Υγεία

Διεισδυτικός στρεπτόκοκκος: Δύο τα κρούσματα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Πατρών

Διεισδυτικός στρεπτόκοκκος: Δύο τα κρούσματα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Πατρών Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Τι είναι ο στρεπτόκοκκος Α - Τα συμπτώματα και πώς μεταδίδεται

Δύο είναι οι ασθενείς νοσηλεύονται λόγω διεισδυτικού στρεπτόκοκκου Α στο νοσοκομείο Πατρών, ενώ τις προηγούμενες ημέρες έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι στην Ηλεία.

Οι δύο ασθενείς που κατέληξαν από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο Α, παρά τη χορήγηση αντιβιοτικών, δεν είχαν επαφή μεταξύ τους, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Υγείας.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, ενώ ενήμεροι είναι οι λοιμωξιολόγοι του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, όπως και οι γιατροί των νοσοκομείων της Ηλείας που εφημερεύουν στα ΤΕΠ.

Σήμερα, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών νοσηλεύονται δύο κρούσματα με ομαλή εξέλιξη, που πιθανότατα θα πάρουν εξιτήριο την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, εντός της ημέρας αναμένονται ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ.

Στρεπτόκοκκος Α: Πώς μεταδίδεται, ποια είναι τα συμπτώματα

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας, αναφέρει ο ΕΟΔΥ σε παλιότερη ανακοίνωση.

Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει πόνο στο λαιμό, πυρετό, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις συρρέον ερυθηματώδες εξάνθημα, το οποίο οφείλεται σε μία ή περισσότερες από τις ερυθρογόνες τοξίνες (οστρακιά). Η GAS φαρυγγίτιδα διαγιγνώσκεται με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (strep test) και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος και αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβιοτικών.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μπορεί να εκδηλωθεί ως διεισδυτική λοίμωξη, αρχικά με μη ειδικά συμπτώματα (πυρετό, γενική κόπωση, απώλεια όρεξης) και ειδικά στα παιδιά, μπορεί να έχει ταχεία εξέλιξη σε σοβαρή και απειλητική για τη ζωή. Η κλινική εικόνα ενός κρούσματος iGAS μπορεί να προβάλει ως βακτηριαιμία, πνευμονία, μόλυνση του δέρματος και των οστών, μηνιγγίτιδα, κυτταρίτιδα, οστεομυελίτιδα, νεκρωτική απονευρωσίτιδα, στρεπτοκοκκικό τοξικό σοκ κλπ.

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω:

  • Των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
  • Της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
  • Την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών
  • Από υγιείς φορείς του βακτηρίου

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου, επισημαίνει ο ΕΟΔΥ.

NETWORK