Υγεία

Σε έξαρση ο κορονοιός, το σύμπτωμα που παραπέμπει σε αλλεργική ρινίτιδα αλλά δεν είναι

Σε έξαρση ο κορονοιός, το σύμπτωμα που παραπέμπει σε αλλεργική ρινίτιδα αλλά δεν είναι
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τα κρούσματα του κορονοϊού, καθώς καταγράφετει αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών.

Αυξητική τάση παρουσιάζουν τον τελευταίο καιρό τα κρούσματα κορονοϊού, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα και να προειδοποιούν για νέα έξαρση. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ ΟΙ νοσηλείες μόνο σε μια βδομάδα αυξήθηκαν κατά 44%, ενώ ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων λόγω του κορονοϊού είναι 12.

Σύγχυση μεταξύ συμπτωμάτων κορονοϊού και αλλεργικής ρινίτιδας

Οι ειδικοί, πάντως, προειδοποιούν ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να μπερδέψουν τα συμπτώματα του κορονοϊού με την αλλεργική ρινίτιδα διαβάζουμε στο healthstat.gr. Δεδομένου ότι τα συμπτώματα της παραλλαγής FLiRT μοιάζουν με τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας, αυτή η υπόθεση θα μπορούσε να είναι επιβλαβής. Το NHS εκτιμά ότι 20% των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου θα εμφανίσουν αλλεργική ρινίτιδα αυτό το καλοκαίρι, και ο αριθμός των ατόμων που ζητούν θεραπεία από γιατρούς αυξήθηκε κατά 147% στα μέσα Ιουνίου. Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διακρίνουμε τις δύο ασθένειες, επειδή όσοι έχουν προηγουμένως εμφανίσει αλλεργική ρινίτιδα, φέτος έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα.

Βασικές διαφορές και επιπτώσεις στην υγεία

Τα συμπτώματα της παραλλαγής FLiRT, όπως πυρετός, επίμονος βήχας, πονόλαιμος, στομαχικές διαταραχές και απώλεια ή αλλαγή της γεύσης και της όσφρησης, είναι παρόμοια με την αλλεργική ρινίτιδα. Ωστόσο, η κρίσιμη διαφορά είναι ότι ο κορονοϊός  είναι μεταδοτικός, ενώ η αλλεργική ρινίτιδα όχι. Η Rebecca Owen, καθηγήτρια άσκησης και αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο του Derby, εξηγεί ότι οι λοιμώξεις όπως ο κορωνοϊός μπορούν να κάνουν τα άτομα πιο ευάλωτα στις αλλεργίες. Αυτή η ευαισθησία μπορεί να σχετίζεται με το σύνδρομο ενεργοποίησης των μαστοκυττάρων, όπου η ανοσοαπόκριση είναι ενισχυμένη. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες, αλλά φαίνεται ότι όσοι μολύνονται από κορονοϊό μπορεί να αναπτύξουν αλλεργική ρινίτιδα αργότερα.

Για αυτό προσοχή. Ο κορονοϊός αυτό το καλοκαίρι διασπείρεται εύκολα και μοιάζει με την αλλεργική ρινίτιδα.