Υγεία

Αντικαταστήστε τα αλλαντικά με ξηρούς καρπούς

Αντικαταστήστε τα αλλαντικά με ξηρούς καρπούς Φωτογραφία: pexels David Disponett
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα νιτρώδη, συντηρητικά που βρίσκονται στο υπερ - επεξεργασμένo κρέας και έχουν ήδη συνδεθεί με τον καρκίνο, μπορούν επίσης να βλάψουν τον εγκέφαλο.

Οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου όσον αφορά την κατανάλωση υπερ - επεξεργασμένων τροφίμων.

Μία νέα μελέτη, υποστηρίζει ότι αν αντικαταστήσουμε τα αλλαντικά όπως το μπέικον και τα λουκάνικα με ξηρούς καρπούς, αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 1/5.

Αμερικανοί επιστήμονες, όπως αναφέρει το healthstat.gr, διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση μιας μερίδας επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με μια μερίδα ξηρών καρπών, φασολιών ή τόφου κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 20%.

Η Yuhan Li, βοηθός ερευνήτρια στο Brigham and Women's Hospital στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, δήλωσε: «Μελετώντας ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα, διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για άνοια. Οι διατροφικές οδηγίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν συστάσεις που να περιορίζουν την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος για την προώθηση της υγείας του εγκεφάλου».

Ο αριθμός των Βρετανών που ζουν με άνοια
Περίπου 944.000 Βρετανοί ζουν αυτή τη στιγμή με άνοια και οι ειδικοί προβλέπουν ότι ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή της πάθησης και πιστεύεται ότι προκαλείται από τη συσσώρευση πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένου του ταυ και του αμυλοειδούς.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο, αν και τρία πολλά υποσχόμενα φάρμακα που θα επιβραδύνουν την πρόοδό της βρίσκονται επί του παρόντος σε στάδιο δοκιμών.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Στο μεταξύ, οι ειδικοί λένε ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει κάποιος την ασθένεια.

Το επεξεργασμένο κρέας είναι κρέας που έχει καπνιστεί, ωριμάσει ή έχουν προστεθεί συντηρητικά - σκεφτείτε τα λουκάνικα, το μπέικον, το ζαμπόν, το σαλάμι, κα.

Οι επιστήμονες πίσω από τη μελέτη πιστεύουν ότι τα νιτρώδη, τα συντηρητικά που βρίσκονται στα επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα και τα υψηλά επίπεδα αλατιού μπορεί να είναι επιβλαβή για τον εγκέφαλο.