Υγεία

Αυτά τα τρόφιμα και τα ροφήματα θα σας σώσουν στον καύσωνα

Αυτά τα τρόφιμα και τα ροφήματα θα σας σώσουν στον καύσωνα Φωτογραφία: pixabay
Προσαρμόστε την διατροφή σας στον καύσωνα προκειμένου να ενυδατώσετε σωστά τον οργανισμό σας.

Οι περίοδοι με καύσωνα, είναι σίγουρα οι πιο δύσκολες μέρες του καλοκαιριού.

Μαζί με τις συνήθεις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνουμε κατά τη διάρκεια του καύσωνα, σημαντικό ρόλο παίζουν το φαγητό και τα ροφήματα.

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε;

Συνήθως χάνουμε μεταξύ 2 και 2½ λίτρα υγρών την ημέρα μέσω της εφίδρωσης, της αναπνοής, των ούρων και των κοπράνων. Έτσι, τέτοιες ημέρες θα πρέπει να πίνουμε περίπου 6-8 ποτήρια νερό ή κάποιο άλλο ενυδατικό ρόφημα.

Το καλό είναι ότι μπορείτε να καλύψετε αυτή την κατανάλωση με γάλα, ροφήματα χωρίς ζάχαρη, πίνοντας τσάι και καφέ. Ωστόσο, να θυμάστε ότι τα καφεϊνούχα ποτά έχουν διουρητική δράση και σας κάνουν να χάνετε υγρά αρκετά γρήγορα.

Οι χυμοί φρούτων και τα smoothies επίσης βοηθούν, αλλά θα πρέπει να περιοριστείτε σε ένα ποτήρι 150 ml την ημέρα, λόγω των φυσικών σακχάρων που περιέχουν.

Όσον αφορά την πρόσληψη νερού, δεν είναι το ίδιο για όλους. Οι ανάγκες του καθενός ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, τα κιλά, το φύλο, την σωματική δραστηριότητα, καθώς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η θερμοκρασία και η υγρασία.

Νερό κατά τη διάρκεια των καύσωνα

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και η υγρασία, σύμφωνα με το healthstat.gr, αυξάνουν την ταχύτητα εξάτμισης του νερού από το δέρμα που σημαίνει ότι ιδρώνουμε περισσότερο. Επομένως, πρέπει να αναπληρώνουμε τα επίπεδα υγρών μας πιο συχνά.

Το πόσα υγρά περισσότερα χρειάζεστε εξαρτάται πραγματικά από τις προσωπικές σας ανάγκες καθώς και από το πόσο δραστήριοι είστε.

Εάν ασκείστε τακτικά, δεν χρειάζεται να σταματήσει κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής ζέστης. Προτιμήστε αθλητικά ποτά, τα οποία έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να προάγουν την πρόσληψη υγρών.

Τι συμβαίνει όταν πίνετε πολύ νερό

Είναι πιθανό να ακολουθήσετε την αντίθετη κατεύθυνση και να πιείτε πάρα πολύ νερό, αν και για τους περισσότερους ανθρώπους με υγιή νεφρά αυτό θα αντιμετωπιστεί με συχνότερη ούρηση.

Η υπερβολική κατανάλωση νερού σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία των νεφρών να διατηρήσουν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών, οπότε το αίμα γίνεται πολύ αραιό.

Αυτό έχει επίδραση στον τρόπο λειτουργίας του σώματός μας, για παράδειγμα επηρεάζει την αρτηριακή πίεση. Η υπονατριαιμία είναι μια κατάσταση που προκαλείται από υπερβολική ποσότητα νερού η οποία προκαλεί με την σειρά της επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα νατρίου.

Οι αθλητές που συμμετέχουν σε αγώνες αντοχής και παίρνουν πάρα πολλά υγρά μπορεί να διατρέχουν τον κίνδυνο αυτής της πάθησης.

Μπορεί επίσης να υπάρχει ένας ιατρικός λόγος για τον οποίο ένα άτομο μπορεί να κατακρατά περισσότερα υγρά. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας υπάρχουσας νεφρικής ή καρδιακής πάθησης. Εάν έχετε οποιεσδήποτε υπάρχουσες καταστάσεις υγείας ή αντιμετωπίζετε συμπτώματα, επισκεφτείτε τον γιατρό σας για συμβουλές.

