Οικονομία

Δασμοφορολογικές απαλλαγές: Διευρύνονται οι δικαιούχοι - Οι νέοι κερδισμένοι

Δασμοφορολογικές απαλλαγές: Διευρύνονται οι δικαιούχοι - Οι νέοι κερδισμένοι Φωτογραφία: pexels
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το δικαίωμα χορήγησης δασμοφορολογικών απαλλαγών λόγω μεταφοράς συνήθους κατοικίας παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα.

Με νέα εγκύκλιο της φορολογικής διοίκησης ρυθμίζονται τα ζητήματα αναφορικά με τις αιτήσεις μεταφοράς συνήθους κατοικίας για γονείς με παιδιά που έχουν νομίμως αναγνωριστεί από τον πατέρα, χωρίς να υπάρχει νομικός δεσμός μεταξύ των γονέων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το δικαίωμα χορήγησης δασμοφορολογικών απαλλαγών λόγω μεταφοράς συνήθους κατοικίας παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα.

Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση αιτήματος από γονείς που έχουν αποκτήσει παιδιά αναγνωρισμένα από τον πατέρα χωρίς νομικό δεσμό μεταξύ των γονέων (όπως γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης), οι γονείς ασκούν το δικαίωμα μετοικεσίας αυτοτελώς. Κατά συνέπεια, θα εκδίδεται ένα πιστοποιητικό μετοικεσίας για κάθε γονέα, συμπεριλαμβάνοντας τα προσωπικά είδη και τα μέσα μεταφοράς τους. Τα παιδιά θα συμπεριλαμβάνονται σε ένα από τα δύο πιστοποιητικά γονέα, κατόπιν επιλογής.

Για τη χορήγηση δασμοφορολογικών απαλλαγών σε είδη που παραλαμβάνουν πρόσωπα που μεταφέρουν τη συνήθη κατοικία τους στην Ελλάδα ισχύουν τα εξής:

  • Φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη συνήθη κατοικία τους από το εξωτερικό στην Ελλάδα, απαλλάσσονται από δασμούς, ΦΠΑ και τέλος ταξινόμησης για προσωπικά είδη, συμπεριλαμβανομένων των μέσων μεταφοράς. Αυτοί πρέπει να έχουν διαμείνει τουλάχιστον δύο έτη στο εξωτερικό πριν από τη μεταφορά.
  • Τα προσωπικά είδη περιλαμβάνουν ιδιωτικής χρήσης οχήματα, μοτοποδήλατα, μοτοσικλέτες, τροχόσπιτα, σκάφη αναψυχής και ιδιωτικά αεροπλάνα. Η απαλλαγή ισχύει μόνο για ένα από τα παραπάνω μέσα μεταφοράς.
  • Η συνήθης κατοικία ορίζεται ως ο τόπος όπου ένα άτομο διαμένει τουλάχιστον 185 ημέρες ανά έτος λόγω προσωπικών και επαγγελματικών δεσμών.
  • Η απαλλαγή για μέσα μεταφοράς παρέχεται εάν το δικαιούχο πρόσωπο είχε την κυριότητα και χρησιμοποιούσε το μέσο τουλάχιστον έξι μήνες πριν τη μεταφορά.
  • Τα προσωπικά είδη πρέπει να τελωνίζονται εντός δώδεκα μηνών από την ημερομηνία έκδοσης του πιστοποιητικού μετοικεσίας.
  • Δικαιούχα πρόσωπα από συγκεκριμένες ηπείρους και κράτη μπορούν να αγοράσουν καινούργιο ΙΧΕ αυτοκίνητο ή αυτοκινούμενο τροχόσπιτο με σημαντική απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης.
  • Για την έκδοση του πιστοποιητικού μετοικεσίας απαιτούνται συγκεκριμένα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη συνήθη κατοικία στο εξωτερικό.
  • Φοιτητές δεν θεωρούνται ότι μεταφέρουν συνήθη κατοικία και δεν δικαιούνται απαλλαγών, εκτός εάν εργάζονται για πάνω από δύο χρόνια μετά τις σπουδές τους στο εξωτερικό.
  • Η μεταβίβαση ΙΧΕ αυτοκινήτου που παραλήφθηκε με απαλλαγές γίνεται υπό συγκεκριμένους όρους και προθεσμίες.