Δημόσιο

Πρόγραμμα Θάλασσες Πολιτισμού

Πρόγραμμα Θάλασσες Πολιτισμού Πρόγραμμα Θάλασσες Πολιτισμού
Πρόγραμμα Θάλασσες Πολιτισμού «Θάλασσες Πολιτισμού» ονομάζεται το πρόγραμμα, που αποσκοπεί στην προώθηση κοινής ανάπτυξης Ελλάδας και Κύπρου σε θέματα πολιτιστικού τουρισμού.

Με αφορμή την εξέλιξη του προγράμματος, στο οποίο συντονιστής είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, πραγματοποιούνται από σήμερα μέχρι και τις 18 Δεκεμβρίου συναντήσεις στο Ηράκλειο και στα Ανώγεια για την προώθησή του.

Η Κρήτη και η Κύπρος, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που αναπτύσσονται στα δύο νησιά ως κομβικά σημεία της Μεσογείου και προσπαθώντας να ενισχύσουν και να ισχυροποιήσουν την προσφορά και ζήτηση μορφών εναλλακτικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, προχωρούν -βάσει του προγράμματος- σε μία σειρά δράσεων και ειδικότερα στην περιοχή του βορειοδυτικού Ψηλορείτη στην Κρήτη και την περιοχή του όρους Τρόοδος στην Κύπρο.

Με βάση τις δράσεις αυτές, το πρόγραμμα χρησιμοποιεί ως εργαλείο ανάπτυξης τα κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά των τόπων και επιχειρεί να προωθήσει τη διασυνοριακή συνεργασία ξεκινώντας από την τοπική πολιτισμική ταυτότητα.

Παράλληλα καταγράφει και αναδεικνύει σημαντικές πολιτιστικές διαδρομές των περιοχών ενδιαφέροντος, επισημαίνει τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά του τόπου, τη μοναδική πολιτιστική και οικιστική κληρονομιά με απώτερο σκοπό την περιβαλλοντική συνειδητοποίηση και τη δημιουργία οικολογικής συμπεριφοράς- τη βασική προϋπόθεση για την υποστήριξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού από την τοπική κοινωνία.

Μεταξύ των άλλων ενεργειών για την υλοποίηση του προγράμματος είναι η σύσταση ενός δικτύου που θα προωθήσει ένα νέο πρότυπο ήπιου πολιτιστικού τουρισμού για την προσέλκυση επισκεπτών, το οποίο προβάλλει με τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών και υποστηρίζει με την κατάλληλη προετοιμασία, ενημέρωση και οργάνωση των εμπλεκόμενων τοπικών παραγόντων, την οργάνωση συνεργασιών και την ανάπτυξη των κατάλληλων μηχανισμών.

Ακόμη το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ενίσχυση και την υποστήριξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, με τη δημιουργία και παραγωγή έντυπου και ψηφιακού υλικού, τη διοργάνωση κύκλων επιμόρφωσης με την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και με τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την προώθηση και διαχείριση καινοτόμων πρακτικών και εμπειριών.