Υγεία

Γνωστά στοματικά διαλύματα μπορεί να προκαλούν καρκίνο

Γνωστά στοματικά διαλύματα μπορεί να προκαλούν καρκίνο Φωτογραφία: pexels/Andrea Piacquadio
Δημοφιλής μάρκα στοματικών διαλυμάτων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου σύμφωνα με μελέτη επιστήμονα.

Ειδικοί από το Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής στην Αμβέρσα, στο Βέλγιο, διαπίστωσαν ότι δύο είδη βακτηρίων ήταν πιο διαδεδομένα μετά από τρεις μήνες καθημερινής χρήσης στοματικού διαλύματος.

Η καθημερινή χρήση γνωστού στοματικού διαλύματος θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου και του παχέος εντέρου, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι δύο είδη βακτηρίων - το Fusobacterium nucleatum και ο Streptococcus anginosus - που και τα δύο έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο βρίσκονταν σε μεγάλες ποσότητες μετά από καθημερινή χρήση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το αλκοόλ που περιέχει το στοματικό διάλυμα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των βακτηρίων μέσα στο στόμα.

Ο καθηγητής Chris Kenyon, επιστήμονας στο πανεπιστήμιο όπου έγινε η μελέτη, είπε στην Daily Telegraph ότι η χρήση του στοματικού διαλύματος «θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου και διαφόρων λοιμώξεων».

Ισχυρίστηκε επίσης: «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν και αν το χρησιμοποιούν, θα πρέπει να προμηθεύονται σκευάσματα χωρίς αλκοόλ και να περιορίζουν τη χρήση σε μερικές ημέρες».

Ο καθηγητής Kenyon και οι συνεργάτες του έκαναν την ανακάλυψη κατά τη διάρκεια μιας έρευνας σχετικά με τον αντίκτυπο της καθημερινής χρήσης στοματικών διαλλειμάτων για τον κίνδυνο εξάπλωσης ΣΜΝ μεταξύ των ομοφυλόφιλων.

Οι 59 συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν τη γνωστή μάρκα καθημερινά για τρεις μήνες ακολουθούμενο από τρεις μήνες με στοματικό διάλυμα εικονικού φαρμάκου ή το αντίστροφο.

Ενώ το πείραμα περιελάμβανε μόνο το γνωστό διάλειμμα, ο καθηγητής Kenyon τόνισε ότι παρόμοια επίπεδα βακτηρίων πιθανότατα θα βρεθούν χρησιμοποιώντας άλλα στοματικά διαλύματα με βάση το αλκοόλ.

Η καθημερινή χρήση στοματικού διαλύματος γνωστής μάρκας θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου και του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Σε μια δήλωση, η Kenvue, η οποία κατέχει το εμπορικό σήμα του γνωστού διαλύματος είπε στη MailOnline «Μελέτες σχετικά με την επίδραση του συγκεκριμένου διαλύματος στη στοματική υγεία έχουν δημοσιευθεί εδω και καιρό καθιστώντας το ένα από τα πιο εκτενώς ελεγμένα στοματικά διαλύματα μάρκες στον κόσμο.

«Αξιολογούμε συνεχώς τα επιστημονικά δεδομένα αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία οτι η δημοφιλής μάρκα προκαλεί καρκίνο ».