Υγεία

Κορονοϊός: «Ασφυξία» στο ΕΣΥ, ανησυχία για την «έκρηξη» στους διασωληνωμένους

Κορονοϊός: «Ασφυξία» στο ΕΣΥ, ανησυχία για την «έκρηξη» στους διασωληνωμένους
Οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό στη χώρα μας έφτασαν σήμερα τους 499, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, σημειώνοντας νέο αρνητικό ρεκόρ.

Tο απόγευμα της Πέμπτης (19.11.2020) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 499 διασωληνωμένους, γεγονός που προκαλεί από μόνο του μεγάλη ανησυχία, καθώς οι θέσεις στις ΜΕΘ όλο και λιγοστεύουν. Ωστόσο, ένα ακόμα στοιχείο που τρομάζει είναι οι ηλικίες των διασωληνωμένων, καθώς σχεδόν οι μισοί ανήκουν σε παραγωγικές ηλικίες. Ειδικότερα, 9 διασωληνωμένοι (όλοι άνδρες) είναι 18 – 39 ετών, 226 είναι 40 – 64 και 264 είναι από 65 ετών και πάνω.

Διασωληνωμένοι και ΜΕΘ

Ως την περασμένη Δευτέρα (16/11) 400 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ της χώρας λόγω κορονοϊού, ενώ εκείνοι που εξέρχονται από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανέρχονταν σε 382.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ παρουσιάζει σταθερή αύξηση, μέρα με την ημέρα. Έτσι, την Τρίτη, 43 ακόμη ασθενείς με κορονοϊό διασωληνώθηκαν, την ώρα που 9 εξέρχονταν από τις ΜΕΘ σε ένα 24ωρο.

Παρόμοια η εικόνα και την Τετάρτη, αφού σε ένα 24ωρο διασωληνώθηκαν 37 ασθενείς, με τον συνολικό αριθμό διασωληνωμένων να φτάνουν τους 480. Στο ίδιο διάστημα, εξέρχονταν από τις ΜΕΘ 18 ασθενείς Covid (410 συνολικά από την έναρξη της πανδημίας).

Τέλος, σήμερα καταγράφηκε νέο ρεκόρ διασωληνωμένων αγγίζοντας τους 500, με 499 ασθενείς, στις ΜΕΘ της χώρας προστέθηκαν 19 ακόμη άτομα, ενώ εξιτήριο από αυτές πήραν 17.

Συνολικά στη διάρκεια αυτών των ημερών μπήκαν στις ΜΕΘ 99 ασθενείς και βγήκαν 44.

Και άτομα νεαρής ηλικίας

Αν και το 81.6%, των διασωληνωμένων να έχει υποκείμενο νόσημα ή να είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ωστόσο και άτομα νεαρής ηλικίας διασωληνώνονται και μάλιστα χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Σήμερα έγινε γνωστό ότι ένας 28χρονος που προσεβλήθη από κορονοϊό νοσηλεύεται στην εντατική του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, διασωληνωμένος χωρίς να αντιμετωπίζει άλλο πρόβλημα με την υγεία του.

Νωρίτερα, γνωστοποιήθηκε επίσης ότι ένας ακόμη 27χρονος, αλλοδαπός, που ζει στη Μανωλάδα Ηλείας, διακομίσθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος. Δεν έχει διευκρινιστεί αν είχε υποκείμενα νοσήματα.