Υγεία

«Καμπανάκι» από τους παιδίατρους για τον θανατηφόρο κοκκύτη

UNSPLASH UNSPLASH
Παγκόσμια σύσταση για άμεσους εμβολιασμούς.

Τα αυξημένα κρούσματα κοκκύτη των τελευταίων μηνών, σε όλη την Ελλάδα, ανησυχούν ιδιαίτερα τους παιδίατρους, που συστήνουν εμβολιασμούς με τα ειδικά τριπλά εμβόλια, αφού θεωρούν την ασθένεια, ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά.

Όπως αναφέρει στο Dnews, η παιδίατρος και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής κ. Άννα Παρδάλη, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί η νόσος μπορεί να αποβεί και θανατηφόρος.

«Η επικαιροποίηση των στοιχείων από τον ΕΟΔΥ, δείχνει ότι έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Το βλέπουμε και στην καθημερινότητά μας, εμείς οι παιδίατροι, αλλά και στα νοσοκομεία. Παλιά ήταν εξαιρετικά σπάνιο να έχουμε περιστατικά με κοκκίτη. Τώρα έχουμε μία μεγάλη συχνότητα κρουσμάτων και αυτό συνήθως δεν ανακόπτεται και αναμένεται να αυξηθούν και άλλο τα κρούσματα. Ο κοκκύτης είναι ένα λοιμώδες νόσημα, μεταδοτικό και δεν θα σταματήσει αν δεν βρει «τοίχο». Και αυτός ο «τοίχος», είναι τα εμβολιασμένα άτομα. Θεωρητικά όμως, υπάρχουν πολλά επίνοσα άτομα όπως τα λέμε. Αυτά μπορεί να είναι».

Η κ. Παρδάλη δηλώνει ότι οι ενήλικοι θα πρέπει να εμβολιάζονται κάθε δέκα χρόνια, με το ειδικό τριπλό εμβόλιο διφθερίτιδας, τετάνου και κοκκύτη, κάτι όμως που δεν γίνεται. Ειδικά για τα βρέφη και για τα μικρά παιδιά, αναφέρει:

«Η νόσος είναι εξαιρετικά σοβαρή και επικίνδυνη σε αυτή την ηλικία και πολύ συχνά θανατηφόρα. Τα παιδιά κάνουν αναπνευστική δυσχέρεια, άπνοιες, πνευμονία και κοκκυτική εγκεφαλοπάθεια. Στα πρώτα στάδια, μπορεί ο κοκκύτης να μοιάζει με κοινή ίωση του αναπνευστικού. Η οποία όμως διαρκεί πολύ περισσότερο. Όταν όμως έχουμε πυρετό και τον γνωστό παροξυσμικό βήχα του κοκκύτη, είναι επικίνδυνο σε αυτό το στάδιο και ίσως μέχρι να τεθεί η διάγνωση, να είναι αργά. Οι γονείς με τον πρώτο βήχα και ειδικά αν είναι παροξυσμικός, πρέπει να απευθύνονται στον παιδίατρό τους και αυτός θα δει τι πρέπει να διερευνηθεί και τι έλεγχος πρέπει να γίνει», μας λέει.

Σύμφωνα με την παιδίατρο είναι απόλυτα αναγκαίο, να υπάρξει εμβολιασμός των ατόμων του περιβάλλοντος κάθε νεογέννητου. «Υπάρχει ισχυρή σύσταση και οδηγία σε όλο τον κόσμο, να γίνεται εμβολιασμός της εγκύου, μετά την 27η εβδομάδα κύησης. Κάτι που δεν τηρείται, σύμφωνα με τα στοιχεία. Μόνο το 16%, των εγκύων ήταν εμβολιασμένες, σύμφωνα με τελευταία έρευνα του νοσοκομείου Παίδων. Έτσι μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο στα νεογνά».

Η κ. Παρδάλη, αναφέρει στο Dnews, ότι κανείς δεν γνωρίζει ότι πρέπει να κάνει αναμνηστική δόση εμβολίου, κάθε δέκα χρόνια και αυτό, λόγω της «ανυπαρξίας της πρωτοβάθμιας υγείας στη χώρα μας».
«Στο εξωτερικό οι χώρες το επικοινωνούν από τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας υγείας, αλλά εδώ αυτό, παρά το ότι είναι στοιχειώδες, είναι υποτυπώδες. Υπάρχει μη συστηματική επικοινωνία και διάχυση της πληροφορίας, ότι οι εμβολιασμοί συνεχίζονται», καταλήγει η παιδίατρος.