Ποια τρόφιμα είναι ενυδατικά και πρέπει να τα καταναλώσετε;

Τα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν περίπου το 20-30% της πρόσληψης υγρών και υπάρχουν μερικά που περιέχουν περισσότερο νερό από άλλα.

Ορισμένα φρούτα και λαχανικά έχουν υψηλή βαθμολογία σε περιεκτικότητα νερού, και θα πρέπει να σκεφτούμε να τρώμε περισσότερα από τα ακόλουθα εάν θέλουμε να αυξήσουμε την πρόσληψη υγρών.

Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

Φράουλες
Αγγούρι
Κολοκυθάκια
Σέλινο
Μαρούλι
Πεπόνι

Συνταγές με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρά μπορούν να βοηθήσουν στα επίπεδα ενυδάτωσης.

Σούπες, μαγειρευτά και κουάκερ είναι όλα καλά παραδείγματα και φυσικά μπορούν να γίνουν λιγότερο χειμωνιάτικα με τα σωστά εποχιακά υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Μπορεί το φαγητό και το ποτό να μας βοηθήσουν να δροσιστούμε;

Το κρύο φαγητό και τα ποτά μπορούν να σας δώσουν ένα αρχικό δροσιστικό αποτέλεσμα, αλλά είναι βραχύβιο. Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση τροφής οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας καθώς η διαδικασία της πέψης παράγει θερμότητα.

Αυτό σε συνδυασμό με την ταχεία ψύξη που προκαλείται από κρύα φαγητά και ποτά σημαίνει ότι το σώμα σας υπεραντισταθμίζει αυξάνοντας τη θερμοκρασία σας.

Το να πίνετε κάτι ζεστό μια ηλιόλουστη μέρα μπορεί να είναι το λιγότερο ελκυστικό που πρέπει να κάνετε, αλλά τα ζεστά ροφήματα μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός σας.

Τα ζεστά ροφήματα αυξάνουν τη θερμοκρασία του πυρήνα σας και αυτό κάνει το σώμα σας να θέλει να κρυώσει, ώστε να ιδρώνετε περισσότερο για να χάσετε θερμότητα μέσω του δέρματός σας.

Τα «θερμογονικά» τρόφιμα όπως τα μπαχαρικά και το τσίλι αυξάνουν επίσης τη θερμοκρασία του σώματος καθώς ενεργοποιούν τον μεταβολισμό μας. Αυτό προάγει την εφίδρωση, η οποία έχει ένα δροσιστικό αποτέλεσμα.

Υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε;

Ναι. Και είναι τα τρόφιμα που απαιτούν περισσότερη προσπάθεια για την πέψη, όπως αυτά που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ζάχαρη και φυτικές ίνες, καθώς πιστεύεται ότι παράγουν περισσότερη θερμότητα στο σώμα.

Ένας τρόπος για να μετριαστεί αυτό είναι να χρησιμοποιήσετε σάλτσες πλούσιες σε εσπεριδοειδή στο κρέας για να διασπάσετε τη δομή της πρωτεΐνης και για να κάνετε τις ίνες πιο εύπεπτες.

Πώς μπορούμε να παραμείνουμε δροσεροί το βράδυ;

Εκτός από τις παραπάνω διατροφικές επιλογές και συμβουλές, όταν ο καιρός είναι ζεστός, η δίψα μας είναι πιο πιθανό να μας κρατήσει ξύπνιους.

Πολλοί άνθρωποι σταματούν να πίνουν υγρά το βράδυ επειδή δεν θέλουν να ενοχλούνται από τις συχνές επισκέψεις στο μπάνιο κατά τη διάρκεια της νύχτας... αλλά η αφυδάτωση θα σας κάνει επίσης να ξυπνήσετε, οπότε για κάθε ενδεχόμενο κρατήστε ένα ποτήρι νερό δίπλα στο κρεβάτι σας.