Δημόσιο

Ο Σπιρτζής ξηλώνει τις διοικήσεις στις συγκοινωνίες

Ο Σπιρτζής ξηλώνει τις διοικήσεις στις συγκοινωνίες Ο Σπιρτζής ξηλώνει τις διοικήσεις στις συγκοινωνίες
Ο Σπιρτζής ξηλώνει τις διοικήσεις στις συγκοινωνίες Αλλαγές στις διοικήσεις του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ) και των εποπτευόμενων εταιρειών του, προανήγγειλε την Τρίτη ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Σπίρτζης, οι συγκεκριμένες αλλαγές στις διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιριών «έχουν ήδη καθυστερήσει και θα γίνουν το συντομότερο δυνατό, αμέσως μόλις λειτουργήσει η Βουλή».

Η δυσαρέσκεια της ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών για τις διοικήσεις των αστικών συγκοινωνών είναι έντονη, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό δεν είναι δυνατή η άσκηση πολιτικής μέσα από αυτές.

Το ποτήρι ξεχείλισε το περασμένο Σαββατοκύριακο με τον τρόπο διαχείρισης από πλευράς ΟΑΣΑ των προσφύγων που έπρεπε να μεταφερθούν, με εντολή του υπουργείου Μεταφορών, από την Πλατεία Βικτωρίας στο Τάε Κβο Ντο του Π. Φαλήρου.

Ομως, τα αστικά λεωφορεία μετέφεραν πρόσφυγες μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα τα ξημερώματα της Κυριακής, με τη μεγάλη νεροποντή, κάποιοι πρόσφυγες να έχουν παραμείνει απροστάτευτοι στην Πλατεία Βικτωρίας.


Μέσα στο γενικό αλαλούμ παρενέβη ένας συνδικαλιστής του ΟΑΣΑ, που μετέβη νύχτα στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού και πήρε με δική του πρωτοβουλία ένα λεωφορείο, το οποίο οδήγησε στην Πλατεία Βικτωρίας προκειμένου να μεταφέρει πρόσφυγες στο Τάε Κβο Ντο!

Ο επικεφαλής του αμαξοστασίου κατήγγειλε την «αρπαγή» του λεωφορείου στην Αστυνομία, άνδρες της οποίας μπλοκάρισαν τον συνδικαλιστή μόλις έφτασε στο σημείο όπου βρίσκονταν οι πρόσφυγες.

Σημειώνεται, ότι ο συνδικαλιστής που παλιότερα εργαζόταν ως οδηγός, τα τελευταία χρόνια εκτελεί χρέη σταθμάρχη, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά εάν τυπικά μπορούσε-επιτρεπόταν να οδηγήσει το λεωφορείο, μεταφέροντας ανθρώπους.

Απούσης της διοίκησης του ΟΑΣΑ, στην Πλατεία Βικτωρίας βρέθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής ο κ. Σπίρτζης, ο οποίος κλήθηκε να δώσει λύση στο πρόβλημα που είχε ανακύψει. Τελικά, με δική του εντολή άνοιξε ο σταθμός «Βικτώρια» του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου για να στεγαστούν προσωρινά οι πρόσφυγες.

Πάντως, όσον τη διοίκηση του ΟΑΣΑ ο κ. Σπίρτζης επανέλαβε την Τρίτη πως «δεν έχει καταλάβει ότι η χώρα άλλαξε κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι «σε όλο το διάστημα των διαπραγματεύσεων με την τρόϊκα η διοίκηση του ΟΑΣΑ μιλούσε μόνο με την τρόικα και όχι με την κυβέρνηση».

Αρνούνται να καταλάβουν -πρόσθεσε- ότι έχει αλλάξει η κυβέρνηση στη χώρα και «υπάρχει πια μια άλλη αντίληψη για τους ανέργους, άλλη αντίληψη για τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται χωρίς "κεφαλοκυνηγούς", άλλη αντίληψη για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και την αντιμετώπισή τους».

Σημειώνεται, ότι το ζήτημα των "κεφαλοκυνηγών" (εθελοντές που κάνουν ελέγχους εισιτηρίων στα λεωφορεία και τρόλει και αμείβονται με το 50% των προστίμων που βεβαιώνουν) είχε φέρει στα άκρα τις σχέσεις του υπουργείου με τη διοίκηση της ΟΣΥ.

Ετσι, αμέσως μετά την ανακοίνωση του κ. Σπίρτζη για την κατάργηση αυτής της πρακτικής, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ, Γιάννης Οικονόμου είχε αντιδράσει μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook.

Ηδη, η ΟΣΥ, από το τέλος του καλοκαιριού παραμένει «ακέφαλη», καθώς ο κ. Οικονόμου είχε υποβάλει την παραίτησή του προκειμένου να είναι υποψήφιος στις εκλογές.

Ο ίδιος, δεν ασχολείται με την εταιρία παρά μόνο υπογράφει επείγουσες αποφάσεις, όπως είναι η μισθοδοσία των εργαζομένων.