Διεθνή

Παγωτά με λιστέρια: Ποιοι κινδυνεύουν 10 φορές περισσότερο - Τα συμπτώματα

Παγωτά με λιστέρια: Ποιοι κινδυνεύουν 10 φορές περισσότερο - Τα συμπτώματα Φωτογραφία: Pexels
Πώς γίνεται η διάγνωση και τι πρέπει να κάνετε για να μην προσβληθείτε από το βακτήριο λιστέρια

Χιλιάδες παγωτά ανακλήθηκαν από την αμερικανική αγορά μετά τον εντοπισμό τού βακτηρίου λιστέρια σε δειγματοληπτικό έλεγχο του FDA, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή μόλυνση στον άνθρωπο.

Ο FDA προέτρεψε τους πολίτες να μην καταναλώσουν παγωτά που προμηθεύει η Totally Cool Inc. Οι μάρκες που εμπλέκονται είναι οι Abilyn's Frozen Bakery, Amafruits, Chipwich, Cumberland Farms, Dolcezza Gelato, Friendly's, Hershey's Ice Cream, Jeni's, LaSalle, Marco, Taharka Brothers, the Frozen Farmer και Yelloh.

Το βακτήριο λιστέρια μπορεί να προκαλέσει έναν δυνητικά θανατηφόρο τύπο τροφικής δηλητηρίασης, με τις έγκυες γυναίκες να είναι από τις πλέον εκτεθειμένες στον κίνδυνο.

Η MailOnline εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές.

Τι είναι η λιστερίωση;

Η λιστερίωση είναι μια σοβαρή λοίμωξη που προκαλείται συνήθως από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με το βακτήριο Listeria monocytogenes, ή εν συντομία L. monocytogenes.

Το βακτήριο συνήθως εντοπίζεται στο μη παστεριωμένο γάλα, στα μαλακά τυριά καιστα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, όπως τα προσυσκευασμένα σάντουιτς.

Το L. monocytogenes είναι ευρέως διαδεδομένο στο περιβάλλον και μπορεί να βρεθεί σε ωμά τρόφιμα και χώμα, καθώς και στα περιττώματα πολλών θηλαστικών, πτηνών και ψαριών.

Η λοίμωξη διαγιγνώσκεται συνήθως όταν μια εργαστηριακή εξέταση ανιχνεύει το βακτήριο σε ιστούς ή υγρά του σώματος, όπως αίμα, νωτιαίο υγρό ή πλακούντα.

Πόσο θανατηφόρο είναι;

Η λιστέρια αποτελεί σοβαρή απειλή για τους ηλικιωμένους, τις εγκύους και τα μωρά.

Το 2022, 167 κρούσματα λιστερίωσης αναφέρθηκαν στην στην Αγγλία και την Ουαλία, σημειώνοντας αύξηση κατά 6,4%.

Στις ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) υπολογίζουν ότι περίπου 1.600 Αμερικανοί προσβάλλονται από λιστέρια κάθε χρόνο.

Κίνδυνος για τις εγκύους

Η λιστερίωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, νοσηλεία και, σε σοβαρές περιπτώσεις, θάνατο.

Οι έγκυες γυναίκες κινδυνεύουν να υποστούν αποβολή και σοβαρή σηψαιμία, ενώ το νεογέννητο μωρό τους μπορεί να πάθει μηνιγγίτιδα.

Οι αξιωματούχοι του NHS συστήνουν ήδη στις εγκύους να αποφεύγουν τον κρύο-καπνιστό σολομό και τα προϊόντα παστών ψαριών, μαζί με τα μαλακά τυριά, τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και κάθε φαγητό που δεν έχει μαγειρευτεί καλά.

Νωρίτερα φέτος, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ολοκλήρωσε μια «πολυετή και πολυεθνική» έρευνα σχετικά με έρευνες για τη λιστέρια σε δύο γαλακτοκομικά προϊόντα -queso fresco και cotija τυριά- που παρασκευάζονται από την Rizo Lopez Foods στην Καλιφόρνια.

Η επιδημία προκάλεσε 26 κρούσματα λιστέριας σε 11 πολιτείες, οδηγώντας σε 23 νοσηλείες και δύο θανάτους.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Τα άτομα που έχουν μολυνθεί από το βακτήριο L. monocytogenes μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα σε λίγες ώρες ή και δύο έως τρεις ημέρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.

Οι πιο σοβαρές μορφές λιστερίωσης μπορεί να χρειαστούν από τρεις ημέρες έως τρεις μήνες για να αναπτυχθούν, σύμφωνα με το CDC.

Τα συμπτώματα καθυστερούν να εμφανιστούν ιδιαίτερα στις έγκυες γυναίκες.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η δηλητηρίαση από λιστέρια μπορεί να μοιάζει με γρίπη (υψηλός πυρετός, μυϊκός πόνος ή άλγος, ρίγη και αδιαθεσία).

Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν έπειτα από μερικές ημέρες.

Ωστόσο, αν αναπτυχθεί πιο σοβαρή μορφή λιστερίωσης, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, δύσκαμπτο αυχένα, σύγχυση, απώλεια ισορροπίας και σπασμούς.

Σύμφωνα με τον FDA, οι έγκυες γυναίκες έχουν περίπου 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από λιστέρια.

Πώς αντιμετωπίζεται

Οι περισσότερες λοιμώξεις από λιστέρια αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά. Τα άτομα που ταλαιπωρούνται από διάρροια πρέπει να πίνουν άφθονα υγρά.

Οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των τροφίμων συμβουλεύουν εδώ και καιρό κατά τη διάρκεια και μετά το χειρισμό τροφίμων να πλένουμε τα χέρια μας, τα σκεύη, το ξύλο κοπής και κάθε επιφάνεια που αγγίζει το φαγητό μετά από κάθε χρήση.

Με πληροφορίες από MailOnline