Υγεία

Οι ζεστές νύχτες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Οι ζεστές νύχτες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, προειδοποιούν οι επιστήμονες Φωτογραφία: pexels/ Fabio Partenheimer
Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι ελαφρύ ή πολύ σοβαρό.

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού είναι σημαντικά υψηλότερος κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Με βάση αυτό το συμπέρασμα έχει δημιουργηθεί ανησυχία για την υγεία σε όλο τον κόσμο καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται.

Καταγράφοντας τις νυχτερινές θερμοκρασίες και τον αριθμό των περιστατικών εγκεφαλικού στη γερμανική πόλη Άουγκσμπουργκ κατά τη διάρκεια 15 ετών, μια ερευνητική ομάδα από το ερευνητικό κέντρο Helmholtz του Μονάχου βρήκε στατιστικά σημαντική αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού σε ημέρες όπου ήταν εξαιρετικά υψηλές οι νυχτερινές θερμοκρασίες, με τους ηλικιωμένους και τις γυναίκες να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.

Αυξημένος κατά 7% ο κίνδυνος εγκεφαλικού τις ζεστές νύχτες

«Θέλαμε να κατανοήσουμε τον βαθμό στον οποίο οι υψηλές νυχτερινές θερμοκρασίες αποτελούν κίνδυνο για την υγεία», λέει η Alexandra Schneider, επιδημιολόγος στο Helmholtz Munich. «Αυτό είναι σημαντικό γιατί η κλιματική αλλαγή προκαλεί τις νυχτερινές θερμοκρασίες να αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα από τις θερμοκρασίες της ημέρας», πρόσθεσε.

Συνολικά 11.037 κλινικά περιστατικά εγκεφαλικού επεισοδίου που παρατηρήθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Άουγκσμπουργκ από το 2006 έως το 2020 συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη. Συνολικά, ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξήθηκε κατά 7% τις νύχτες που χαρακτηρίζονται ως «τροπικές».

Για τους σκοπούς αυτής της έρευνας, ως τροπική νύχτα καταγράφηκε εκείνη με θερμοκρασία η οποία παρέμεινε πάνω από 14,6 °C. Αυτές οι νύχτες αντιπροσώπευαν το πιο ζεστό 5% των διανυκτερεύσεων κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης.

Υπήρξαν ενδείξεις για υψηλότερο αριθμό περιστατικών εγκεφαλικού με την πάροδο του χρόνου: από το 2006 έως το 2012, οι καυτές νύχτες συνδέθηκαν με δύο επιπλέον εγκεφαλικά ανά έτος, ενώ από το 2013 έως το 2020, οι καυτές νύχτες συσχετίστηκαν με 33 επιπλέον κρούσματα ετησίως. Αυτό αντανακλά τις αυξανόμενες θερμοκρασίες καθώς περνούσαν τα χρόνια.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού

Οι ερευνητές λένε ότι διάφοροι παράγοντες θα μπορούσαν να κρύβονται πίσω από τα στατιστικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης πιθανότητας αφυδάτωσης - που είναι ήδη γνωστό ότι αυξάνει την πιθανότητα να εγκεφαλικού. Η έλλειψη κλιματισμού, θα μπορούσε επίσης να παίξει ρόλο.

«Συνοπτικά, οι αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες, οι υφιστάμενοι παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου και οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες μπορεί να συμβάλλουν στην αυξημένη ευαισθησία σε εγκεφαλικό που σχετίζεται με τη νυχτερινή θερμότητα με την πάροδο του χρόνου», γράφουν οι ερευνητές στη δημοσιευμένη εργασία τους.

Πηγή: healthstat.gr