Υγεία

Λιθίαση νεφρού: Οριστική λύση με Laser σε συνδυασμό με ψηφιακή μικροκάμερα & συσκευή αναρρόφησης θραυσμάτων

Λιθίαση νεφρού: Οριστική λύση με Laser σε συνδυασμό με ψηφιακή μικροκάμερα & συσκευή αναρρόφησης θραυσμάτων
Γράφει ο Αχιλλέας Πλουμίδης, Χειρουργός - Ουρολόγος– Ανδρολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Κέντρου Ρομποτικής & Λαπαροενδοσκοπικής Ουρολογικής Χειρουργικής - Ανδρολογίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Η λιθίαση του ουροποιητικού αποτελεί ένα πολύ συχνό πρόβλημα για την υγεία που αφορά ενήλικες και παιδιά. Κάθε χρόνο περίπου 3 εκατομμύρια ασθενείς με προβλήματα λιθίασης επισκέπτονται τον ιατρό τους. To εξαιρετικά λεπτό εύκαμπτo ψηφιακό (digital) ουρητηροσκόπιο έφερε επανάσταση στην οριστική αντιμετώπιση της λιθίασης. Ο συνδυασμός Laser με την τελευταίας γενιάς ψηφιακή μικροκάμερα και τη νέα συσκευή αναρρόφησης θραυσμάτων επιτυγχάνει τον κατακερματισμό όλων των λίθων του ανώτερου ουροποιητικού.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λιθίασης;

Η λιθίαση μπορεί να είναι ασυμπτωματική και να διαγνωστεί κατόπιν τυχαίου απεικονιστικού ελέγχου. Συχνά όμως εκδηλώνεται με αιφνίδιο και έντονο πόνο στην οσφυϊκή χώρα (κολικός), που μπορεί να συνοδεύεται από δυσουρία, αιματουρία, ναυτία ή/και έμετο.

Ποιες είναι οι νεότερες επαναστατικές τεχνολογικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση της λιθίασης του ανώτερου ουροποιητικού;

  • Το ψηφιακό εύκαμπτο ουρητηροσκόπιο αποτελεί τεχνολογία αιχμής στο χώρο της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Το νέας γενιάς εξαιρετικά λεπτό, ψηφιακό ουρητηροσκόπιο (6,3Fr/2,1mm), όπως αυτό που διαθέτουμε στην κλινική μας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, έχει φέρει επανάσταση στην επιτυχή και ασφαλή αντιμετώπιση της λιθίασης ακόμα και μέσα από τους πιο στενούς ουρητήρες.
  • Η Laser τεχνολογία υψηλής ενέργειας μας επιτρέπει να κονιορτοποιήσουμε την πέτρα ταχύτερα και σε πολύ μικρά θραύσματα.
  • Η συσκευή αναρρόφησης θραυσμάτων, η οποία προσαρμόζεται στην τεχνολογία του εύκαμπτου ουρητηροσκοπίου και του high power laser, έχει ανοίξει νέους δρόμους στην πλήρη απομάκρυνση όλων των θραυσμάτων από τον οργανισμό, πράγμα που ως τώρα γινόταν παθητικά με την βαρύτητα από τον ασθενή.

1_2_bfa64.jpg

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας του εύκαμπτου ψηφιακού ουρητηροσκοπίου;

Η σύγχρονη ψηφιακή (digital) τεχνολογία με μικροκάμερα και Laser, απαλλάσσει τον ασθενή άμεσα, ανώδυνα και αναίμακτα από τη λιθίαση του νεφρού.

  • Η ψηφιακή (digital) μικροκάμερα στην κορυφή του εργαλείου (μικροτσίπ), δίνει τη δυνατότητα επισκόπησης όλων των σημείων του νεφρού και του ουρητήρα με εικόνα υψηλής ευκρίνειας και ανάλυσης.
  • Με την τεχνολογία Laser ο κατακερματισμός του λίθου είναι γρήγορος και αποτελεσματικός, ανεξαρτήτως σύστασης και σκληρότητας.
  • Το ουρητηροσκόπιο εισέρχεται στο ουροποιητικό σύστημα δια φυσικών οπών (ουρήθρα), χωρίς την ανάγκη δημιουργίας τομών και ακαλαίσθητων μετεγχειρητικών ουλών.
  • Ο νέος λεπτός σχεδιασμός του εργαλείου (διάμετρο 2,1mm), σε σχέση με αντίστοιχα ουρητηροσκόπια παλαιότερης γενιάς, επιτρέπει την ομαλή και ατραυματική είσοδο αυτού σε οποιονδήποτε κάλυκα του νεφρού.
  • O επαναστατικός σχεδιασμός του συγκεκριμένου εργαλείου (ημιάκαμπτος άξονας- τηλεκατευθυνόμενο ευκίνητο άκρο- ευκαμψία 270ο), επιτρέπει την ομαλή είσοδο του εργαλείου στον ουρητήρα με ευκολία προώθησης σε όλα τα σημεία του νεφρού.
  • Με τη χρήση βοηθητικών εργαλείων μέσα από το κανάλι εργασίας που διαθέτει, επιτυγχάνεται η απομάκρυνση όλων των υπολειμματικών λιθιασικών συγκριμμάτων.
  • Η συσκευή αναρρόφησης θραυσμάτων που προσαρμόζεται στην τεχνολογία του εύκαμπτου ουρητηροσκοπίου, απομακρύνει και τα πιο μικρά λιθιασικά υπολείμματα από τον νεφρό.

Γιατί να επιλέξει κανείς αυτή τη μέθοδο;

Με το εύκαμπτο ψηφιακό ουρητηροσκόπιο ο ασθενής απαλλάσσεται οριστικά από το βασανιστικό πρόβλημα των λίθων και των επακόλουθων κολικών του νεφρού με μια ενδοσκοπική μικροεπέμβαση. Tο εύκαμπτο ψηφιακό ουρητηροσκόπιο αποτελεί εφικτή, ανώδυνη, αναίμακτη και αποτελεσματική επιλογή για όλα τα σημεία του νεφρού που με παλαιότερες τεχνολογικές μεθόδους δεν θα ήταν εφικτό. H έξοδος από το νοσοκομείο πραγματοποιείται ακόμα και την ίδια ημέρα, μετά από σύντομη νοσηλεία (day case surgery), ενώ ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για θέματα που αφορούν την υγεία σας, εδώ