Υγεία

Γυμναστική: 3 απλοί τρόποι για να τσεκάρουμε αν είμαστε σε φόρμα – Η εξήγηση των αποτελεσμάτων

Γυμναστική: 3 απλοί τρόποι για να τσεκάρουμε αν είμαστε σε φόρμα – Η εξήγηση των αποτελεσμάτων Φωτογραφία: UNSPLASH
Τρεις ασκήσεις γυμναστικής που θα μας βοηθήσουν να βγάλουμε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.

Αποδίδει η γυμναστική; Είμαι σε φόρμα; Βελτιώνεται η φυσική κατάσταση; Σε αυτά τα ερωτήματα μπορούν να δώσουν απάντηση τρεις απλές ασκήσεις.

Κάποιοι ειδικοί συμβουλεύουν ελέγχοντας κάθε 3-6 μήνες τη φυσική μας κατάσταση μπορούμε να βγάλουμε καλύτερα συμπεράσματα από το αν βασιζόμαστε στις καθημερινές επιδόσεις, που συχνά διαφέρουν σημαντικά.

Η φυσική κατάσταση μπορεί να εκτιμηθεί με πολλούς τρόπους. Οι ειδικοί που μίλησαν στους New York Times προτείνουν τρία τεστ.

Το μονόζυγο

Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα μονόζυγο και ένα ρολόι. Ιδανικά, πρέπει να φτάνουμε την μπάρα αν σταθούμε στις μύτες των ποδιών, εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε ένα κουτί από κάτω, ώστε να μην χρειαστεί να πηδήξουμε για να την πιάσουμε.

Κρεμόμαστε από το μονόζυγο και μετράμε τον χρόνο που μπορούμε να κρατηθούμε από αυτό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε να αναπνέουμε, ενώ οι ειδικοί προτείνουν να συγκεντρωθούμε σε κάτι άλλο, για παράδειγμα ένα τραγούδι.

Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων:

Άνδρες

  • 0-30 δευτερόλεπτα αρχάριοι
  • 30-60 δευτερόλεπτα μεσαίο επίπεδο
  • πάνω από ένα λεπτό προχωρημένοι

Γυναίκες

  • 0-20 δευτερόλεπτα αρχάριες
  • 20-40 δευτερόλεπτα μεσαίο επίπεδο
  • πάνω από 40 δευτερόλεπτα προχωρημένες

Το τεστ Κούπερ

Ο καλύτερος τρόπος να ελέγξουμε την αερόβια φυσική κατάσταση είναι τσεκάροντας τη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου, δηλαδή πόσο οξυγόνο χρησιμοποιεί το σώμα κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Αυτό κανονικά απαιτεί εργαστήριο, αλλά μπορούμε να έχουμε μια εικόνα με το τεστ Κούπερ.

Βρίσκουμε μια ευθεία όσο πιο επίπεδη γίνεται ή χρησιμοποιούμε διάδρομο. Τρέχουμε ή περπατάμε για 12 λεπτά και μετράμε την απόσταση που καλύψαμε. Επιλέγουμε ένα συντηρητικό ρυθμό που θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε για 12 λεπτά. Αν έχουμε ακόμα ενέργεια, επιταχύνουμε τα τελευταία λεπτά.

Για να ερμηνεύσουμε τα αποτελέσματα θα χρειαστούμε αριθμομηχανή. Πολλαπλασιάζουμε την απόσταση που καλύψαμε (σε χιλιόμετρα) με 22,351 και αφαιρούμε 11,288. Το αποτέλεσμα είναι η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου.

Στη συνέχεια μπορούμε να συγκρίνουμε το αποτέλεσμά μας σε πίνακες όπως αυτοί:

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Η σανίδα

Ένας απλός τρόπος να υπολογίσουμε πόσο δυνατός είναι ο πυρήνας μας είναι χρονομετρώντας τον χρόνο που αντέχουμε κάνοντας σανίδα.

Κάνουμε σανίδα με τους πήχεις των χεριών στο έδαφος. Πρέπει να κρατάμε ίσια την πλάτη και να σφίγγουμε τους κοιλιακούς και τους γλουτούς. Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε σανίδα στηριζόμενοι στις παλάμες, ενώ μια πιο εύκολη εκδοχή είναι να έχουμε τα γόνατα στο πάτωμα.

Ένας καλός στόχος για άνδρες και γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας είναι να μπορούν να κάνουν σανίδα για τουλάχιστον ένα λεπτό. Αν ξεπερνούν τα τρία λεπτά, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.