Υγεία

Μελέτη: Αυτά τα φυτοφάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο 6 τύπων καρκίνου

Μελέτη: Αυτά τα φυτοφάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο 6 τύπων καρκίνου Φωτογραφία: pexel Lisa Fotios
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ισχυρή συσχέτιση μεταξύ συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων και μορφών καρκίνου.

Αν και μεμονωμένα φυτοφάρμακα έχουν συνδεθεί με καρκίνους, η μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ τονίζει περαιτέρω ότι ο συνδυασμός φυτοφαρμάκων - ο τρόπος με τον οποίο συνήθως χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες - πολλαπλασιάζει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Cancer Control and Society.

Ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Isain Zapata, PhD, επίκουρος καθηγητής έρευνας και στατιστικής στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Rocky Vista, Englewood, CO, περιέγραψε τη σημασία της διατήρησης της γεωργικής παραγωγικότητας, που σημαίνει επί του παρόντος τη συνέχιση της χρήσης φυτοφαρμάκων.

Ο Zapata είπε: «Δυστυχώς, η βιολογική γεωργία δεν έχει την απαραίτητη παραγωγή για να θρέψει τον πληθυσμό μας με οικονομικά βιώσιμο τρόπο. Δεν είναι μια απλή λύση».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει μαγική σφαίρα. Χρειαζόμαστε αγροτικά προϊόντα και πρέπει να τα παράγουμε με προσιτό τρόπο, ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση σε αυτά».

Ίσως το πιο γνωστό φυτοφάρμακο που εξετάζεται στη μελέτη είναι το Glyphosate, το οποίο διατίθεται στο εμπόριο ως Roundup και έχει συνδεθεί σε ορισμένες μελέτες με το λέμφωμα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) έχει ταξινομήσει το Glyphosate ως «πιθανή καρκινογόνο ουσία» και 11 δισεκατομμύρια δολάρια επιδικάστηκαν σε ενάγοντες για τη χρήση του.

Ωστόσο, η Μελέτη Γεωργικής Υγείας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ σε 88.000 αγρότες και τις συζύγους τους δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ του γλυφωσφορικού και του καρκίνου.

Η νέα μελέτη, όπως αναφέρει το healthstat.gr, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συχνή χρήση του Glyphosate συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο όλων των μορφών καρκίνου, του καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του παγκρέατος.

Ομοίως, όλοι οι καρκίνοι, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του πνεύμονα συνδέθηκαν με τη χρήση του Imazethapyr. Το Metolachlor, το Metolachlor-S και ο συνδυασμός και των δύο συσχετίστηκαν σταθερά με όλους τους καρκίνους, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον καρκίνο του παγκρέατος.

Άλλες συσχετίσεις μεταξύ της εντατικής χρήσης συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων και των καρκίνων ήταν:

- Το Atrazine συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για όλους τους καρκίνους και του παχέος εντέρου.

- Το Boscalid χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό σε περιοχές που είχαν υψηλότερες περιπτώσεις λευχαιμίας, λεμφώματος μη Hodgkin και καρκίνου του παγκρέατος, καθώς και σε περιοχές χαμηλού προστιθέμενου κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα.

- Το Dimethomorph συσχετίστηκε με υψηλό πρόσθετο κίνδυνο λευχαιμίας και λεμφώματος non-Hodgkin, καθώς και με χαμηλότερο επιπλέον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

- Το Dicamba χρησιμοποιήθηκε με συνέπεια σε περιοχές με υψηλό πρόσθετο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του παγκρέατος.

- Το Dinotefuran χρησιμοποιήθηκε συνήθως σε κομητείες με υψηλά ποσοστά λευχαιμίας και μη-Hodgkin λεμφώματος.

- Ενώ το Dimethenamid συσχετίστηκε στη μελέτη μόνο με χαμηλό πρόσθετο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Όταν χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμό με το Dimethenamid-P, συνδέθηκε με υψηλό πρόσθετο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος.

Ο συνδυασμός φυτοφαρμάκων αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου;

Η μελέτη υπογραμμίζει τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα των συνδυασμών φυτοφαρμάκων στην πιθανότητα καρκινογένεσης.

Όπως είπε ο Wael Harb, MD, πιστοποιημένος αιματολόγος και ιατρικός ογκολόγος στο Memorial Care Cancer Institute στο Orange Coast and Saddleback Medical Centers στο Orange County, CA,«όταν υπάρχει μεγαλύτερη έκθεση σε χημικές ουσίες, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος καρκίνου, επειδή όλα αυτά τα φυτοφάρμακα είναι πιθανά καρκινογόνα. Όσο περισσότερη είναι η έκθεση, οι διαφορετικές χημικές ουσίες σε συνδυασμό μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο βλάβης στο DNA ή σε παρόμοιες οδούς».