Υγεία

Αποκαλυπτική έρευνα: Σχεδόν οι μισοί Έλληνες πιστεύουν ότι ο κορονοϊός είναι εργαστηριακός

EUROKINISSI EUROKINISSI
Σε έρευνα του CLEO για την πανδημία σχεδόν οι μισοί Έλληνες πιστεύουν ότι ο κορονοϊός κατασκευάστηκε εργαστηριακά. Ωστόσο,παρατηρείται μία αλλαγή στάσης υπέρ του εμβολιασμού. Παρατηρείται μία μερική έλλειψη γνώσεων για τον τρόπο μετάδοσης του κορονοϊού.  

H έρευνα του CLEO στόχευσε στη διερεύνηση των γνώσεων και των αντιλήψεων που διαμορφώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην ελληνική κοινότητα σχετικά με τον κορονοϊό και κατά πόσον αυτά τα δεδομένα ενδέχεται να συνδέονται με αλλαγή στη στάση των Ελλήνων έναντι άλλων μεθόδων πρόληψης, όπως π.χ. ο εμβολιασμός.

Οι ηλικίες των συμμετεχόντων στην έρευνα κυμαίνονταν από 18 έως 90 έτη και το ένα τρίτο (1/3) από αυτούς ανήκαν σε κάποια ευπαθή ομάδα.

Ενημέρωση για την πανδημία από τα ΜΜΕ

Σε ό,τι αφορά τις μεθόδους πρόληψης, το πλύσιμο των χεριών και η τήρηση ασφαλούς απόστασης αναδεικνύονται οι πιο δημοφιλείς. Οι γυναίκες και τα άτομα άνω των 24 ετών ήταν πιο πιθανό να γνωρίζουν τα 5 πιο κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Το 11,2% των ερωτηθέντων πιστεύουν λανθασμένα ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται μέσω ζώων ή κουνουπιών και το 27,6% μέσω των τροφών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφερε πως τα ΜΜΕ είναι η κύρια πηγή πληροφόρησης και ενημέρωσης για την πανδημία, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει ότι αυτά αποτελούν βασικό δίαυλο που επηρεάζει την κοινή γνώμη και θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλαγή συμπεριφοράς.

Εργαστηριακά κατασκευασμένος ο ιός σύμφωνα με τους μισούς Έλληνες