Υγεία

Αυτές οι τροφές καθυστερούν την εμμηνόπαυση

Αυτές οι τροφές καθυστερούν την εμμηνόπαυση Φωτογραφία: Pexels
Η μέση ηλικία της εμμηνόπαυσης είναι τα 51 έτη, ωστόσο ο χρόνος ποικίλλει σημαντικά από γυναίκα σε γυναίκα, παρότι αν και συμβεί πριν τα 40 έτη απαιτεί διαφορετικό τρόπο προσέγγισης.

Η εμμηνόπαυση προκύπτει μετά από μια σύνθετη σειρά ορμονικών αλλαγών και σχετίζεται με τη σταδιακή μείωση του αριθμού των ωοθυλακίων στις ωοθήκες.

Κατά τη γέννησή τους οι περισσότερες γυναίκες έχουν στις ωοθήκες περίπου 1-3 εκατομμύρια ωοθυλάκια. Ως την εφηβεία έχουν απομείνει περίπου 400.000 ενώ μετά την εμμηνόπαυση ανευρίσκονται λιγότερα από 5-10.000.

Απ’ όλα αυτά τα ωοθυλάκια, περίπου 400 είναι αυτά που χρησιμοποιούνται στην ωορρηξία κατά τη διάρκεια της ζωής, ενώ τα υπόλοιπα καταστρέφονται σταδιακά μέσω μιας διαδικασίας - γνωστής ως «ατρησία».

Η εμμηνόπαυση ορίζεται ως το χρονικό σημείο στο οποίο μια γυναίκα δεν έχει περίοδο για 12 συνεχόμενους μήνες.

Η μεταβατική περίοδος σταδιακής έκπτωσης της ορμονικής λειτουργίας πριν την εμμηνόπαυση είναι γνωστή ως «κλιμακτήριος», και μπορεί να έχει μεγάλη διάρκεια (έως και 10 χρόνια ) που διαφέρει όμως από γυναίκα σε γυναίκα.

Τα πρώτα «ενοχλητικά» συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Τα πρώτα συμπτώματα που μπορεί να νιώσετε όταν πλησιάζετε ή βρίσκετε στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης είναι διαταραχές στη διάθεση, κυκλοθυμία και εξάψεις. Μπορεί να έχετε επίσης διαταραχές στη μνήμη και τη συγκέντρωση, διαταραχές στον ύπνο, αισθήματα θλίψης και, κάποιες φορές, κατάθλιψη. Στην φάση αυτή μπορεί, παράλληλα, να έχετε προβλήματα στο σεξ είτε λόγω ξηρότητας του κόλπου (από τα χαμηλά οιστρογόνα) είτε λόγω ελαττωμένης επιθυμίας.

Αυτοί και ακόμη πολλοί λόγοι κάνουν αρκετές γυναίκες να εύχονται η εμμηνόπαυση να μην τους χτυπήσει πολύ νωρίς... την πόρτα. 

Ποια τρόφιμα επιβραδύνουν τη διαδικασία

Μια μελέτη 14.172 γυναικών έφερε στο φως της σχέσης μεταξύ της διατροφής και της ηλικίας της εμμηνόπαυσης:

Στην τετραετή μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν τακτικά λιπαρά ψάρια (όπως τόνο και σολομό) εμφανίζουν εμμηνόπαυση περίπου τρία χρόνια αργότερα από εκείνες που έτρωγαν σπάνια.

Εκείνες που κατανάλωναν περισσότερα όσπρια (όπως φασόλια, φακές και μπιζέλια) βίωσαν την εμμηνόπαυση περίπου ενάμισι χρόνο αργότερα.

Και οι γυναίκες των οποίων η διατροφή περιελάμβανε τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο (όπως το βόειο κρέας, τα δημητριακά και οι κολοκυθόσποροι) και βιταμίνη Β6 (όπως τα ρεβίθια, τα πουλερικά και οι πατάτες) βίωσαν επίσης την εμμηνόπαυση αργότερα.

Αντίθετα, όσες έτρωγαν τους περισσότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (όπως λευκά ζυμαρικά, σόδα, πατατάκια και λευκό ρύζι) είχαν περισσότερες πιθανότητες να περάσουν την εμμηνόπαυση περίπου δύο χρόνια νωρίτερα.

Ποια είναι λοιπόν η σχέση μεταξύ διατροφής και εμμηνόπαυσης;

Οι συγγραφείς της σχετικής μελέτης πιστεύουν ότι η επιβράδυνση που παρατηρείται όταν καταναλώνονται συγκεκριμένες τροφές οφείλεται στα αντιοξειδωτικά στα ψάρια, τα όσπρια και άλλες τροφές που βοηθούν στη διατήρηση των ωαρίων στις ωοθήκες, ώστε να μην γερνούν τόσο γρήγορα, συμβάλλοντας στην καθυστέρηση της φυσικής εμμηνόπαυσης.

Αντίθετα, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν τον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να παρεμβαίνει στη δραστηριότητα των σεξουαλικών ορμονών και να αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων, τα οποία και τα δύο μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό των εμμηνορροϊκών κύκλων και να εξαντλήσουν ταχύτερα τα αποθέματα ωαρίων.

Πηγή: myhormonology.com