Υγεία

Πότε και πώς εξυπηρετούν τα αμφιλεγόμενα ως προς την αξιοπιστία τους self και rapid tests

Πότε και πώς εξυπηρετούν τα αμφιλεγόμενα ως προς την αξιοπιστία τους self και rapid tests Φωτογραφία: pixabay
Η αξιοπιστία των rapid και self tests έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο των συζητήσεων τόσο στους επιστημονικούς όσο και στους πολιτικούς κύκλους.Τι συζητήθηκε στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής και γιατί η αντιπολίτευση δεν βλέπει με καλό μάτι τα «εργαλεία» αυτά.  

Η χρησιμότητά τους σε ό,τι αφορά την μετακίνηση των ταξιδιωτών και υπό ποιες προϋποθέσεις συζητήθηκε και στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής που διοργάνωσε διαδικτυακά στις 22 και 23 Μαΐου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Το πράσινο φως για την υπό προϋποθέσεις διενέργεια rapid tests και self tests για τον εντοπισμό της λοίμωξης COVID-19 στους ταξιδιώτες έχει δώσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του, που έχουν τροποποιηθεί σε σύγκριση με τον περασμένο Νοέμβριο.

Πιο συγκεκριμένα, όταν οι πολίτες που ταξιδεύουν προέρχονται από χώρες με χαμηλό επιπολασμό της νοσηρότητας, πρέπει να είμαστε πολύ κριτικοί αναφορικά με την ερμηνεία του αποτελέσματος. Συνεπώς στην περίπτωση αυτή συστήνεται η χρήση της μοριακής μεθόδου PCR για πιο αξιόπιστα αποτελέσματα.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Κέντρο Αναφοράς SARS-CoV2 της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Γεωργία Γκιούλα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της με θέμα «Ο νέος κορονοϊός SARS-Cov2: Νεότερα επιδημιολογικά και εργαστηριακά δεδομένα»» στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής που διοργάνωσε διαδικτυακά στις 22 και 23 Μαϊου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Σε ποιες περιπτώσεις οι ταξιδιώτες πρέπει να προτιμούν την μοριακή μέθοδο (PCR) και ποια η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δια στόματος του κ.Ξανθού