Δημόσιο

Με «μπούσουλα» το Ε9 οι δηλώσεις στο Κτηματολόγιο

Με «μπούσουλα» το Ε9 οι δηλώσεις στο Κτηματολόγιο Με «μπούσουλα» το Ε9 οι δηλώσεις στο Κτηματολόγιο
Στα πρότυπα του Ε9 της εφορίας θα υποβάλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τις δηλώσεις τους στο Κτηματολόγιο ενώ θα έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν το «κτηματόσημο», τα 35 ευρώ ανά δικαίωμα, είτε κατά την υποβολή των τίτλων ιδιοκτησίας είτε κατά την έκδοση της βεβαίωσης υποβολής δήλωσης.

Είναι οι βασικότερες αλλαγές στο νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης, που πήρε και επίσημα τον τίτλο «ΚΤΙΜΑ-16», με το οποίο θα ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο στο υπόλοιπο 63,5% της επιφάνειας της χώρας, με 16,5 εκατ. δικαιώματα και χρονικό ορίζοντα το 2020.

Οι δηλώσεις, με βάση το χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να υποβληθούν στις αρχές του χρόνου και οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν προθεσμία τριών μηνών, η οποία αυξάνεται κατά δύο μήνες για ιδιοκτήτες που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

Θα κατατίθενται μέσω Διαδικτύου και θα συνοδεύονται από συμβόλαια ιδιοκτησίας, τα οποία δεν είναι απαραίτητο να έχουν πρόσφατη θεώρηση από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο.

Η έρευνα θα γίνεται μόνον εφόσον διαπιστωθούν αποκλίσεις σε σχέση με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στην εφορία. Για τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών θα δημιουργηθούν hotspots σε όλες τις περιοχές.

Οι δηλώσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό από τους μελετητές πρέπει να υποβληθούν ώς τις 23 Μαΐου.

Οι προσφορές θα κατατεθούν μέσω διαδικτύου, παρόλο που ακόμη δεν είναι υποχρεωτικό, με στόχο να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και να αποτραπούν τα παρατράγουδα που οδήγησαν στην ακύρωση του προηγούμενου διαγωνισμού του 2013.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 461,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 86 εκατ. αναμένεται να εξασφαλιστούν με κοινοτικά προγράμματα.