Υγεία

Κορονοϊός Ελλάδα: 6 νέα κρούσματα, 2626 συνολικά - 144 οι νεκροί στη χώρα μας

Κορονοϊός Ελλάδα: 6 νέα κρούσματα, 2626 συνολικά - 144 οι νεκροί στη χώρα μας
Στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου ανακοίνωσε 6 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 2626. Στους 144 οι νεκροί, 1 ακόμα θάνατος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας από τον νέο κορονοϊό στην Ελλάδα καταγράφονται:

  • 6 νέα κρούσματα – 2.626 συνολικά
  • 595 σχετιζόμενα με ταξίδια από το εξωτερικό – 1.303 με ήδη γνωστό κρούσματα
  • 37 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομείο – 67 έτη διάμεση ηλικία
  • 78 πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία
  • 1 νέοι θάνατοι – 144 συνολικά – διάμεση ηλικία 75 έτη
  • 79.332 δείγματα έχουν ελεγχθεί κλινικά στην Ελλάδα

Τα μέτρα στη νέα φάση από Δυτέρα 4 Μαΐου

Στη χώρα μας, ξεκινάμε μια νέα φάση, σε μια σχετική κανονικότητα με αργά βήματα. Δεν ξεχνάμε πως τα βασικά μέτρα είναι η απόσταση πάνω από 1,5 μέτρο, η υγιεινή χεριών και οι μάσκες, σημείωσε ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου, που αναπληρώνει τον Σωτήρη Τσιόδρα κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Η μάσκα αποτελεί συμπληρωματικό μέτρο πρόληψης όταν δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση. Στόχος η προστασία από τις εκκρίσεις από την ομιλία ή το φτάρνισμα.

Αυτές που δεν πρέπει να επιλέγει το κοινό είναι αυτές με βαλβίδα εκτροπής.

Σε αυτοσχέδια μάσκα κατά προτίμηση το είδος να είναι βαμβακερό. Μπορεί να πλυθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί.

Η μάσκα έχει κανόνες για να μη μολυνθούμε. Χρειάζεται καλή υγιεινή. Με ψυχραιμία και υπομονή, αλλά και τη συμμόρφωση όλων θα προχωρήσουμε.

Τσιόδρας Χαρδαλιάς για νέα κρούσματα κορονοϊού

Χαρδαλιάς: Τηρούμε τους κανόνες για να μην έχουμε νέες απαγορεύσεις

Κλείνει μια περίοδος, έπειτα από 6 εβδομάδες με πρωτόγνωρες απαγορεύσεις και διαδικασίες. 1.008 ολοκληρώνονται αύριο στις 6 το πρωί, διαπίστωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Μπορέσαμε να σπάσουμε την αλυσίδα του ιού, αλλά τώρα το στοίχημα είναι δύσκολο και πιο σύνθετο. Να μείνουμε ασφαλείς και να μη δώσουμε χώρο στον ιό να εξαπλωθεί.

Είναι σημαντικό γιατί το εγχείρημα θα κρίνει τα πάντα για την καθημερινότητα και την πατρίδα μας. Ο ιός είναι εδώ και ο καθένας μπορεί να τον μεταφέρει. Είναι ο ιός που απέβη μοιραίως για συμπολίτες μας στην Ελλάδα και πολλοί περισσότερους σε άλλες χώρες.

Παραμένει ο ιός και απειλεί τις ζωές μας και την πατρίδα μας. Καλούμαστε να υψώσουμε νέο τείχος σε μια μάχη που θα κρίνει το αύριο. Τηρούμε τους κανόνες; Προχωράμε μέρα με την μέρα στο σχέδιο αποκλιμάκωσης και τις επόμενες φάσεις. Με τη νέα κανονικότητα να έρχεται όλο και πιο κοντά.

Ο κίνδυνος για φρένο στην αποκλιμάκωση φαντάζει μονόδρομος εάν δεν τηρούμε τους κανόνες και έχουμε νέα κρούσματα. Γυρίζουμε τόσο πίσω στις ψυχοφθόρες καταστάσεις.

Να αποδείξουμε ξανά σε αυτό το κομβικό σημείο του πολέμου:

  • τηρούμε τους κανόνες: χέρια πλένουμε, αποστάσεις κρατάμε, μάσκες φοράμε
  • δεν συγχρονιζόμαστε με φίλους άνω των 10 ατόμων

Μασάζ και πέρσοναλ προπονήσεις ή γιόγκα δεν επιτρέπονται.

Στα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, οι αποστάσεις θα πρέπει να γίνονται στους έως τώρα καθορισμένους χώρους.

Οι μετακινήσεις από Δευτέρα

Οι μετακινήσεις είναι ελεύθερες εντός Αττικής. Οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου δεν μπορούν να μετακινηθούν στα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Η γεωγραφία των κρουσμάτων

Τα 1496 κρούσματα, δηλαδή 55.9% ήταν στην Αττική, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ευρυτανία, Λακωνία και Φωκίδα δεν είχαν κανένα κρούσματα.

Τα περισσότερα κρούσματα ήταν σε Αθήνα, Κηφισιά, Θεσαλονίκη, Καστοριά, Ψυχικό, Χαλάνδρι, Περιστέρι, Λάρισα, Πάτρα, Νέα Σμύρνη, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Ξάνθη και Εορδαία.

Κρούσματα Ελλάδα 3.5

Σε ερώτηση του Dikaiologitika News και της Βασιλικής Αγγουρίδη, για τα κριτήρια με βάση τα οποία σε έξαρση κρουσμάτων θα ληφθούν αποφάσεις, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα και διαδικασίες. Ανάλογα με το είδος της διασποράς θα πάρουμε αποφάσεις σημείωσε.

Σε ερώτηση κατά πόσο έχουν ληφθεί μέτρα για τα νησιά όταν έρθουν τουρίστες μετά το άνοιγμα των πτήσεων ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι είναι πρόωρη η συζήτηση για το άνοιγμα των πτήσεων. Οποιαδήποτε κίνηση επόμενου βήματος θα συνοδεύεται ώστε να μην έχουμε ζητήματα εξάπλωσης του ιού θετικά. Δεν αποτελεί θέμα μόνο της Ελλάδα αλλά γενικότερο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρόσθεσε.

Η μάχη δεν έχει τελειώσει, ο πόλεμος δεν έχει κριθεί, είμαστε σε ετοιμότητα για την εξέλιξη του κορονοϊού, επισήμανε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Διαβάστε επίσης:

Από τις 6 Μαΐου επιστρέφουν οι καθηγητές σε γυμνάσια και λύκεια

Ανοίγουν αύριο Δευτέρα κομμωτήρια - κέντρα αισθητικής: Νέο ωράριο - Οι υπηρεσίες που απαγορεύονται

Καθαρισμός - Απολύμανση χώρων: Τα σωστά βήματα

Περισσότεροι επιβάτες ανά αυτοκίνητο από αύριο Δευτέρα! - Τι ισχύει για τα ταξί

Νέοι κανόνες για τα ΜΜΜ - Τι ισχύει για μετρό, λεωφορεία, τρόλει, τραμ, ηλεκτρικό

Αυτά είναι τα ανοικτά καταστήματα από αύριο Δευτέρα - Τι ισχύει για τη μάσκα