Ο Πληροφοριοδότης

Το μυστικό για τα Παγωτά Δωδώνη, το άγχος Θεοδωρόπουλου και οι επενδύσεις της Prodea

Το μυστικό για τα Παγωτά Δωδώνη, το άγχος Θεοδωρόπουλου και οι επενδύσεις της Prodea

Το μυστικό του Παναγιώτη Μονεμβασιώτη για τα Παγωτά Δωδώνη

Με γενναίο «κούρεµα» δανείων, το ύψος του οποίου φροντίζει να κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, απέκτησε μετά από μήνες διαπραγματεύσεων τα Παγωτά Δωδώνη που βαρύνεται με δάνεια άνω των 40 εκατ. ευρώ. Χθες Τρίτη από το εστιατόριο της Εθνικής Πινακοθήκης ο ιδιόρρυθμος Παναγιώτης Μονεμβασιώτης μίλησε για όσα ήθελε να μιλήσει ενώ για μια ακόμη φορά έβγαλε και πολύ γκρίνια για την κατάσταση στη χώρα, την οικονομία και τις πολυεθνικές.

Για τα Παγωτά Δωδώνη είπε ότι τέλη Μαΐου η εταιρεία Βενέτη απέκτησε και τις µετοχές της «Παγωτά ∆ωδώνη». Για όσους δεν θυμούνται, που δεν είναι και απαραίτητο εξάλλου, η Βενέτης έχει συστήσει εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων προκειµένου να αναλάβει τα δάνεια της «Παγωτά ∆ωδώνη».

Αν με ρωτάτε με τι discount αγόρασε τα δάνεια, στοιχηματίζω ότι δεν πρόκειται να πλήρωσε περισσότερα από 4 εκατ. ευρώ και πολλά λέω. Το 2021 η προσφορά που είχε καταθέσει η Βενέτη ήταν 4 εκατ. ευρώ. Τώρα στο τι θα κάνει για να γυρίσει την Παγωτά Δωδώνη, είπε πολλά για ένα διετές επενδυτικό πλάνο που περιλαμβάνει ακόμη και την εξαγορά φάρμας!

Το άγχος του Σπύρου Θεοδωρόπουλου

Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στον ΣΕΒ και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, που θεωρείται το μεγάλο φαβορί, βγάζει άγχος. Έτσι διάβασε η αγορά την ανακοίνωση εξαγοράς της εταιρείας Λάβδας. Εντελώς «τυχαία» η ανακοίνωση του deal συνέπεσε χρονικά με την ημέρα που «έπαιζε» η Ιουλία Τσέτη και οι δηλώσεις της για τις εκλογές του Συνδέσμου.

Σε ότι αφορά τώρα το τελευταίο deal του Θεοδωρόπουλου ήταν προδιαγεγραμμένο εδώ και χρόνια. Και εξηγούμε για να μην παρεξηγούμε. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, που είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Λάβδας, ελέγχει ήδη από το 2019 κοντά στο 25% της εταιρείας. Με το νέο deal αποκτά και το υπόλοιπο 75% μέσω της ΙΟΝ! Η εξαγορασθείσα βιομηχανία που έχει ισχυρό αποτύπωμα στις εξαγωγές πραγματοποιεί πωλήσεις περίπου 25 εκατ. ευρώ και κέρδη 806.135 ευρώ.

Και οι επενδύσεις άνω του μισού δις. ευρώ της Prodea

Βαρύ το επενδυτικό πρόγραµµα της Prodea που θα ξεπεράσει μέχρι το 2027 τα 500 εκατ. ευρώ. Όπως έμαθα θα δημιουργήσει 17 νέα κτίρια, επιφανείας 257.000 τ.µ. Όπως λέει ο κ. Αρις Καρυτινός, διευθύνων σύµβουλος της εισηγµένης στο ΧΑ εταιρείας, τα νέα έργα θα εστιάζουν στις τρεις βασικές κατηγορίες, που επιδιώκει να τοποθετηθεί στρατηγικά η Prodea, δηλαδή στα «πράσινα» κτίρια γραφείων, στα logistics και στη φιλοξενία.

Και σε όσους αρέσουν οι αριθμοί, από τα 518 εκατ. ευρώ, τα 237,8 εκατ. ευρώ θα πάνε στην ανάπτυξη νέων κτιρίων γραφείων, 97 εκατ. ευρώ σε ξενοδοχειακά/τουριστικά ακίνητα, 83 εκατ. ευρώ σε logistics, ενώ 68 εκατ. ευρώ στην ανάπτυξη κατοικιών. Από το 2019 µέχρι σήµερα έχουν εξασφαλιστεί έσοδα από πωλήσεις, ύψους 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 90 εκατ. ευρώ έχουν αξιοποιηθεί για τη χρηµατοδότηση του επενδυτικού προγράµµατος, ή την αποπληρωµή υφιστάµενου δανεισµού, κάτι που θα συνεχιστεί και στο µέλλον.