Δημόσιο

Το χρονικό της επιλογής του Σταύρου Δήμα

Το χρονικό της επιλογής του Σταύρου Δήμα Το χρονικό της επιλογής του Σταύρου Δήμα
Το χρονικό της επιλογής του Σταύρου Δήμα Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται πλέον οι ζυμώσεις για να βρεθούν οι 180 βουλευτές που θα δώσουν θετική ψήφο στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μετά και την ανακοίνωση του ονόματος του Σταύρου Δήμα.

Την ανακοίνωσης είχε προηγηθεί συνάντησή του Στ. Δήμα με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Ήδη από χθες το βράδυ και μετά την ανακοίνωση της επίσπευσης των διαδικασιών για την προεδρική εκλογή ο ανεξάρτητος βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης, διεμήνυσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter πως θα ψηφίσει και στις τρεις ψηφοφορίες "όχι".

Αυτή η τοποθέτηση μαζί με τα μηνύματα, που έφταναν στην κυβέρνηση και από πρώην στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς ότι δεν θα ψήφιζαν "ναι" σε μια επιλογή κεντροαριστερού πολιτικού φαίνεται πως έστρεψε τους δύο κυβερνητικούς εταίρους στην επιλογή του μετριοπαθούς, κεντροδεξιού πρώην επιτρόπου ώστε να αντλήσουν περισσότερες ψήφους από την "δεξαμενή" των ανεξάρτητων βουλευτών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το τελευταίο διάστημα ο κ. Δήμας ήταν σε συνεχή επαφή με τον Αντ. Σαμαρά για θέματα οικονομίας, ενώ είχε πολλαπλασιάσει τις εμφανίσεις του στη Βουλή. Όπως φαίνεται όμως το όνομα του Σταύρου Δήμα είχε ακουστεί για πρώτη φορά και στη συνάντηση Σαμαρά – Καραμανλή πριν από τρεις εβδομάδας σε γνωστό εστιατόριο. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που μόλις μια ώρα μετά την ανακοίνωση του ονόματος του Στ. Δήμα "κύκλοι" κοντά στον Κ. Καραμανλή ανέφεραν πως ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για "εξαιρετική υποψηφιότητα". Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο κ. Δήμας υπήρξε προσωπική επιλογή του Κ. Καραμανλή για τη θέση του Επιτρόπου.

Στελέχη της κυβέρνησης αναφέρουν πως Σαμαράς και Βενιζέλος κατέληξαν στην επιλογή Δήμα και με γνώμονα την ευρωπαϊκή του εμπειρία, τους ανοιχτούς διαύλους που έχει στο εξωτερικό αλλά και τις καλές σχέσεις που διατηρεί και με την κεντροαριστερά.

Όπως είπε ο Αντ. Σαμαράς στο διάγγελμά του με το οποίο ανακοίνωσε και την υποψηφιότητα του Στ. Δήμα πρόκειται για ένα πρόσωπο που "σέβεται η κοινωνία και εκτιμά η διεθνής κοινότητα", ενώ υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επιστροφή στην πολιτική σταθερότητα.

Ο Ευ. Βενιζέλος επέρριψε ευθύνες για την αστάθεια που επικρατεί στους εκβιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ και τις προσβολές κατά βουλευτών και πρόσθεσε ότι ο Στ. Δήμας θα είναι ο καταλληλότερος διάδοχος του Κ. Παπούλια.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του ονόματος του Σταύρου Δήμα υπήρξαν και οι πρώτες τοποθετήσεις ανεξάρτητων βουλευτών. Ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ, Πάρις Μουτσινάς, είπε πως δεν θα ψηφίσει υπέρ του υποψήφιου ΠτΔ όχι για λόγους προσώπου αλλά επειδή δεν θέλει να υποστηρίξει με αυτό τον τρόπο την κυβερνητική πολιτική. Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Μελάς, που πρόσφατα ανεξαρτητοποιήθηκε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή ότι βλέπει θετικά την υποψηφιότητα Δήμα πρόσθεσε όμως ότι δεν έχει αποφασίσει τι τελικά θα πράξει.

Η αντιπολίτευση από το πρωί βάλλει κατά της κυβέρνησης με τον Αλέξη Τσίπρα να εκφράζει την βεβαιότητα ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές και τον εκπρόσωπο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, να επαναλαμβάνει τη θέση του κόμματός του η οποία θα είναι αρνητική.