Υγεία

Συναγερμός στον FDA: Ανακαλούνται παγωτά λόγω κινδύνου για λιστερίωση

Συναγερμός στον FDA: Ανακαλούνται παγωτά λόγω κινδύνου για λιστερίωση Φωτογραφία: epa
Τα παγωτά Hershey's, Friendly's μεταξύ των εμπορικών σημάτων που ανακαλούνται

Η εταιρεία Totally Cool με έδρα το Μέριλαντ ανακάλεσε περισσότερα από 65 παγωτά με τα οποία προμηθεύει 13 brands σε όλες τις ΗΠΑ, έπειτα από δειγματοληψία του FDA που εντόπισε το βακτήριο λιστέρια.

Οι μάρκες που εμπλέκονται είναι οι Abilyn's Frozen Bakery, Amafruits, Chipwich, Cumberland Farms, Dolcezza Gelato, Friendly's, Hershey's Ice Cream, Jeni's, LaSalle, Marco, Taharka Brothers, the Frozen Farmer και Yelloh.

Η ύπαρξη του βακτηρίου λιστέρια σε ένα προϊόν μπορεί να προκαλέσει μόλυνση σε κάποιον που θα το καταναλώσει. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε περίπτωση νόσησης για εγκύους, ανοσοκατασταλμένους, βρέφη και οι ενήλικες άνω των 65 ετών.

Μια ήπια λοίμωξη από το βακτήριο λιστέρια μπορεί να προκαλέσει πυρετό και εμετό, ωστόσο υπάρχει κίνδυνος να αποβεί μοιραία. Υπολογίζεται ότι 1.600 άνθρωποι προσβάλλονται από λιστέρια κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και περίπου 260 πεθαίνουν, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, γεγονός που την καθιστά την τρίτη κύρια αιτία θανάτου από τροφιμογενείς ασθένειες.

pagoto 9e9f4

Τα τρόφιμα που είναι πιο ευάλωτα στη μόλυνση από λιστέρια

Το CDC αναφέρει ότι η λιστέρια είναι ένα ανθεκτικό μικρόβιο που μπορεί να είναι δύσκολο να απομακρυνθεί πλήρως από τις εγκαταστάσεις τροφίμων. Μπορεί να εξαπλωθεί σε τρόφιμα που αγγίζουν τυχόν μολυσμένο εξοπλισμό ή από μολυσμένα τρόφιμα σε επιφάνειες. Τα τρόφιμα που είναι πιο ευάλωτα στη μόλυνση από λιστέρια είναι μαλακά τυριά, αλλαντικά και σαλάτες, ψάρια, λαχανικά και πεπόνια.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μόλυνσης από τα συγκεκριμένα παγωτά, ανέφερε ο FDA, προσθέτοντας ότι η εταιρεία έχει σταματήσει την παραγωγή και τη διανομή των συγκεκριμένων προϊόντων.