Υγεία

Μαγιορκίνης: Bρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της πανδημίας

Μαγιορκίνης: Bρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της πανδημίας Φωτογραφία: INTIME
Ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης από το Υπουργείο Υγείας ενώ ακόμη τόνισε πως τα εξιτήρια παραμένουν περισσότερα από τις εισαγωγές.

«Αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της πανδημίας», συνέχισε, ενώ ακολούθως αναφέρθηκε και στα self tests.

«Δεν είμαστε σε θέση ακόμα να επιστρέψουμε πλήρως στην κανονικότητα», τόνισε στην συνέχεια αναφέρει το news4health.gr. 'Oπως είπε ο ειδικός για μερικούς ακόμα μήνες θα πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε τις μάσκες, να προσέχουμε και να κάνουμε self tests, αλλά βεβαίως και να συνεχιστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται ο μαζικός εμβολιασμός.

Όπως είπε πως ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ακόμη τόνισε πως τα εξιτήρια παραμένουν περισσότερα από τις εισαγωγές.

Στο «καυτό» ερώτημα του πότε θα επανέλθει η πλήρης κανονικότητα, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων τόνισε πως για μερικούς μήνες ακόμα θα πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε τις μάσκες, να προσέχουμε και να κάνουμε self tests.

Σημείωσε πως ο καλός καιρός βοηθάει, καθώς μειώνει κατά 20% τη μετάδοση του ιού, αλλά αυτό δεν αρκεί. Όπως εξήγησε, η όποια κανονικότητα είναι επισφαλής αν δεν επιτύχουμε ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Συρρικνώνεται η πανδημία

Πιο αναλυτικά σχολιάζοντας τα επιδημιολογικά στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας, ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως παρατηρήθηκε αποκλιμάκωση σε όλους τους κρίσιμους δείκτες.

Η πίεση στο ΕΣΥ μειώθηκε, καθώς υπήρξαν 13% λιγότεροι ασθενείς σε ΜΕΘ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης, μειώθηκαν και οι εισαγωγές την περασμένη εβδομάδα, ενώ σταθερά τα εξιτήρια παραμένουν περισσότερα.

Οι νέες μολύνσεις «έπεσαν» κατά 16% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς είχαμε περίπου 400 κρούσματα.

Τέλος, και οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 16%.