Υγεία

Τα χάπια αδυνατίσματος που προκαλούν... baby boom και «ακυρώνουν» την αντισύλληψη

Τα χάπια αδυνατίσματος που προκαλούν... baby boom και «ακυρώνουν» την αντισύλληψη
Oρισμένες γυναίκες ανέφεραν ότι έμειναν έγκυες ενώ λάμβαναν το φάρμακο παρά το γεγονός ότι έπαιρναν και αντισυλληπτικά

Φάρμακα αδυνατίσματος όπως το Wegovy και το Ozempic, τα οποία περιέχουν σεμαγλουτίδη, έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή, καθώς βοηθούν τους ανθρώπους να χάσουν περισσότερο από το 10% του σωματικού τους βάρους. Τα σκευάσματα αυτά δρουν μιμούμενα μια ορμόνη στο σώμα που ονομάζεται GLP-1, η οποία προκαλεί αύξηση της παραγωγής ινσουλίνης, επιβραδύνει το ρυθμό με τον οποίο χωνεύεται η τροφή στο στομάχι και μειώνει την όρεξη. Καθώς όμως η χρήση τους έχει αυξηθεί, όλο και περισσότερες είναι οι αναφορές γυναικών που έμειναν έγκυες ενώ έπαιρναν αυτά τα φάρμακα.

Η ομάδα στο Facebook «Έμεινα έγκυος με Ozempic» μετρ΄άει περισσότερα από 750 μέλη, με τους ειδικούς να συστήνουν μέτρα αντισύλληψης, τα οποία ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες, σε κάποιες περιπτώσεις δεν ήταν αρκετά για να αποφευχθεί η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Συσχέτιση

Αν και δεν υπάρχουν μελέτες που να επιβεβαιώνουν τη σύνδεση, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η συσχέτιση είναι εύλογη.

«Οι γυναίκες με παχυσαρκία έχουν συχνά ακανόνιστες ή καθόλου περιόδους επειδή δεν έχουν ωορρηξία. Μόλις χάσουν λίγο βάρος, η ωορρηξία γίνεται πιο τακτική και έτσι βελτιώνεται η γονιμότητά τους», δήλωσε η Δρ Karin Hammarberg του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί κατά πόσον η σεμαγλουτίδη θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της ωορρηξίας σε γυναίκες με παχυσαρκία και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) - μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες περιόδους, αύξηση βάρους και υπογονιμότητα, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων.

Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια των εγκύων γυναικών που παίρνουν αυτά τα φάρμακα.
Εκπρόσωπος της Novo Nordisk, της εταιρείας που παρασκευάζει το Ozempic και το Wegovy, δήλωσε: «Υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα κλινικών δοκιμών για τη χρήση της σεμαγλουτίδης από έγκυες γυναίκες».

Σοβαρές παρενέργειες σε μελέτες σε ζώα

Ωστόσο, μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η σεμαγλουτίδη μπορεί να προκαλέσει εμβρυϊκές ανωμαλίες.

Σύμφωνα με τη Novo Nordisk, όταν η σεμαγλουτίδη χορηγήθηκε σε εγκύους αρουραίους, οι αγέννητοι απόγονοι παρουσίασαν τόσο δομικές ανωμαλίες όσο και μεταβολές στην ανάπτυξη.

Οι προκλινικές πληροφορίες για την ασφάλεια του Wegovy προσθέτουν: «Σε μελέτες αναπτυξιακής τοξικότητας σε κουνέλια και πιθήκους, παρατηρήθηκε αυξημένη ποσοστό αποβολών και ελαφρώς αυξημένη συχνότητα εμβρυϊκών ανωμαλιών».

Γυναίκες έμειναν έγκυες αν και έπαιρναν αντισυλληπτικά

 Αν και η εταιρεία διεξάγει τώρα δοκιμές για να διερευνήσει κατά πόσον αυτά τα φάρμακα είναι ασφαλή για τις έγκυες γυναίκες, προς το παρόν συμβουλεύει ότι η σεμαγλουτίδη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς δεν είναι γνωστό εάν μπορεί να επηρεάσει το αγέννητο παιδί.

«Ως εκ τούτου, συνιστάται η χρήση αντισύλληψης κατά τη χρήση αυτού του φαρμάκου», αναφέρει το φύλλο οδηγιών χρήσης του Wegovy. «Εάν επιθυμείτε να μείνετε έγκυος, θα πρέπει να διακόψετε το φάρμακο τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα. Εάν μείνετε έγκυος, ή έχετε την υποψία ότι είστε ή σχεδιάζετε να αποκτήσετε παιδί, μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας, καθώς πρέπει να διακόψετε τη θεραπεία».

Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες ανέφεραν ότι έμειναν έγκυες ενώ λάμβαναν το φάρμακο παρά το γεγονός ότι έπαιρναν και αντισυλληπτικά, σύμφωνα με τον Guardian!

Ο καθηγητής Sir Stephen O'Rahilly, συνδιευθυντής του Wellcome-MRC Institute of Metabolic Science, δήλωσε ότι το ερώτημα κατά πόσον τα φάρμακα αυτά μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών που καταναλώνονται από το στόμα είναι, μέχρι στιγμής, αναπάντητο σε μεγάλο βαθμό.

«Τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία με αυτά τα φάρμακα μπορούν να αναπτύξουν γαστρεντερικές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας, οπότε δεν είναι απίθανο ορισμένες να διαπιστώσουν ότι το αντισυλληπτικό τους χάπι, τουλάχιστον κατά διαστήματα, δεν απορροφάται τόσο αξιόπιστα όσο προηγουμένως», δήλωσε, προτείνοντας οι γυναίκες που δεν επιθυμούν να μείνουν έγκυες να προτιμούν ως μέθοδο αντισύλληψης το σπιράλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