Υγεία

SOS για τις ελλείψεις στα φαρμακεία: Κίνδυνος να στερέψουν μέσα στο καλοκαίρι

SOS για τις ελλείψεις στα φαρμακεία: Κίνδυνος να στερέψουν μέσα στο καλοκαίρι
Σημαντικές ελλείψεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα που χορηγούνται για χρονιές παθήσεις αλλά και ευρείας κατανάλωσης παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην εγχώρια αγορά εξαιτίας των παράλληλων εξαγωγών οι οποίες έως τώρα δεν έχουν αντιμετωπιστεί από το υπουργείο υγείας.

Φαρμακοποιοί χαρακτηρίζουν δύσκολη την κατάσταση ενώ όπως δήλωσε στα Dnews ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλογου Αττικής κ. Λουράντος, τη Δευτέρα θα γίνει συλλογική παρέμβαση και θα σωθούν αναλυτικά στοιχεία για τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων.

«Τα φάρμακα είναι πανάκριβα και τα αποθέματα είναι περιορισμένα με συνέπεια να δημιουργείται αυτή η άσχημη κατάσταση» είπε ο κ. Λουράντος.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αντιβιωσεις, αντιπηκτικά, ινσουλίνες, εισπνεομενα και χάπια για το άσθμα και άλλες πνευμονολογικές παθήσεις όπως ακόμα και φάρμακα για το καρδιοπαθείς δεν είναι εύκολο να τα βρει κανείς στα φαρμακεία και οι παραγγελίες εκτελούνται με αρκετή καθυστέρηση.

«Αν δεν αυξήσουν οι αποθήκες τις διαθέσιμες ποσότητες τότε μέσα στο καλοκαίρι δεν θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας και τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας», δηλώνει ο κ. Λουλακάκης ιδιοκτήτης φαρμακείου στο κέντρο της Αθήνας.

Την ίδια στιγμή δημοσιεύματα ευρωπαϊκού Τυπου, κάνουν λόγο για επικείμενη απόσυρση εκατοντάδων γενοσήμων που χορηγούνται σε καρκινοπαθείς διαφόρων σταδίων.

Όλα αυτά πυροδοτούν και ανατιμήσεις στις οποίες εμμέσως αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιαδης και πιθανολογείται ότι τουλάχιστον για τα αποκαλούμενο φθηνά φάρμακα που κοστίζουν μέχρι 15 ευρώ, θα καταγράφουν αυξήσεις 10% έως 20%. «Η αύξησης της τιμής τους θα γίνει προκειμένου να μην χαθούν από την αγορά παλιά, φθηνά, δοκιμασμένα φάρμακα» είχε πει σε εκδήλωση της πανελλήνιας ένωσης φαρμακοβιομηχανίας.