Υγεία

Θεοδωρίδου σε εγκυμονούσες: Εμβολιαστείτε, ο κορονοϊός μπορεί να επιφέρει αλλοιώσεις στον πλακούντα

Θεοδωρίδου σε εγκυμονούσες: Εμβολιαστείτε, ο κορονοϊός μπορεί να επιφέρει αλλοιώσεις στον πλακούντα Φωτογραφία: pixabay
Όλες οι έγκυες πρέπει να κάνουν το εμβόλιο αφού πρώτα λάβουν τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου τους. Η σύσταση της Γυναικολογικής Εταιρείας είναι να εμβολιάζονται οι έγκυες με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον κορονοϊό αλλά και όσες πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

Όπως δήλωσε η Μαρία Θεοδωρίδου κατά την επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, οι έγκυες που πάρχουν από διαβήτη, παχυσαρκία αλλά και οι νοσηλεύτριες που εκτίθενται στον ιό πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα σύμφωνα με τη σύσταση της γυναικολογικής εταιρείας.

Η καθηγήτρια παιδιατρικής και λοιμωξιολόγος θέλησε να επισημάνει ότι πρόσφατες έρευνες από το εξωτερικό έχουν παρατηρήσει ότι ο κορονοϊός δημιουργεί σημαντικές βλάβες στον πλακούντα, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε πλακουντίτιδα. Μια από αυτές τις έρευνες έγινε και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης αναφέρει το news4health.gr

«Η μετάβαση της νόσου από την μητέρα στο έμβρυο δεν έχει διαπιστωθεί. Είναι εξαιρετικά σπάνιο» τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου  ωστόσο διευκρίνισε ότι ιός δημιουργεί σοβαρές αλλοιώσεις στον φραγμό μεταξύ μητέρας και εμβρύου με αποτέλεσμα δυσάρεστες επιπτώσεις στο έμβρυο και για αυτό ακριβώς τον λόγο ενισχύεται η σύσταση εμβολιασμού των εγκύων κατά της νόσους Covid -19.

Όλα εμβόλια τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού πάντως έχουν περάσει από αξιολόγηση και συνεκτίμηση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού όπως τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου στην σημερινή επίσημη ενημέρωση του Υπουργείο Υγείας.

Τα εμβόλια κατά της Covid -19 δεν δημιουργούν αλλοιώσεις στον πλακούντα

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως είχε γράψει το news4health.gr τα εμβόλια κατά της νόσου covid δεν φάνηκε μετά από πρόσφατη μελέτη να δημιουργούν αλλοιώσεις στον πλακούντα, γεγονός το οποίο αυξάνει το αίσθημα της ασφάλειας κατά την χορήγησή τους.

 Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Obstetrics and Gynecology και είναι η πρώτη που ασχολήθηκε με τις πιθανές επιπτώσεις του εμβολίου στον πλακούντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα εξηγούν οι ερευνητές την έρευνα αν πηγαίνει κάτι λάθος στην εγκυμοσύνη τότε βλέπουμε συνήθως αλλαγές στον πλακούντα. Το εμβόλιο πάντως δεν δημιουργεί προβλήματα στον πλακούντα, όπως παρατήρησαν.

Ο πλακούντας είναι υπεύθυνος για πολλές βασικές λειτουργίες του εμβρύου, ενώ ρυθμίζει τις ορμόνες και το αμυντικό σύστημα ενώ «επικοινωνεί» με το σώμα της μητέρας ώστε να «αγκαλιάζει» το έμβρυο.

Οι ερευνητές συνέλεξαν πλακούντες από 84 εμβολιασμένους και 116 μη εμβολιασμένα άτομα ασθενών από το νοσοκομείο Prentice Women’s στο Σικάγο. Εξέτασαν τους πλακούντες μετά την γέννα. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες εγκυμονούσες είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca ή της Moderna.

Η ερευνητική ομάδα έδωσε βάση στην ανώμαλη ροή αίματος ανάμεσα στην μητέρα και το μωρό και στα προβλήματα στη ροή του αίματος του ίδιου του εμβρύου. Αυτά τα προβλήματα ήταν κοινά στους ανθρώπους που ήταν θετικά στον κορονοϊό.

Η ερευνητική ομάδα επίσης εξέτασε τους πλακούντες για ιστοκυτταρική ενδοθηλίτιδα, μια επιπλοκή που μπορεί να εμφανιστεί όταν ο πλακούντας είναι μολυσμένος από κορονοϊό.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές δεν εντόπισαν κάποιο πρόβλημα στους εμβολιασμένους ασθενείς και σημείωσαν ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να εξετάσουμε την πιθανότητα ακόμα πιο σπάνιων επιπλοκών.