κάποιος είτε να ελέγξει μια ευπαθή ομάδα που έχει συμπτώματα, είτε να ελεγχθεί ο ίδιος ενώ είναι υγειονομικό προσωπικό, είτε να καταργηθεί ένα πρωτόκολλο που αφορά κλειστή δομή και να γίνονται νέες εισαγωγές, να αυξάνει η πιθανότητα εισαγωγής του ιού.

Θέλει πάρα πολλή προσοχή, θέλει εκπαίδευση, θέλει επαγρύπνηση. Θέλει όλοι μας να συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια, υγειονομικοί, νοσηλευόμενοι, ο κόσμος. Για αυτό καταργηθήκαν τα επισκεπτήρια σε αυτές τις δομές, δεν καταργήθηκαν γιατί είμαστε απάνθρωποι.

Και για αυτό θέλουμε σιγά-σιγά να αρχίσει να χαλαρώνει, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες, όπου σιγά-σιγά θα αρχίσει να επισκέπτεται ένα άτομο και μόνο ένα άτομο κάποιους ηλικιωμένους, με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, με τη μάσκα του, ώστε να μην αισθάνονται και αυτοί, αυτή την αφόρητη μοναξιά.

Όσο βλέπουμε, όμως, τέτοιες παραβιάσεις πρωτοκόλλων, όσο βλέπουμε μία έλλειψη εκπαίδευσης, που δεν πιστεύω ότι είναι γενική, πιστεύω ότι είναι ειδική και αφορά σε ένα ξέχασμα που δεν μας επιτρέπεται αυτή τη στιγμή, δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτή τη στιγμή τη σημασία που έχει να αποτραπεί μία μετάδοση, σε μία τέτοια ευαίσθητη ομάδα.

Και πρέπει να παραμένουμε σε επαγρύπνηση. Δεν έχει τελειώσει η μάχη μας με αυτό τον ιό ακόμα. Και φαίνεται ότι θα είναι για αρκετό καιρό ακόμα. Αυτή τη στιγμή αλλάζουν οι κανόνες, αλλάζει η συμπεριφορά μας, γινόμαστε ακόμα πιο ευαισθητοποιημένοι σε όλα τα επίπεδα – και υγειονομικοί και κόσμος. Θέλει πάρα, πάρα πολλή προσοχή».

Αναφερόμενος στην αντίδραση των υπηρεσιών ο κ. Τσιόδρας είπε:

«Για το περιστατικό της κλινικής του Περιστερίου ξέραμε από την Τρίτη. Την Τρίτη το απόγευμα ήμασταν στην κλινική στο Ελληνικό μέχρι τα μεσάνυχτα. Την Τρίτη το προσωπικό μας ήδη προγραμμάτιζε τη δράση στην κλινική του Περιστερίου και είχε ενημερωθεί για τα περιστατικά του Περιστερίου.

Και την Τετάρτη το πρωί ήμασταν εκεί. Η αμεσότητα είναι κάτι πολύ σημαντικό. Έχει δίκιο η δημοσιογράφος. Δηλαδή το να αντιδράς άμεσα, στο Κρανίδι την ίδια μέρα πήγαμε με το που ενημερωθήκαμε για την περίπτωση του πολύ δύσκολου να ελεγχθεί πληθυσμού – πρέπει να το πω εδώ – με πολύ δύσκολες συνθήκες, με επιθέσεις εναντίον του προσωπικού του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, με απειλές για τη ζωή των ανθρώπων, με πράγματα τα οποία δεν λέγονται μπροστά στην κάμερα.

Και πήγαμε εκεί και μιλήσαμε μαζί τους, μιλήσαμε με τους εκπροσώπους τους, δώσαμε αγκώνα-αγκώνα, όπως λέω εγώ και ο Υπουργός. Και αγώνα την ίδια στιγμή να μας εμπιστευτούν, να τους δείξουμε ότι είμαστε μαζί.

Άρα η αμεσότητα και η αλληλεγγύη είναι καταλυτικοί παράγοντες, νομίζω, στην επιτυχία αντιμετώπισης της επιδημίας στη χώρα μας μέχρι σήμερα. Και νομίζω μας έχει βοηθήσει αυτή η ανθρώπινη προσέγγιση και η αμεσότητα».

Για το ίδιο θέμα ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε:

«Βεβαίως και μας απασχολεί το ζήτημα της διασποράς, δεν αφορά τη συγκεκριμένη δομή. Κάθε φορά που υπάρχει η οποιαδήποτε αμέλεια σε τέτοιου είδους δομές ή η οποιαδήποτε ένδειξη αμέλειας, είτε αφορά στο δημόσιο είτε αφορά στον ιδιωτικό τομέα, η δουλειά της Πολιτικής Προστασίας, η δουλειά του ΕΟΔΥ, είναι συντεταγμένα να δημιουργεί εκείνα τα δεδομένα, έτσι ώστε να αποφύγουμε την οποιαδήποτε εξάπλωση της διασποράς μέσα στην κοινότητα και μέσα στην κοινωνία.

Από χθες είναι μία γιγαντιαία προσπάθεια με δεκάδες ιχνηλατήσεις, η οποία είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή και σας πληροφορώ ότι 16 άτομα προσωπικό προχωρούσαν μέσα στη νύχτα για να μην χαθεί ούτε μία ώρα, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα στεγανοποιήσουμε αργά ή γρήγορα αυτό τον κύκλο των επαφών, είτε είναι επαφές high risk είτε είναι low risk.

Νομίζω τις επόμενες ώρες θα έχουμε μεγαλύτερη εικόνα. Σε κάθε περίπτωση, τα πρωτόκολλα τα οποία διαθέτουμε, που αφορούν στη στεγανοποίηση ή στην προσπάθεια, τέλος πάντων, περιορισμού της εξάπλωσης, έχουν εφαρμοστεί στο ακέραιο και δουλεύουν νυχθημερόν για να φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ο εισαγγελέας ζητά τους φακέλους ασθενών

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών ζήτησε τους φακέλους νοσηλείας όλων των ασθενών της ιδιωτικής κλινικής στο Περιστέρι. Η εισαγγελέας ξεκίνησε την Πέμπτη κατεπείγουσα έρευνα μετά τον εντοπισμό συρροής κρουσμάτων κορονοϊού σε νοσηλευόμενους και ασθενείς.

Με εντολή του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Βαγγέλη Ιωαννίδη , η κλινική καλείται να διαβιβάσει στον Εισαγγελέα Νίκο Αντωναράκο που ανέλαβε να αναζητήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, σε βαθμό κακουργήματος, όλους τους φακέλους των ασθενών κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Αντωναράκος θα λάβει καταθέσεις μαρτύρων ώστε να διακριβώσει αν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα εξειδικευμένα μέτρα για την προστασία νοσηλευτικού προσωπικού και νοσηλευομένων από την διασπορά του ιού.

Διαβάστε επίσης:

Θάνατος 35χρονου από κορονοϊό: Θετικές η σύζυγος και η μητέρα

Απολυμαντικά χεριών: Δύο μόνο είναι αυτά που καταπολεμούν τον κορονοϊό

Κλιματιστικά: Τι να προσέξετε εν μέσω κορονοϊού – Η εγκύκλιος του υπ. Υγείας

Δημήτρης Κρεμαστινός: Διασωληνωμένος σε ΜΕΘ με κορονοϊό - Ένας μήνας σε νοσοκομείο

Ο χρόνος ζωής του κορονοϊού στον ήλιο το καλοκαίρι - Η απάντηση Τσιόδρα