Δημόσιο

Γραφείο Προυπολογισμού: Αντικίνητρο μια νέα μείωση μισθών δεν είναι ικανοποιητική η μείωση της ανεργίας

Γραφείο Προυπολογισμού: Αντικίνητρο μια νέα μείωση μισθών δεν είναι ικανοποιητική η μείωση της ανεργίας
Γραφείο Προυπολογισμού: Αντικίνητρο μια νέα μείωση μισθών δεν είναι ικανοποιητική η μείωση της ανεργίας Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Η ελληνική οικονομία πρέπει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμα για να περάσει σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και ικανοποιητική μείωση της ανεργίας. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την τριμηνιαία έκθεση που συνέταξε το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής και στην οποία τονίζεται ότι πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική αναδιάρθρωση της παραγωγής της χώρας και δεν αρκούν θέσεις απασχόλησης στα καταστήματα και στην εστίαση.

Επίσης, σημειώνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει νέα μείωση μισθών γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να λειτουργήσει ως αντικίνητρο και όχι μόνο να μην μειώσει το μοναδιαίο κόστος εργασίας, αλλά αντίθετα να μειώσει την παραγωγικότητα.  Η έκθεση αναφέρεται στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους και τονίζει ότι υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες αναφορικά με την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος, με συνέπεια να εμποδίζεται έτσι, η ανάπτυξη.
Αναφορικά με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, οι εμπειρογνώμονες της Βουλής σημειώνουν ότι δεν είναι αριθμητικά εμφανές από πού θα προέλθει το 2,9% ως ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2015. Επίσης, δεν παραλείπεται να τονιστεί ότι η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης «ουσιαστικά αποτελεί νέο μέτρο». Γενικότερα, η εντύπωση που προκαλεί στο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι «ενός εργοταξίου όπου το έργο προχωρεί χωρίς αποσαφηνισμένο σχέδιο ή είναι υπό συνεχή διαπραγμάτευση και δεν τελειώνει ποτέ».

Ειδικά για την ανεργία, το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής διαπιστώνει ότι παρατηρείται μια κάμψη τους τελευταίους μήνες, η οποία είναι πιο έντονη στις ηλικίες έως 30 ετών και σε όσους δεν έχουν πτυχίο ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης. Όμως, συνεχίζει να αυξάνεται το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων με συνέπεια να ανήκουν πια σε αυτή την κατηγορία τα ¾  όσων βρίσκονται χωρίς δουλειά. Υπολογίζεται ότι στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους, οι μακροχρόνια άνεργοι ξεπέρασαν τις 952 χιλιάδες, όταν οι άνεργοι για λιγότερο από ένα χρόνο έφτασαν τις 327 χιλιάδες.

Το Γραφείο επικαλείται σχετικές αναφορές τόσο του ΔΝΤ όσο και του ΟΟΣΑ για το θέμα. Επισημαίνουν μάλιστα ότι ειδικά ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως η ανεργία θα παραμείνει στα επίπεδα του 27% έως το τέλος του 2015. Στην ίδια έκθεση Σεπτεμβρίου ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι η μεγάλη περικοπή μισθών δεν συνοδεύτηκε από αύξηση της παραγωγικότητας και ότι δεν μπορούν να υπάρξουν περαιτέρω μισθολογικές προσαρμογές. Μάλιστα σημειώνεται ότι στην Ελλάδα ο κίνδυνος να περάσει ένας εργαζόμενος στην ανεργία είναι πολύ μεγάλος, ενώ για τους απασχολούμενους προσθέτει ότι η ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος βρίσκεται στα κατώτερα επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι «με υπέρμετρες εργασιακές αξιώσεις και η κατάσταση αυτή μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία τους».

Σε ό,τι αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη, το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής παρατηρεί ότι η Ελλάδα είναι ουραγός. Αξιοποιώντας τον σχετικό δείκτη που κατασκευάζει το ίδρυμα Bertelsmann και οποίος βασίζεται σε 35 κριτήρια, προκύπτει ότι η Ελλάδα, σε σύνολο 28 κρατών μελών της ΕΕ είναι ουραγός στις εξής κατηγορίες: Πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην αγορά εργασίας, στην κοινωνική συνοχή και αποφυγή των διακρίσεων και στην ισότητα των γενεών. Επίσης, είναι 25η στην πρόληψη της φτώχειας και 24η στη βελτίωση της υγείας.

Ειδικά για την Κοινωνική Ασφάλιση στη χώρα, το γραφείο προϋπολογισμού επισημαίνει ότι, με δεδομένο πως η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί, για να υπάρξει ισορροπία και να μην μειωθούν οι παροχές, πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα από εισφορές και από έμμεσους φόρους.

Για το μέτρο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, τονίζεται ότι ήρθε στην Ελλάδα, καθυστερημένα. Μάλιστα, είμαστε η μοναδική χώρα στην ΕΕ που δεν είχε υλοποιήσει έως τώρα το συγκεκριμένο μέτρο. Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπολογίζεταιότι 2,5 εκατομμύρια πολίτες ζουν κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας (23,1%) ενώ άλλα 3,8 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας.