Υγεία

Κορονοϊός: Πότε γίνεται η τρίτη δόση εμβολίου σε ανήλικους

(Φωτ.: EUROKINISSI) (Φωτ.: EUROKINISSI)
Η τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό σε ανήλικους προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις ανοσοκατασταλμένων παιδιών και εφήβων.

Όπως διευκρινίστηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19, η τρίτη δόση σε ανήλικους προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις που αφορούν ανοσοκατασταλμένα παιδιά και εφήβους (δηλαδή όσοι έχουν σοβαρά νοσήματα και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες).

Σε ερώτηση που δέχτηκε για την πιθανότητα χορήγησης τρίτης δόσης σε εφήβους 12-17 ετών, η καθηγήτρια απάντησε πως «δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη για υγιείς εφήβους». Παράλληλα, γίνονται συνεχώς παραλαβές εμβολίων για παιδιά.

Όπως σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη σε στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί στις ΗΠΑ για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11, μέσα από αυτά επιβεβαιώνεται ότι είναι απολύτως ασφαλή και μίλησε για ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες ήπιες όπως πόνος, πυρετός, κόπωση και κεφαλαλγία.

Παρά τις μεταξύ τους διαφορές, όλες οι μελέτες συγκλίνουν ότι η αποτελεσματικότατα των εμβολίων για την Όμικρον, είναι μειωμένη σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές, είπε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Οι δύο δόσεις δεν επαρκούν, ενώ άμεση προστασία προσφέρει η τρίτη δόση, ακόμη όμως δεν είναι γνωστή η διάρκειά της. Κατά 80% πάντως, σύμφωνα με μελέτη από τη Μ. Βρετανία, η αναμνηστική δόση προφυλάσσει από το ενδεχόμενο εισαγωγής σε νοσοκομείο, συμπλήρωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Η συμπωματολογία επιβεβαιώνει μελέτες, ότι ο ιός πολλαπλασιάζεται ταχύτατα στο ανώτερο αναπνευστικό, αλλά με βραδύτερο ρυθμό στους πνεύμονες. Η Όμικρον, είπε, πιθανόν να συμβάλει στην θετική εξέλιξη και πορεία της πανδημίας.

Αναφέρθηκε επίσης στην συνλοίμωξη κορονοϊού και γρίπης και είπε ότι αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά θα έπρεπε επίσης να αποτελεί υπενθύμιση και για εμβολιασμό κατά της γρίπης.