Υγεία

Καφές VS τσάι: Ποιο ρόφημα αυξάνει και ποιο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Καφές VS τσάι: Ποιο ρόφημα αυξάνει και ποιο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού Φωτογραφία: pexels Gundula Vogel
Ποιο είναι καλύτερο για την υγεία σας, καφές ή τσάι;

Και τα δύο ροφήματα (καφές και τσάι) έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ενέργειας, της μείωσης της φλεγμονής και της μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Η κατανάλωση όμως σε μεγάλες ποσότητες ενός των δύο ροφημάτων μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διεθνής μελέτη σε περισσότερους από 25.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερων από τεσσάρων φλιτζανιών καφέ την ημέρα αύξανε τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά σχεδόν 40%.

Από την άλλη η ίδια ποσότητα τσαγιού μείωσε τον κίνδυνο σχεδόν κατά το 1/5.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι όσοι πίνουν συχνά καφέ μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν καρδιακά προβλήματα όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Ανάλυση της μελέτης

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο στο International Journal of Stroke, οι ερευνητές εξέτασαν 26.950 ενήλικες από 32 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά, περίπου οι μισοί από τους οποίους είχαν επιβιώσει από εγκεφαλικό τις τελευταίες ημέρες.

Κατά μέσο όρο, η έρευνα αφορούσε ασθενείς οι οποίοι είχαν περάσει εγκεφαλικό επεισόδιο πριν περίπου δυόμισι ημέρες.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 61 ετών και οι περισσότεροι ήταν άνδρες. Οι περισσότεροι ήταν επίσης υπέρβαροι κάτι που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με το ιατρικό τους ιστορικό, τη διατροφή, τη σωματική τους δραστηριότητα και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ρωτήθηκαν επίσης πόσα φλιτζάνια την ημέρα έπιναν καφέ, κινέζικο/ιαπωνικό πράσινο τσάι, μαύρο τσάι και άλλα είδη τσαγιού.

Περίπου ένας στους πέντε συμμετέχοντες δεν έπινε κανένα ρόφημα, ενώ σχεδόν οι μισοί έμειναν μόνο με τσάι. Περίπου το 15% έπινε καφέ μόνο, ενώ σχεδόν ένας στους πέντε κατανάλωνε και από τα δύο ροφήματα.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τεσσάρων ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ την ημέρα αύξησε τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 37%.

Ωστόσο, η κατανάλωση της ίδιας ποσότητας οποιουδήποτε είδους τσαγιού μείωσε τον κίνδυνο κατά 19%.

Ποιο τσάι ειναι καλύτερο - Πώς το γάλα αλλάζει τις θεραπευτικές ιδιότητές του

Το μαύρο τσάι είχαν χαμηλό κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 29% ενώ το πράσινο τσάι κατά 27%.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει τόσο επιζήμια επίδραση, επειδή όσοι έπιναν τόσο καφέ έτειναν να έχουν μεγαλύτερα ποσοστά προβλημάτων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός.

Ο καφές έχει υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης από το τσάι, με περίπου 80-100 miligram ανά φλιτζάνι σε σύγκριση με 50 στο τσάι.

Η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι προάγει την απελευθέρωση αδρεναλίνης, η οποία αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση.

Σε μακροχρόνια περίοδο, αυτές οι επιδράσεις μπορεί να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο θρόμβων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η προσθήκη γάλακτος σε οποιοδήποτε είδος τσαγιού αναιρεί όλα τα πιθανά οφέλη που σχετίζονται με το εγκεφαλικό.

Η ομάδα δεν εξέτασε τον αντίκτυπο της ζάχαρης, των σιροπιών, των μπαχαρικών ή άλλων πρόσθετων στον καφέ ή το τσάι.

Η ομάδα είπε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το γάλα μπλοκάρει τα αντιοξειδωτικά, τα μόρια που καταπολεμούν τις ασθένειες που βρίσκονται τόσο στον καφέ όσο και στο τσάι και τα οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εγκεφαλικό.