Υγεία

Klebsiella pneumoniae: Προειδοποίηση ΠΟΥ για θανατηφόρο ανθεκτικό βακτήριο που εξαπλώνεται στην Ευρώπη

Klebsiella pneumoniae: Προειδοποίηση ΠΟΥ για θανατηφόρο ανθεκτικό βακτήριο που εξαπλώνεται στην Ευρώπη Φωτογραφία: pexels/Anna Shvets
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί τις χώρες για αυξανόμενες αναφορές της υπερμολυσματικής και πολυανθεκτικής Klebsiella pneumoniae.

Η προειδοποίηση αυτή βασίζεται σε μια παγκόσμια αξιολόγηση που διεξήγαγε ο ΠΟΥ μέσω του Παγκόσμιου Συστήματος Αντιμικροβιακής Αντίστασης και Επιτήρησης (GLASS), ο οποίος απηύθυνε αίτημα για πληροφορίες σε όλες τις χώρες που ήταν εγγεγραμμένες στο σύστημα αφού έλαβε αναφορές για κρούσματα - τα οποία έχουν απομονωθεί- από το συγκεκριμένο βακτήριο.

Από τις 43 χώρες οι οποίες ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του ΠΟΥ, οι 16 ανέφεραν την παρουσία στελεχών του Klebsiella pneumoniae.

Σε αντίθεση με το την κλασσική πνευμονία, τα στελέχη του νέου αυτού βακτηρίου μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις σε υγιή άτομα οι οποίες αναπτύσσονται γρήγορα και εξαπλώνονται σε διάφορα σημεία του σώματος.

Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από στελέχη της Klebsiella pneumoniae έχουν συσχετιστεί με υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα.

Αν και οι λοιμώξεις από το συγκεκριμένο στέλεχος εντοπίστηκαν αρχικά σε μέρη της Ασίας και ήταν ευαίσθητες στα αντιβιοτικά, πρόσφατες αναφορές έδειξαν μετάδοση τους σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης σε αρκετές χώρες.

Ο ΠΟΥ ανησυχεί ιδιαίτερα για ένα στέλεχος της Klebsiella pneumoniae, που φέρει γονίδια τα οποία παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά καρβαπενέμης και όλα τα διαθέσιμα αντιβιοτικά Β-λακτάμης.

Οι ειδικοί λένε ότι ο συνδυασμός αντοχής του στελέχους στα αντιβιοτικά είναι εξαιρετικά ανησυχητικός.

«Γενικά, τα ανθεκτικά στην καρβαπενέμη βακτήρια προκαλούν ανησυχία, καθώς η ικανότητα αντιμετώπισής τους είναι περιορισμένη», δήλωσε στο CIDRAP News ο Amesh Adalja, MD, FIDSA, ανώτερος μελετητής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins για την Ασφάλεια Υγείας.

Επιπλέον, ο ΠΟΥ σημείωσε ότι τα στελέχη ST23 της Klebsiella pneumoniae υπερτερούν των άλλων βακτηρίων του εντέρου, τα οποία μπορούν να διευκολύνουν τον αποικισμό και την εξάπλωση, και έχουν την ικανότητα να δημιουργούν εστίες.

Ο ΠΟΥ ανέφερε στην αξιολόγησή του ότι ο συνδυασμός της υπερμολυσματικότητας και της αντίστασης στα αντιβιοτικά, «αναμένεται να δημιουργήσει αυξημένο κίνδυνο εξάπλωσης αυτών των στελεχών».

Από τις 16 χώρες που ανέφεραν την παρουσία στελεχών, 12 (Αλγερία, Αργεντινή, Αυστραλία, Καναδάς, Ινδία, Ιράν, Ιαπωνία, Ομάν, Φιλιππίνες, Ελβετία, Ταϊλάνδη και Ηνωμένο Βασίλειο) ανέφεραν συγκεκριμένα την παρουσία του ST23-K1.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μεταξύ των χωρών που ανέφεραν την παρουσία στελεχών Klebsiella pneumoniae .

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι ο κίνδυνος σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι αυξημένος, επειδή δεν υπάρχει επί του παρόντος συστηματική παρακολούθηση για την αναφορά και παρακολούθηση των συγκεκριμένων στελεχών, ενώ τα ποσοστά νοσηλείας ασθενών είναι περιορισμένα

Ο ΠΟΥ συμβουλεύει τις χώρες να αυξήσουν το εργαστήριο και την ικανότητα για να επιτρέψουν την έγκαιρη και αξιόπιστη ταυτοποίηση των στελεχών Klebsiella pneumoniae, να ενισχύσουν τις εργαστηριακές ικανότητες για μοριακές δοκιμές και αναλύσεις, να αναπτύξουν ένα σύστημα επιτήρησης για τη συστηματική συλλογή μικροβιολογικών και κλινικών δεδομένων.