Υγεία

Ποιοι ασθενείς θα δικαιούνται θεραπεία με χάπια κατά του κορονοϊού

Ποιοι ασθενείς θα δικαιούνται θεραπεία με χάπια κατά του κορονοϊού
Για μία πολύ συγκεκριμένη ομάδα ασθενών που θα δικαιούται να λάβει τη θεραπεία κατά του κορονοϊού με μορφή χαπιού σε πρώτη φάση έκανε λόγο στη σημερινή ενημέρωση ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Ωστόσο, δεν απέκλεισε με το νέο έτος περισσότεροι ασθενείς να λαμβάνουν τη θεραπεία.

Στις ομάδες ασθενών COVID που θα λαμβάνουν τις ελπιδοφόρες θεραπείες COVID με μονοκλωνικά αντισώματα αλλά και σε μορφή χαπιών αναφέρθηκε ο κ. Πλεύρης.

Αρχικά, τόνισε ότι προς το παρόν όλες αυτές οι θεραπείες απευθύνονται σε ειδικές κατηγορίες ανθρώπων, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα μαζικής παραγωγής.

Η Επιτροπή έχει κρίνει ότι αυτές οι ειδικές κατηγορίες ανθρώπων είναι άνθρωποι, οι οποίοι δεν μπορούν να αναπτύξουν αντισώματα και βρίσκονται σε μία πολύ δύσκολη ανοσολογική κατάσταση.

Η αύξηση της παραγωγής των χαπιών θα κρίνει τη διάθεσή τους

Ο Υπουργός Υγείας, πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα χάπια κατά της COVID να δίνονται στο μέλλον και σε περισσότερες ομάδες πληθυσμού. Ειδικότερα, αυτό θα κριθεί από το μέγεθος της παραγωγής των θεραπειών.

Όπως γράφει το News4Health.gr, σε αντίθεση με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα χάπια κατά της COVID, που έχει παρασκευάσει τόσο η MSD όσο και η Pfizer, είναι πιο εύκολο να παραχθούν. Έτσι, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2022 να παράγονται σε μεγαλύτερες ποσότητες. Επομένως, αυτό θα επιτρέψει σε περισσότερους ασθενείς COVID να λάβουν τη θεραπεία.

Μετά από αίτημα γιατρού θα εξετάζεται η χορήγηση της θεραπείας

Σχετικά με την διαδικασία τελικής απόφασης για τη λήψη των φαρμάκων, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι υπάρχει ήδη συνεννόηση με την ΗΔΙΚΑ προκειμένου να ανοίξει η συνταγογράφηση και σε αυτές τις κατηγορίες που θα γίνεται από τον θεράποντα ιατρό.

Ο θεράποντας ιατρός θα υποβάλει αίτηση στην Επιτροπή, η οποία θα κρίνει αν και εφόσον πληρούνται τα κριτήρια για να δοθεί το συγκεκριμένο σκεύασμα. Έτσι, το σκεύασμα θα αποστέλλεται μέσω ενός δικτύου που έχει φτιαχτεί και θα είναι υπό την ευθύνη των ΥΠΕ.

Αισιοδοξία για έλευση 10.000 χαπιών μέχρι το τέλος του μήνα

O κ. Πλεύρης εξέφρασε την αισιοδοξία του σχετικά με την έλευση μέσα στον Νοέμβριο των 10 χιλιάδων θεραπειών σε μορφή χαπιών που έχει παραγγείλει η χώρα μας.

Θυμίζουμε ότι, όπως γράφει το News4Health.gr, η χώρα μας έχει λάβει 2.000 σκευάσματα μονοκλωνικών αντισωμάτων της Roche, μία θεραπείας COVID που έχει εγκριθεί από τον EMA.

Σε κάθε περίπτωση, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι η προστασία μας παραμένει το εμβόλιο.