Υγεία

Κρούσμα πανούκλας σε άνθρωπο στο Κολοράντο

Κρούσμα πανούκλας σε άνθρωπο στο Κολοράντο Φωτογραφία: LABROOTS
Ποια είναι τα συμπτώματα της πανούκλας.

Κρούσμα πανούκλας εντοπίστηκε στην κομητεία Πουέμπλο στο Κολοράντο, ανακοίνωσαν οι τοπικές υγειονομικές αρχές.

Η πιθανή πηγή της λοίμωξης είναι ακόμα υπό διερεύνηση, ανακοίνωσε η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του Πουέμπλο.

Η πανούκλα ή πανώλη είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το βακτήριο Yersinia pestis, το οποίο μεταδίδεται από τους ψύλλους.

Γνωστό περισσότερο για τον «μαύρο θάνατο», το ξέσπασμα που σκότωσε εκατομμύρια Ευρωπαίους στον μεσαίωνα, το βακτήριο κυκλοφορεί σε άγρια τρωκτικά και σπάνια μολύνει ανθρώπους τη σημερινή εποχή, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα για τον Ελεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC).

Η πανούκλα μεταδίδεται στον άνθρωπο από το τσίμπημα μολυσμένων ψύλλων, την επαφή με μολυσμένα ζώα ή την εισπνοή σταγονιδίων από τον βήχα μολυσμένου ατόμου ή ζώου.

Όποιος εμφανίσει συμπτώματα πρέπει να απευθυνθεί σε γιατρό αμέσως, τονίζει το CDC. Τα συνήθη συμπτώματα είναι μεταξύ άλλων ξαφνικός πυρετός και ρίγη, έντονος πονοκέφαλος, μυικοί πόνοι, ναυτία, εμετός και πρησμένοι λεμφαδένες.

«Η πανώλη μπορεί να θεραπευτεί επιτυχώς με αντιβιοτικά, όμως ένα μολυσμένο άτομο πρέπει να υποβληθεί σε θεραπεία αμέσως, για να αποφευχθούν οι σοβαρές επιπλοκές ή ο θάνατος», ανέφερε η Αλίσια Σόλις της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του Πουέμπλο. «Συμβουλεύουμε όλα τα άτομα να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τα κατοικίδιά τους από την πανώλη», ανέφερε η ίδια ανακοίνωση.

Από το 1970 έως το 2022 αναφέρθηκαν 67 περιπτώσεις πανούκλας στο Κολοράντο, σύμφωνα με το CDC. Παγκοσμίως, καταγράφηκαν 3.248 κρούσματα σε άνθρωπο από το 2010 έως το 2015, τα περισσότερα στη Δημοκρατία του Κονγκό, τη Μαδαγασκάρη και το Περού, με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Στις ΗΠΑ πλέον δεν είναι διαθέσιμο εμβόλιο για την πανώλη», επισημαίνει το CDC. «Νέα εμβόλια είναι υπό ανάπτυξη, αλλά δεν αναμένεται να είναι διαθέσιμα στο άμεσο μέλλον», συμπληρώνει, σύμφωνα με το CNN.