Υγεία

«Περνάμε σε φάση συνύπαρξης με τον ιό», εξαφανίστηκε στα νέα κρούσματα η μετάλλαξη Δέλτα

«Περνάμε σε φάση συνύπαρξης με τον ιό», εξαφανίστηκε στα νέα κρούσματα η μετάλλαξη Δέλτα
«Περνάμε σε φάση συνύπαρξης με τον ιό» ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη δι΄άρκεια της ενημέρωσης. Τα μέλη της επιτροπής των ειδικών αναφέρθηκαν στους μειωμένους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας.

Για εποχή «συνύπαρξης» με τον ιό έκανε λόγο η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη δι΄άρκεια της ενημέρωσης του κοινού για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. 

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένονται παραλαβές του εμβολίου της Novavax «για όσους ακόμα προβληματίζονται με τα mRNA εμβόλια» ανέφερε η αναπλη΄ρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.  Παράλληλα σημείωσε πως «τα εμβόλια της Sanofi θα έχουν έρθει μέχρι αρχές Απριλίου».

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε στους δείκτες της πανδημίας στην Ελλάδα.  «Διενεργήθηκαν λιγότερα τεστ και αυξήθηκε η θετικότητα. Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας παραμένει σταθερή. Αύξηση νέων κρουσμάτων σε κάποια νησιά, Κάρπαθο, Θάσο, Σύρο αλλά και σε Ευρυτανία, Φωκίδα. Αύξηση στην Κέρκυρα, Ξάνθη και Ιωάννινα έδειξαν τα λύματα. Το 96% των νέων κρουσμάτων είναι μετάλλαξη Όμικρον. Μόλις 2,2% η μετάλλαξη Δέλτα. Θετικότητα στο 5,6% την προηγούμενη εβδομάδα. Έχουμε μείωση στους σκλ΄ηρούς δείκτες θανάτους, νοσηλείες, ΜΕΘ. Μείωση του φορτίου του ΕΣΥ 5%. 4.100 νοσηλεύονται. Το 90% νέων εισαγωγών έχουν μετάλλαξη Όμικρον. Εισαγωγές παιδιών και εφήβων μειώθηκαν. Στο 73% η πληρότητα ΜΕΘ - Covid. Καθημερινά έχουμε νεώτερα δεδομένα για την Όμικρον».

Η ίδια αναφέρθηκε σε δύο νέες έρευνες που δείχνουν ότι η προστασία από την επαναμόλυνση στον καιρό της μετάλλαξης Όμικρον έχει πέσει στο 56% τονίζοντας ότι «κάνουν λάθος όσοι υποστηρίζουν ότι δεν χρει΄άζεται να εμβολιαστούν γιατί νόσησαν».  

Η Βάνα Παπαευαγγέλου συμπλήρωσε: «Επιδημιολογικά και κλινικά δεδομένα δείχνει ότι το κύμα παραμένει ισχυρό, αλλά βλέπουμε αποσύζευξη αριθμού νέων κρουσμάτων και σκληρών δεικτών. Συζητήσαμε άρση περιοριστικών μέτρων με στόχο την σταδιακή επαναφορά στην προ κορονοϊου΄κατάσταση. Δεν φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας. Παρατηρώντας την αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών και κατανοόντας τη σημαντική επιβάρυνση όλων μας ξεκινούμε με κάποια μέτρα σε δραστηριότητες μέτριας επικινδυνότητας. Τα αιτήματα από τους επαγγελματικούς κλάδους πολλά.  Είναι προφανές πως περνάμε σε φάση που θα συνυπάρχουμε με τον ιό. Δεν είμαστε έτοιμοι όπως άλλες χώρες να άρουμε όλα τα μέτρα». 

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε: «Τρίτη εβδομάδα παγκοσμίως που η Όμικρον δείχνει σημάδια κάμψης. Οι θάνατοι παρέμειναν σταθεροί. Ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ μειώθηκε, οι ασθενείς υποχωρούν σημαντικά. Η διασπορά έχει σταθεροποιηθεί και οι δείκτες νοσηρότητας και θανάτου βαίνουν μειούμενοι. Λογικά αναμένουμε περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης που σημαίνει επιστροφή των εμβολιασμένων πολιτών στην κανονικότητα». 

Δείτε την ενημέρωση: 

{https://www.youtube.com/watch?v=Apri61O2ewU}