Δημόσιο

Τι θα προβλέπει η εγκύκλιος για την αυτόνομη θέρμανση χωρίς έγκριση της πολυκατοικίας

Τι θα προβλέπει η εγκύκλιος για την αυτόνομη θέρμανση χωρίς έγκριση της πολυκατοικίας
Διευκρινιστική εγκύκλιος για την εφαρμογή της τροπολογίας σχετικά με την αυτονομία στη θέρμανση με φυσικό αέριο αναμένεται να εκδόσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος

Ήδη σύμφωνα με την «Καθημερινή» οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ήδη να απευθυνθούν στην ΕΠΑ Αττικής για σύνδεση στο δίκτυο φυσικού αερίου χωρίς να απαιτείται απόφαση γενικής συνέλευσης για την αυτονόμησή τους από την κεντρική θέρμανση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εγκύκλιος δεν θα υποχρεώνει όσους αυτονομηθούν να πληρώνουν πάγιο, το οποίο συνδέεται με την κατανάλωση πετρελαίου στην κεντρική θέρμανση, αλλά να συνεισφέρουν για τη συντήρηση της κεντρικής θέρμανσης.

Μέχρι να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος, το όλο θέμα παραμένει ασαφές και καθιστά σε μεγάλο βαθμό ανεφάρμοστη τη σχετική τροπολογία, καθώς οι καταναλωτές δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αυτόνομη σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου χωρίς να γνωρίζουν το συνολικό κόστος της. Η μέχρι τώρα στάση του υπουργείου δικαιώνει την ΠΟΜΙΔΑ, που επισημαίνει με ανακοίνωσή της στους καταναλωτές τον κίνδυνο να βρεθούν νομικά ακάλυπτοι έναντι των συνιδιοκτητών τους, για παραβίαση των σχετικών διατάξεων και κανονισμών των πολυκατοικιών τους.

Υπολογίζεται ότι περί τα 600.000 νοικοκυριά που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο θα μπορούν να κάνουν χρήση της τροπολογίας και να επωφεληθούν από τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη του φυσικού αερίου.